„I kdyby se v Bruselu stavěli na hlavu. Ne!“ Okamura ohlásil, co udělá, pokud bude ve vládě

14.04.2024 7:05 | Rozhovor

Migrační pakt EU nebudeme respektovat, pokud se po příštích volbách dostaneme do vlády, vzkazuje předseda SPD Tomio Okamura. Hodlá tak následovat další země jako Polsko, Maďarsko či Slovensko, které odmítají na podmínky stanovené v Bruselu přistoupit. V rozhovoru pro PL upozornil i na reakci premiéra Petra Fialy na projednávání korupčních kauz vládních představitelů ve Sněmovně. Premiér za snahou opozice věc projednat vidí „závist k jeho úspěchům“. „Ten člověk je opravdu z jiné planety,“ nechápe Okamura.

„I kdyby se v Bruselu stavěli na hlavu. Ne!“ Okamura ohlásil, co udělá, pokud bude ve vládě
Foto: Hana Brožková
Popisek: Tomio Okamura

Hnutí SPD ve středu vyhrálo soud. Ministerstvo vnitra se bude muset podle rozsudku veřejně omluvit hnutí SPD za to, že jej nepravdivě jmenovalo ve zprávě o extremismu a označilo za xenofobně zaměřenou populistickou skupinu a nepravdivě mu přisoudilo dominantní úlohu při projevování předsudečné nenávisti. Co tomu říkáte?

Tak jsem rád, že alespoň někdy v našem státě ještě funguje na některých místech spravedlnost. Soud potvrdil, že nás vládní představitelé lživě označili za extrémisty, populisty, xenofoby a šiřitele nenávisti. Soud potvrdil, že nic z toho není pravda a že je SPD demokratická a legitimní strana. Je smutná vizitka našeho státu pod vedením vládních politiků, že účelově zneužívají státní úřady ke špinavému politickému boji proti politické konkurenci a nepohodlným politickým názorům.

A co se konkrétně před soudem projednávalo?

Dovolím si citovat. V řízení před soudem bylo na základě stovek provedených důkazů spolehlivě prokázáno, že SPD je legitimním demokratickým subjektem, jehož aktivity i ideologický program spočívají převážně v ochraně sociálně slabších obyvatel (zejména důchodců a zdravotně postižených), podpoře mladých pracujících rodin a českých firem (zejména zemědělců), podpoře porodnosti, umožnění většího zapojení občanů při správě věcí veřejných, ochraně občanů před dluhovou pastí, snižování daňové zátěže, podpoře dostupnosti zdravotních služeb a šetření státu na výdajích, nikoliv v šíření nenávistných a xenofobních projevů, jak tvrdilo Ministerstvo vnitra pod vedením vládních politiků.

V souhrnné zprávě dle soudu Ministerstvo vnitra rezignovalo na řádné odůvodnění a prokázání jakýchkoliv svých negativních tvrzení k tíži SPD, v průběhu samotného soudního řízení Ministerstvo vnitra předložilo podklady, kterými byly ve značné míře bulvární články či vyjádření osob, jejichž jednání dle soudu nebylo přičitatelné politickému hnutí Svoboda a přímá demokracie, přičemž velké množství těchto podkladů se ani nevztahovalo k období, které mělo být danou souhrnnou situační zprávou monitorováno.

Celá věc má podle mě i ústavněprávní rovinu.

Z jakého důvodu?

Podle našeho názoru Ministerstvo vnitra pod vedením vládních politických stran nesprávným úředním postupem zasáhlo také do svobodné soutěže politických stran, když zcela rezignovalo na požadavek rovného zacházení s jednotlivými politickými stranami a hnutími a svou pozornost v negativním slova smyslu škodlivým způsobem zaměřilo v zásadním rozsahu pouze na politické hnutí Svoboda a přímá demokracie.

Nemůžu se vás nezeptat na úmrtí poslance SPD Jaroslava Bašty…

Je mi to moc líto a pro SPD i pro naši zemi je to obrovská ztráta. Odešel velký vlastenec, kamarád, velice moudrý, čestný a laskavý člověk. Bude nám moc chybět odborně i lidsky. Přesto se našly nějaké hyeny, které na něj plivaly špínu.

Koho máte na mysli?

V Písmu se píše „Kdo má uši, slyš“. Já bych to parafrázoval jako „Kdo má oči, čti“. Myslím, že mnozí lidé si o kvalitě některých českých novinářů a komentátorů nedělají oprávněně iluze.

V sobotu se konala celostátní konference SPD. Jaké je její zásadní poselství?

Především chci poděkovat za důvěru. Moc si toho vážím. Společně se zvoleným vedením budeme nadále bojovat, aby Česká republika a čeští občané byli na prvním místě. Zanedlouho budou volby do Evropského parlamentu. Chceme v nich uspět a společně s našimi partnery v Evropském parlamentu, jako jsou Národní shromáždění Marine Le Penové, Liga Mattea Salviniho, Strana pro svobodu Gerta Wilderse, rakouská FPÖ, německá AfD a další, chceme bojovat proti diktátu Bruselu, Green Dealu EU, imigraci a neomarxismu. A říkáme jasně - peníze Čechům, ne Ukrajině. Chceme mír, ne válku. Nechceme euro, ale zachování české koruny. Chceme právo na referendum. Vlastenecké strany v naší evropské frakci posilují, takže máme velkou šanci zablokovat šílenosti z Bruselu. Krajské i evropské volby v letošním roce budou současně referendem o škodlivé probruselské vládě Petra Fialy i o euru, které pětikoalice ve své většině prosazuje. SPD má také jasnou ambici být příští rok součástí vlády.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Výborný

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Zůstane ANO věrná i po zvolení?

Dost politiků ANO po zvolení do EP stranu opustilo. Jak si to vysvětlujete? A můžete zaručit, že vy se netrhnete, když budete zvolena? Protože vy ani nejste členka ANO. Ať se vám daří. Libor

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ !!!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusenovasova , 14.04.2024 11:13:04
ODHLASOVÁNO !!! Právo EU/EP je nadřazeno právu Evropských států !!! Z národních Ústav se stál cár papíru ? Podle většiny EP máme být závislí na vůli nikým nevolených úředníků v čele EP ? Tento nesmysl byl odhlasován většinou EP. Pro tento historický nesmysl hlasovali za Česko : Polčák /STAN/, Niedermayer, Pospíšil /TOP/, Zdechovský /ČSL/, Charanzová /ANO/, Maxová /SOC DEM/, Tošenovský /ODS/ a všichni Piráti. To je 12 z 21 zástupců za Česko. Dejte pozor u následujících voleb do EP a nevolde žádné, nevlastenecké šmejdy.

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Několik set tisíc nábojů ztracená území zpět nevybojuje.“ Stín na Fialovu chloubu. Od zkušeného

4:44 „Několik set tisíc nábojů ztracená území zpět nevybojuje.“ Stín na Fialovu chloubu. Od zkušeného

Zakladatel společnosti Blackwater Erik Prince toho o zbraních ví dost, jak odhalil v rozhovoru s pop…