Budoucnost: V ČR jsme momentálně na necelých 35 % pracovištích s kolektivní smlouvou

02.05.2024 4:32 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.

Budoucnost: V ČR jsme momentálně na necelých 35 % pracovištích s kolektivní smlouvou
Foto: volim-budoucnost.cz
Popisek: Hnutí Budoucnost - logo

Česká republika a obecně země bývalého východního bloku stále dělí od těch západních značná propast z hlediska odměny za práci. Tyto rozdíly rozhodně nemají blízko k smazání. Jedná se o zásadní problém i z hlediska dalšího společného fungování EU, dvojkolejnost Evropy by mohla vést až k rozpadu Evropské unie. To říká náš spolupředseda Jakub Kovařík.

I to byl jeden z důvodů přijetí směrnice o minimálním mzdě Evropským parlamentem. Směrnice se na jedné straně zaměřuje na výši minimální mzdy, jejíž úroveň nově předepisuje členským státům mít nejméně na 60% mediánové mzdy (nebo 50% průměrné). Z druhé strany zdůrazňuje nepostradatelnou roli odborů v rostoucí odměně za práci. Členské státy, které nebudou mít alespoň 80% pracovišť pod kolektivní smlouvou mají učinit opatření, které povedou k podpoře odborového organizování.

V České republice jsme momentálně na necelých 35% pracovištích s kolektivní smlouvou, pro srovnání Rakousko má 98%, Německo 54%, Španělsko 80%, Švédsko 88%. Přitom výzkumy jasně ukazují, že pracoviště, kde jsou odbory mají vyšší mzdu až takřka o 20%. Přesné číslo se liší dle zemí, ve kterých byly výzkumy dělány, panuje ovšem shoda na prospěšnosti členství v odborech na výši mzdy. Proč tedy odborům háže vláda klacky pod nohy, když je dobře patrno, že jejich existence vede k lepšímu ohodnocení za práci? Odpověď je prostá, jedná se o zájmovou otázku, protože tam, kde rostou mzdy zaměstnaným, klesají nadměrné zisky korporacím.

Směrnice samozřejmě nemůže sama o sobě srovnat životní úroveň v České republice s tou v Německu, k tomu bude zapotřebí i evropská spolupráce na likvidaci (nejenom) evropských daňových rájů, vyšší míra investic do vzdělání, roztrhání oligopolických struktur, spravedlivější zdanění i změna struktury ekonomiky.

Abychom se měli lépe a udržitelně, potřebujeme političky a politiky, kteří budou hájit naše zájmy, proto do eurovoleb kandidujeme se SOCDEM. Pokud s námi názorově souhlasíte, rádi Vás u nás přivítáme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Budova našeho ministerstva se v sobotu otevře veřejnosti

4:32 Ministr Kupka: Budova našeho ministerstva se v sobotu otevře veřejnosti

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k otevřeným dveřím na Ministerstvu dopravy.