Vedení Véček se postavilo za Bátoru. Nesmí být ale již aktivistou

23.08.2011 14:21

VÍME PRVNÍ Dnes dopoledne projednávalo předsednictvo Věcí veřejných vládní krizi kolem úředníka ministerstva školství Ladislava Bátory, jehož odchod požaduje TOP 09 s tím, že jinak odejde z vlády. Podle informací ParlamentníchListů.cz ze zdroje z VV, který byl na jednání přítomen, se předsednictvo VV za Bátoru postavilo.

Vedení Véček se postavilo za Bátoru. Nesmí být ale již aktivistou
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Předseda VV Radek John a místopředsedkyně vlády Karolína Peake

„Postoj Věcí veřejných se nezměnil. Předsednictvo se shodlo, že distancování ministra Josefa Dobeše od slov Ladislava Bátory na adresu Karla Schwarzenberga a jeho omluva ministru zahraničí jsou dostatečnými kroky. Všichni si uvědomují, že dle několika signálů jde jen o Kalouskovy zastírací manévry," řekl ParlamentnímListům.cz vysoce postavený člen Věcí veřejných.

Výroky Bátory se nesmí opakovat 

Předsednictvo se shodlo, že tedy omluvou a distancem ministra Dobeše od vyjádření Bátory na Facebooku je pro VV celá věc vyřešena s tím, že se podobné výroky Ladislava Bátory nesmějí opakovat a že se nesmí chovat jako politický aktivista.

Vedení Véček navíc uvítalo, že předseda poslaneckého klubu Vít Bárta požádal o své vydání k trestnímu stíhání a vyzvalo poslanecký klub VV, aby pro vydání hlasoval.

K tématu: VV: Dobeš se za Bátoru omluvil. Kauza je pro nás vyřešena

Místopředseda VV Tomáš Jarolím řekl v pondělí, že na úterním jednání předsednictva bude požadovat Bátorovo odvolání, jelikož jde o problémového člověka. K tomu nakonec nedošlo. Předseda poslaneckého klubu Vít Bárta v úterý řekl na tiskové konferenci, že kauzu Bátora považuje za záminku a každý má právo na svobodu slova.

Psali jsme: Hlasy ze zákulisí. Co může doopravdy být za kauzou Bátora

ODS znepokojena...

K situaci se dnes vyjádřilo i vedení ODS a TOP 09. Grémium ODS je přesvědčeno, že v souvislosti s možností návratu hospodářské recese a nestability na finančních trzích a v době, kdy vláda připravuje návrh státního rozpočtu na příští rok a v klíčovém okamžiku schvalování reforem, je nezodpovědné hazardovat s budoucností této koalice a vlády a stabilitou naší země.

Čtěte více: ODS: Chce-li někdo opustit vládní koalici, měl by tak učinit čestně a přímo

"Považujeme za nepřijatelné, aby kvůli nepřístojnému chování subalterního úředníka byla v takovémto okamžiku zpochybňována existence této vlády. Grémium ODS konstatuje, že pokud některý z koaličních partnerů chce opustit vládní koalici, měl by tak učinit čestně a přímo a nehledat jakékoli nedůstojné záminky," uvedla ODS v prohlášení.

...Topka prý vládu rozbít nechce  

Předsednictvo TOP 09 také vydalo prohlášení, podle kterého "plně podporuje postup svých ministrů vůči neochotě ministra školství ukončit politickou ochranu nepřijatelnému jednání ve státní administrativě".

Více: TOP 09: ANO koalici, NE extremismu

"TOP 09 se cítí vázána koaliční smlouvou a rozhodně nemá v úmyslu koalici opustit. Palčivé ekonomické výzvy, které před vládou stojí, lze však řešit pouze v rámci hodnotového systému, ze kterého TOP 09 jako konzervativní strana vychází. Podpora extremismu ve státní správě do tohoto systému nepatří," zní prohlášení.

K tématu: Kníže je orel a Bátora moucha se slovním průjmem, hřímají topkaři

Topka taj patrně reagovala na podezření ODS, že kauza Bátora je pro ni pouze záminkou, aby mohla opustit vládu.

Místopředseda ODS Pavel Drobil v pondělním vyjádření pro ParlamentníListy.cz uvedl, že za ultimátem TOP 09 týkající se odchodu Ladislava Bátory vidí záminku TOP 09, aby mohla rozbít vládu.

K tématu: Kalousek rozbíjí vládu, vypálila ODS. Dostali úžeh, odmítá ministr

Starej fašoun a osina v zadku

ParlamentníListy.cz jako první informovaly, že Miroslav Kalousek požadoval odchod Bátory již na zasedání vlády 10. srpna, kde o něm měl mluvit jako o starém fašounovi. Pak už o něm do médií hovořil jako o rasistovi.

Čtěte více: Kalousek pohrozil odchodem z vlády. Kvůli „fašounovi" Bátorovi

Na dalším jednání vlády 17. srpna opustili ministři TOP 09 její zasedání s tím, že měl Bátora urazit ministra TOP 09 Karla Schwarzenberga. Bátora na Facebooku reagoval na ministrovo prohlášení do médií, že se Bátora na ministerstvo hodí jako „pazdeří k jisté části těla". Schwarzenberg později ještě Bátoru přirovnal k pedofilovi.

ParlamentníListy.cz také upozornily na to, že sám Miroslav Kalousek jako tehdejší ministr financí jmenoval v květnu 2007 Bátoru členem představenstva státem kontrolované společnosti Škodaexport. Petr Nečas v pondělí řekl, že je překvapen tím, že TOP 09 najednou trvá na odchodu Bátorovi, ačkoli proti němu dříve nevystupovala. Bátora je na MŠMT totiž již od dubna.

Více: Dobeš se diví. Kalousek Bátoru sám jmenoval, teď ho chce odvolat

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pošťák-cizinec řval a odmítal vydat balík. Česká pošta vysvětluje

14:52 Pošťák-cizinec řval a odmítal vydat balík. Česká pošta vysvětluje

Mohou někteří zaměstnanci České pošty doručovat klientům balíky podle toho, jestli se jim chce, nebo…