Hustopeče: Protidrogová prevence jinak. Do města přijel Revolution train

17.05.2024 13:37 | Tisková zpráva

Od roku 2016 brázdí koleje v Česku, Slovensku a Německu 165 metrů dlouhý obrněný kolos, který ve čtvrtek 16. května zastavil na pozvání sociálního odboru města i v Hustopečích. Revolution train neboli protidrogový vlak, který velmi věrohodnou zážitkovou interaktivní metodou představuje nový pohled na protidrogovou prevenci.

Hustopeče: Protidrogová prevence jinak. Do města přijel Revolution train
Foto: hustopece-city.cz
Popisek: Hustopeče

Autorem projektu je Nadační fond Nové Česko, který při tvorbě produkce spolupracoval nejen s předními odborníky v oblasti protidrogové problematiky, zdravotnictví a kriminalistiky, ale také s předními českými herci, kteří titulní příběh natočili. „Celé je to hodně emotivní, diváci jsou vtaženi do příběhu, který se skutečně stal a z toho příběhu se dostávají přímo do interaktivních místností, kde si mohou spoustu věcí sami osahat, ptát se. Pomocí mobilní aplikace pak odpovídají na různé otázky a jakoby si zkouší ten příběh přepsat podle sebe. Jedna taková prohlídka trvá 100 minut, ale zkušenost je takové, že děti si ani neuvědomují, že ve vlaku strávili tolik času právě proto, že jsou neustále nuceni k nějaké akci,“ popsal projekt provozní manažer Jiří Tyl.

Za dobu trvání projektu prošlo vlakem na 300 000 návštěvníků, kteří v průběhu prohlídky vyplňovali anonymní dotazník. Z něj vyplývá například to, že se rapidně snižuje věk dětí, které se dostanou do prvního kontaktu s drogami. Zároveň se neustále objevují nové drogy. Proto se i program vlaku bude inovovat. „My jsme si velice dobře vědomi toho, že situace sdrogami se od roku 2016 rapidně posunula, proto už nyní máme připravený nový příběh, nové interakce. Tak, aby to pro děti bylo co nejvíce reálné a pokud možno i nadčasové,“ odtajnil plány provozní manažer.

Dopolední program v Hustopečích patřil žákům hustopečských škol, ale odpoledne si jej mohla projít i široká veřejnost. Všechny vyplněné dotazníky dostane k dispozici i sociální odbor města, kterému data pomohou v lepší práci s ohroženými skupinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Přijeďte do zoo na kole a příští vstup máte zdarma

11:33 Jihlava: Přijeďte do zoo na kole a příští vstup máte zdarma

Světový den jízdního kola se blíží a s ním i speciální akce v jihlavské zoo. Kdo v pondělí 3. června…