„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

30.04.2024 20:45 | Monitoring

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc dětem. Ale na sociálních sítích už se objevují pochybnosti, zda finanční dary tato humanitární organizace skutečně využije na daný účel. Podle některých názorů skončí peníze v rukou Hamásu. Ostré nadávky si neodpustil zejména řeporyjský starosta Pavel Novotný z ODS. Objevila se však i poděkování, že taková sbírka se otevřela.

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šimon Pánek

Humanitární organizace Člověk v tísni začala peníze vybírat na Palestince půl roku poté, kdy eskaloval konflikt mezi Izraelem a palestinským teroristickým hnutím Hamás. Peníze ze sbírky SOS Gaza plánuje podle svého vyjádření využít na pomoc civilistům, především na financování psychologické pomoci dětem v Pásmu Gazy.

Ve svém prohlášení Člověk v tísni píše, že v Pásmu Gazy panuje katastrofální humanitární situace. „Situace v Gaze se stále zhoršuje. Civilisté včetně žen a dětí umírají při bombardování a ostřelování, jsou uvězněni bez bezpečného útočiště a s malým nebo žádným přístupem k základním potřebám, jako jsou dostupná zdravotní péče, jídlo a nezávadná pitná voda.“

Neziskovka volá po okamžitém uzavření humanitárního příměří a po propuštění rukojmích unesených Hamásem. „Civilisté musí být chráněni, rukojmí propuštěni a musí být zajištěna bezpečná přeprava a distribuce tolik potřebné humanitární pomoci. Situace na místě je katastrofální. Je nezbytné, aby všechny zúčastněné strany přijaly odpovědnost za ochranu civilního obyvatelstva.“

Sbírka na pomoc Palestincům ve spíše proizraelsky naladěném Česku vzbuzuje v české internetové obci silné emoce. Ačkoliv Člověk v tísni, o.p.s., ujišťuje, že dary nepůjdou Hamásu, ale skutečně na pomoc dětem zasaženým válkou, ne každý tomu podle reakcí na online platformě X věří.

„Léta v Člověku v tísni úžasně pomáháš, mám tu čest znát Tě od dětství, moc si Tě vážím. Tak se snad můžu dnes zeptat: Šimone, jsi si jist, že ty peníze půjdou na pomoc dětem? Jak to zajistíš? A kdo podobně pomůže dětem, co jim zrůdný Hamás zavraždil, znásilnil či unesl blízké?“ táže se novinář Jakub Železný spoluzakladatele a výkonného ředitele společnosti Člověk v tísni Šimona Pánka.

Železného příspěvek sdílel také řeporyjský starosta Pavel Novotný z ODS, který jako velký příznivec Izraele dal jasně najevo, jak je sbírkou pro palestinské děti rozčarován. „Jděte do prdele, zklamali jste mě, doslova mi vyrvali srdce z těla. Jděte do hajzlu,“ vzkázal Řeporyjec lidem z obecně prospěšné společnosti Člověk v tísni.

Anketa

Vnímáte Izrael jako spojence České republiky?

23%
72%
hlasovalo: 17476 lidí
Lena Cohenová poukázala, že se Člověk v tísni na palestinských územích nikdy přímo neangažoval a tato změna je pro ni zklamáním. „Tohle je vůbec poprvé, co se Člověk v tísni angažuje v otázce Palestiny. Každopádně pro mě je to zklamání, že organizace, se kterou jsem i spolupracovala na jednom projektu, se do něčeho takového pouští. Proč?“ klade otázku.

I podle ní skončí pomoc v kapsách islamistického hnutí. „Existují přímé důkazy o tom, že právě humanitární finanční pomoc, jak ze strany neziskovek, tak světových uskupení a nadnárodních organizací, končí v rukou Hamásu. Co Češi nechtějí, je to, že by se jejich prachy dostaly k teroristům,“ pokračovala.

„Nebuďme naivní, všichni víme, že určité procento, byť zanedbatelné, bylo už z našich peněz použitu pro podporu Palestinců/Hamásu ze strany EU. Humanitární organizace každý financuje podle svého uvážení a o to víc je pak překvapivé, když se rozklíčovává, kde peníze nakonec končí. Jestli místo pitné vody za ně někdo nakoupil (rakety) Fatíh nebo prohloubil tunel pod nějakou nemocnici,“ napsala pochybovačně Cohenová.

V reakcích na kritiku Člověk v tísni ujistil, že pomoc směřuje dětským obětem konfliktu na území Gazy a že vybrané peníze poputují charitě War Child, která ve spolupráci s palestinskými organizacemi poskytuje v Gaze psychologickou a psychosociální pomoc dětem. „Uzavřeli jsme spolupráci s prověřenou mezinárodní humanitární organizací War Child, která pomáhá dětem žijícím ve válečných konfliktech po celém světě a je schopna na místě pomoc zrealizovat,“ uvedla společnost Člověk v tísni ve své reakci. A že „existují propracované mechanismy, jak kontrolovat, komu pomoc jde. Mezi ně patří i to, že si humanitární organizace sama vybírá podle jasných kritérií, komu pomoc poskytne,“ doplnila společnost.

Kdo naopak otevření sbírky SOS Gaza ocenil, byl zahraniční zpravodaj České televize na Blízkém východě Jakub Szántó: „Díky Člověku v tísni za otevření sbírky na psychologickou pomoc dětem v Gaze. Ta je vedle humanitární snad nejvíc urgentní. Natáčel jsem války v Pásmu mnohokrát a duševní traumata dospělých a především dětí jsou tikající puma,“ napsal reportér, jenž do sbírky přispěl částkou 2000 korun.

Podobně se na sbírku dívá i uživatel internetu Petr Němec: „Kdo nevidí utrpení Palestinců, nebo dokonce palestinských dětí, tak není žádný přítel Izraele, ale nemocný člověk. Co Češi předvádí, to není podpora Izraele, ale buranská neznalost a nulová empatie. Mentalita, jako když jsme po válce vraždili sudetské Němce. Děkuji Člověku v tísni,“ napsal.

Že byla sbírka SOS Gaza vypsána až půl roku poté, co Izrael zavelel k pozemní invazi, zdůvodnil Člověk v tísni pro server iDNES.cz tím, že čekal, jak jeho partner naloží se stotisícovým darem z prosince a jestli se ho vůbec podaří zužitkovat. Hnutí Hamás během svého říjnového teroristického vpádu na území Izraele povraždilo přes 1200 lidí a dalších 253 zavleklo do Gazy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukazoval s Černochovou „zákaz Slovákům“, teď se Naď chlubí národním dresem. Lidé mu napsali své

4:46 Ukazoval s Černochovou „zákaz Slovákům“, teď se Naď chlubí národním dresem. Lidé mu napsali své

„Fotit se s cedulkou ‚Slovákům vstup zakázán‘ a potom se předvádět ve slovenském dresu může jen čist…