Probíhá divoká bitva, hlásil pyšně Zelenskyj. A Biden slibuje další pomoc

11.05.2024 11:08

„Probíhá divoká bitva.“ Ukrajinci popisují, co se děje u hranic s Ruskem ve směru na Charkov. Rusové se prý mimo jiné snaží odříznout Siverský výběžek a vstoupit do ukrajinského týlu. Rusové prý provádějí deset až dvacet útoků denně. Americký prezident Joe Biden nechal Ukrajině poslat další balík pomoci. Pentagon prozradil, co obsahuje. Ke slovu se dostal i velitel ukrajinských pozemních sil Pavljuk, který popsal Rusy velmi ostrými slovy.

Probíhá divoká bitva, hlásil pyšně Zelenskyj. A Biden slibuje další pomoc
Foto: Twitter Oliver Alexander
Popisek: Ruský útok na město Charkov

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na společné tiskové konferenci se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou v Kyjevě oznámil, že Rusové zahájili novou ofenzivu proti Charkovu.  Podle dostupných informací armáda agresorů dosáhla určitých úspěchů, ale Zelenskyj už na zmíněné tiskové konferenci zdůrazňoval, že Ukrajinci posílají do míst útoků posily. „Nyní probíhá divoká bitva,“ pravil Zelenskyj. Na prezidentova slova upozornil server Kyiv Independent.

Rusové udeřili na Pletenivku, což je obec ležící asi 2 kilometry od hranice směrem na Charkov. Další boje prý probíhají poblíž vesnice Krasne. Nazar Vološyn, mluvčí skupiny Chortyc, na dotaz serveru Kyiv Independent ohledně situace v blízkosti těchto osad, řekl, že tyto zprávy nemůže potvrdit ani vyvrátit. „V zájmu operace nyní nemohu říci žádné další informace. Informace budou, ale později,“ řekl Vološyn.

Ruská armáda se neustále pokouší zaútočit na vesnici Něvské a oblast Serebrjanského lesa v Luhanské oblasti a ostřeluje město Makajevka v Doněcké oblasti ve snaze získat lepší pozice pro další útoky, prohlásil Vološyn. „(Ruské síly) se snaží prorazit do města Siversk (v Doněcké oblasti), aby odřízly Siverský výběžek a vstoupily do ukrajinského týlu v Serebrjanském lese," pokračoval Vološyn. „Nepřítel se snaží prolomit linii obrany ukrajinských obránců v osadách Ternyj a Něvské, aby se dostal dále do oblasti Lyman, ale nedaří se mu to,“ dodal.

Ruské jednotky podle Vološyna provádějí 10 až 20 útoků denně, převážně za použití své pěchoty, někdy s pomocí těžkých zbraní. Mluvčí uvedl, že ukrajinské síly se v současné době snaží zatlačit ruské jednotky zpět z vyvýšených oblastí, aby zabránily dalším útokům dronů.

„Kritická fáze ruské války proti Ukrajině přijde v příštích dvou měsících," řekl Oleksandr Pavljuk, velitel ukrajinských pozemních sil, v rozhovoru pro The Economist zveřejněném 10. května. Generál Pavljuk, velitel ukrajinských pozemních sil, ví, že Ukrajinci musí před Rusy ochránit svou zemi. „Kde je Rusko, tam nic není. Tam, kde kdysi stála prosperující města, nyní leží kostry, mrtvoly a ruiny.“

Podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) ruské síly zahájily útočnou operaci podél rusko-ukrajinské hranice v severní Charkovské oblasti ráno 10. května a dosáhly takticky významných zisků.

„Pravděpodobně se jedná o počáteční fázi útočné operace severně od města Charkov, která má omezené operační cíle, ale má za cíl dosáhnout strategického efektu získání ukrajinské pracovní síly a materiálu z jiných kritických sektorů fronty na východní Ukrajině,“ uvedl institut s tím, že současný rozsah ruských operací nenaznačuje, že by Rusové chtěli Charkov ihned obklíčit.

Ukrajinský novinář Jurij Butusov a ukrajinský portál Ukrajinská pravda informovaly, že ruské síly obsadily Strilechu, Krasne, obec Pylna a Borisivku (vše na sever až severovýchod od Lyptsi) a Butusov oznámil, že ruské síly vytvořily opěrný bod v oblasti 5 kilometrů hluboké a 10 kilometrů. široký. ISW s vysokou jistotou na základě věrohodných ukrajinských zpráv a převahy důkazů hodnotí, že ruské síly obsadily Strilechu, Krasne a Borisivku.

ISW informuje

ISW informuje

Rusové podle institutu počítají s tím, že Ukrajinci vrhnou nemalou část svých sil k Charkovu, tím oslabí jiné úseky fronty a okupanti budou moct udeřit kdekoliv v oslabených úsecích.

Americký prezident Joe Biden 10. května schválil balíček obranné pomoci pro Ukrajinu ve výši 400 milionů dolarů, podle prohlášení na webových stránkách Bílého domu. Pentagon odhalil obsah nového balíčku, konkrétně munici pro protivzdušnou obranu Patriot a NASAMS, protiletadlové střely Stinger, systémy a munici HIMARS, dělostřelecké granáty ráže 155 mm a 105 mm a vybavení pro integraci západních odpalovacích zařízení, raket a radarů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kdyby mi někdo po listopadu 1989 řekl, že někdy budu na straně Rusů, řekl bych mu, že je vůl., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusespartyza8 , 11.05.2024 11:48:10
..... bohužel.

|  25 |  0

Další články z rubriky

VIDEO z Mannheimu. Jen pro otrlé. Útok nožem, pak nastupuje policie

11:28 VIDEO z Mannheimu. Jen pro otrlé. Útok nožem, pak nastupuje policie

Nožem s dlouhou čepelí zranil v pátek na tržišti v Mannheimu muž s „migračním pozadím“ několik lidí,…