To jedna sleva nevyřeší. Tuk, olej, pečivo, zelenina. O 326 Kč víc jen za dva roky

05.03.2024 7:30 | Analýza

Na nákup běžných potravin, který šlo ještě na konci roku 2021 pořídit za 1 343 Kč, Češi v roce 2023 potřebovali již přes 1 668 Kč, a za dva roky tak podražil o necelých 326 Kč. Tuky a oleje během několika měsíců zdražily téměř o polovinu, ceny pečiva a obilovin za poslední dva roky stouply o 43,4 % a peněženky lidem krvácely také při nákupu zeleniny, jež během dvou let zdražila o 29,5 %. Z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) je však evidentní, že příjmy mezitím lidem tak rychle nerostly ani zdaleka. Přibývá počet Čechů, kteří si jen stěží mohou dovolit dát maso anebo doma zatopit.

To jedna sleva nevyřeší. Tuk, olej, pečivo, zelenina. O 326 Kč víc jen za dva roky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Muž v obchodě, ilustrační foto

Průměrné ceny v Česku u položek sledovaných Českým statistickým úřadem (ČSÚ) vzrostly za poslední dva roky až o 31,7 % a zvláště citelné bylo zvýšení nákladů na bydlení, energie, paliva a vodu, u nichž si lidé připlatili v roce 2023 oproti roku 2021 až 45,6 % a od roku 2015 se pak tyto náklady zvedly o 62,9 %. Potraviny však zdražily také nemálo a jejich ceny se za dva roky zvýšily o 34,4 %.

A zatímco takto výrazně rostou ceny, o příjmech Čechů se to nedá říct ani zdaleka. Nominálně totiž sice vzrostly v roce 2022 o 7,7 %, vezmeme-li však v úvahu vysoký růst cen, pak zjistíme, že ve skutečnosti lidé chudli a z důvodu nárůstu míry inflace došlo k reálnému poklesu příjmů v předloňském roce o 6,5 %.

V roce 2023 pak navíc byl zaznamenán nárůst počtu domácností, které uvedly, že se svými příjmy vycházejí s obtížemi až s velkými obtížemi. Z pohledu typu domácnosti vycházely s příjmy nejhůře rodiny tvořené samotným rodičem s jedním či více dětmi a jednotlivci starší 65 let, a šlo o 13,7 % domácností. Naopak snadno až velmi snadno se svým celkovým příjmem domácností vycházelo jen 17,7 % z nich.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

mzdy

V čem vám dám za pravdu je, že jsou u nás nízké mzdy, ale není to i chybou vás, protože i vy jste dlouho byli u vlády a mohli jste s tím něco udělat? Moc nechápu, co nyní změníte, když budete sedět v Bruselu, tedy krom toho, že vy si finančně určitě polepšíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

11 tisíc miliard Kč pro Ukrajinu. A teď nařčení: „Zadržuje peníze, které dostává“

11:51 11 tisíc miliard Kč pro Ukrajinu. A teď nařčení: „Zadržuje peníze, které dostává“

11,18 tisíc miliard korun by měla stát obnova Ukrajiny, alespoň podle výpočtů Světové banky. V Němec…