Premiér Fiala: Terezín nám připomíná, jakého zla jsou lidé schopni

20.05.2024 10:21 | Tisková zpráva

Premiér Petr Fiala, další zástupci vlády ČR a nejvyšší ústavní činitelé se v neděli 19. května 2024 na Národním hřbitově před Malou pevností v Terezíně zúčastnili tradiční Terezínské tryzny. Vzpomínková akce k uctění obětí nacistické perzekuce se konala u příležitosti 79. výročí osvobození.

Premiér Fiala: Terezín nám připomíná, jakého zla jsou lidé schopni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Vzpomínkového aktu se dále zúčastnil prezident republiky Petr Pavel, předseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil, předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová a další zástupci politické reprezentace. Na Terezínskou tryznu se dostavili i zástupci Německa, Velké Británie, USA, Francie a dalších zemí.

Anketa

Jsou za pokus o atentát na Roberta Fica zodpovědní činitelé liberální opozice, médií a neziskových organizací?

96%
2%
hlasovalo: 26990 lidí

Za přeživší pronesla projev Dita Krausová, která prošla během druhé světové války terezínským ghettem a koncentračními tábory Osvětim a Bergen-Belsen.

„K holocaustu vedl antisemitismus, rasistické zákony a netolerance. Považuji za důležité si tyto hrůzné události připomínat, aby se nikdy nemohly opakovat. Terezín nám připomíná, jakého zla jsou lidé schopni a jaké hrůzy se odehrávaly na našem území. Svoboda je křehká věc. Musíme se o ni starat a musíme dělat všechno pro to, abychom si ji zachovali,“ uvedl premiér Petr Fiala.

Terezínská tryzna se koná od roku 1947 každou třetí květnovou neděli. Areálem ghetta prošlo za války na 155 000 Židů ze všech koutů Evropy. Část z nich byla deportována do jiných koncentračních táborů, kde postupně zemřeli v plynových komorách. Historici uvádí, že v důsledku špatných životních podmínek zemřelo v ghettu kolem 35 tisíc lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Názor , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuserybářík , 20.05.2024 11:46:48
Okupace sovětská cca 1500 obětí ,okupace německá 350 000 obětí.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Exponenti Fialovy vládní pětikoalice dál tlačí na přijetí eura

4:32 Okamura (SPD): Exponenti Fialovy vládní pětikoalice dál tlačí na přijetí eura

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k euru.