Šest rodáků. TV Brno 1 odvysílá příběh dvacátého století

02.05.2024 17:24

Největší regionální televize na jižní Moravě TV BRNO 1 nabídne jako jediná regionální televize sedmidílný dokumentární seriál Narozeni 1918 – viděno šesti.

Šest rodáků. TV Brno 1 odvysílá příběh dvacátého století
Foto: TV BRNO 1
Popisek: TV BRNO 1

Jižní Morava je tradičně spojena se silným filmovým vyobrazením dějin dvacátého století. Vzpomeňme film Vojtěcha Jasného Všichni dobří rodáci. Zde jsou hrdiny rodáci z roku 1918, který přinesl konec války a vznik samostatné republiky.

Dvojice AI moderátorů Anna a Jan, která se rychle stala populární značkou brněnského vysílatele, uvede sérii životních osudů šesti rodáků z historického roku, který přinesl konec války, vznik samostatné republiky a mnoho zásadních změn.

V jejich osudech se kromě silných osobních příběhů promítají i všechny bouřlivé změny dvacátého století. Sedm dílů dává prostor svědectvím silným, ale i těm doposud opomíjeným.

Autorem projektu je Pavel Chalupa, který stál i za nedávným, velmi úspěšným dokumentem Hlasy z nenávratna, který TV Brno 1 vysílala k výročí největší masové vraždy Čechoslováků v Osvětimi.

Na unikátním dokumentárním cyklu, který ukazuje v osobních příbězích proměny století, se podílela šestice režisérů. Karel Smyczek, Pavel Dragoun, Eva Tomanová, Radim Filipec, Ludvík Klega a autor projektu Pavel Chalupa.

Projekt Narození 1918 se nám nakonec přes všechna úskalí a těžkosti podařilo dotáhnout do konce,“ říká Pavel Chalupa.

Co šestice rodáků prožívala, a jak vše vidí s odstupem desítek let, máte možnost sledovat od 7. května každé úterý od 19 hodin na TV BRNO 1.

Vysílání se tak završí v červnu, krátce před 110. výročím sarajevského atentátu, který kromě 1. světové války určil i směr století šestice rodáků.

Největší jihomoravská televize kromě toho chystá na následující měsíce i další mimořádnou programovou nabídku, zahrnující dokumenty i vlastní, originální televizní seriál.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 121 017

10:04 ČEZ číslo týdne: 121 017

121 017 zákazníků po celé ČR má rychlý internet od ČEZ.