Litoměřice: V nemocnici bude preventivní akce v rámci boje proti mozkové mrtvici

14.05.2024 16:31 | Tisková zpráva

Krajská zdravotní se již tradičně připojuje ke Světovému dni boje proti mozkové mrtvici, který probíhá každoročně 15. května. V rámci osvětově preventivních akcí se veřejnosti budou věnovat odborníci z nemocnic Krajské zdravotní i zástupci neziskové iniciativy Čas je mozek. Nejinak tomu bude i v litoměřické nemocnici od 9 do 13 hodin za přítomnosti lékaře neurologa u hlavního vstupu. Na místě si pak můžete nechat změřit krevní tlak a hladinu cukru v krvi.

Litoměřice: V nemocnici bude preventivní akce v rámci boje proti mozkové mrtvici
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

Cévní mozková příhoda, lidově nazývaná mrtvice, patří k nejčastějším příčinám úmrtí a trvalé invalidity, a to i přes jasné pokroky v akutní léčbě, rehabilitaci a prevenci. Ročně v České republice postihne na 30 tisíc lidí. „Každému pátému či šestému člověku mozková mrtvice hrozí. Navíc mrtvice dnes není postrachem jen starších lidí, ale stále častěji ohrožuje zdraví i životy mladých. A bohužel, i přes tato vysoká čísla a hrozící následky, většina lidí neví, jakými příznaky se může mrtvice projevit a jak na ně správně reagovat,“ uvádí primář neurologického oddělení a iktového centra v chomutovské nemocnici Krajské zdravotní Jiří Neumann. Také povědomí o tom, jak se před tímto onemocněním chránit není stále dostatečné.

Proto se na Světový den proti mrtvici, připadající každoročně na 15. května, konají po celé republice, a Ústecký kraj a Krajská zdravotní nejsou výjimkou, osvětové akce pro veřejnost. Lidé zde získají důležité informace o tomto závažném onemocnění, jak se před cévní mozkovou příhodou chránit, jaké jsou její příznaky, jak správně reagovat a rychle pomoci při jejím vzniku a informace o moderních vyšetřovacích a léčebných postupech poskytovaných v Iktových centrech (centrech vysoce specializované péče o pacienty s akutní cévní mozkovou příhodou) nemocnic Krajské zdravotní. Pro zájemce také bude k dispozici měření krevní tlaku, hladiny cukru v krvi a informace ke zdravému životnímu stylu.

„Mrtvice je jednou z nejčastějších příčin úmrtí u nás a každý rok postihne skoro 30 tisíc lidí. Základními příznaky jsou pokleslý koutek nebo celá část obličeje, povislé končetiny na jedné straně těla a problémy s řečí. Za jaký čas je pacient dopraven k lékaři, patří mezi rozhodující faktory, které ovlivňují úspěšnost léčby, popřípadě i záchrany života mrtvicí postiženého pacienta,“ upozorňuje David Černík z neurologického oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. 

Jednoduchý test příznaků mozkové mrtvice nabízí tzv. metoda FAST (anglicky rychle). Je to právě čas, který je nejdůležitějším ovlivnitelným faktorem při postižení mozkovou mrtvicí. Mozkové buňky jsou schopny bez kyslíku a živin přežít jen několik minut. Každou minutu od vzniku mozkové mrtvice nenávratně umírá téměř 2 miliony mozkových buněk. Metoda FAST umožňuje rozpoznat toto postižení a urychlit léčbu pacienta.

Jak aplikovat metodu FAST?

FACE [obličej]
Požádám člověka, aby se usmál. Je patrný pokles ústního koutku nebo očního víčka?

ARM [paže]
Zvednu mu ruce do předpažení. Nemůže udržet obě paže ve stejné výšce a jedna nápadně poklesne oproti druhé?
SPEECH [řeč]

Zeptám se ho, jak se jmenuje. Odpovídá nesrozumitelně či má potíže s porozuměním?
TIME [čas]

Pokud zaznamenám alespoň jeden z těchto příznaků, ihned volám linku 155. Prokáže-li se mrtvice, lékaři se snaží pacienta udržet ve stabilizovaném stavu. Pokud má být léčba účinná, musí být zahájena co nejdříve, ideálně během 4,5 hodin od vzniku příznaků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: První ročník outdoorového závodu vyhrála ZŠ ze Štípy

7:37 Zlín: První ročník outdoorového závodu vyhrála ZŠ ze Štípy

Ve čtvrtek 23. května 2024 mohli vůbec poprvé změřit své fyzické i vědomostní síly žáci osmých roční…