PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.05.2024 10:21:00

eDoklady rychle stávají běžnou součástí života

eDoklady rychle stávají běžnou součástí života

Využívání aplikace eDoklady, kterou v lednu letošního roku spustila Digitální a informační agentura ve spolupráci s Kabinetem místopředsedy vlády pro digitalizaci Ivana Bartoše stále roste.

 Počet uživatelů překročil hranici 400 tisíc a ověřovatelů je již více než 670, včetně krajů, obcí, městských částí a notářů.

Mezi ověřovatele se s předstihem připojilo například Hlavní město Praha, Brno-střed, Plzeň, Karviná, kraj Vysočina a od začátku dubna mohou občané prokazovat svou totožnost digitálně také policistům v terénu, kteří se připojili tři měsíce před zákonným termínem. A brzy se připojí další, již od července bude možné se eDoklady prokazovat u policie jako celku, soudů, úřadů práce, finančních úřadů či obcí a krajů.

Aplikace eDoklady, kterou vyvinula Digitální a Informační agentura, představuje modernější, bezpečnější a jednodušší způsob prokazování totožnosti. Umožňuje občanům mít svůj občanský průkaz uložený v telefonu v digitální podobě a prokazovat se jím vůči státu, obcím, soukromým subjektům i ostatním občanům.

Počet uživatelů roste a čtyři měsíce od spuštění ji má už více než 400 tisíc obyvatel a ověřovatelů je už více než 670. Soukromé subjekty, jako jsou například restaurace a hotely, se mohou snadno zaregistrovat přes datovou schránku. Přes aplikaci si mohou navzájem ověřit totožnost i dva občané mezi sebou. Takový způsob pomůže například při dopravní nehodě.

Od července se k ověřovatelům přidají zbytek policie, soudy, finanční úřady, úřady práce, živnostenské úřady, katastrální úřady, matriční úřady, zbývající kraje a obce s rozšířenou působností. Od 1. ledna 2025 se povinnost ověřovat eDoklady rozšíří i na ostatní orgány veřejné moci, například školy, vysoké školy, zdravotní pojišťovny, banky, notáře, Českou poštu či zastupitelské úřady a soukromé osoby, kterým předpisy stanovují ověřování totožnosti nebo jiných osobních údajů. Zavedení eDokladů umožnila novela zákona o právu na digitální služby, kterou představil místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš.

„Mám velkou radost z toho, jak rychle se eDoklady stávají běžnou součástí života velké části obyvatel. Překonání hranice 400 tisíc stažení a bezproblémové zkušenosti policie v terénu a dalších ověřovatelů jsou důkazem, že aplikace je opravdu skvělým pomocníkem v běžném životě. Věřím, že brzy bude využívání eDokladů v praxi naprostou samozřejmostí i na dalších místech v rámci plánovaného náběhu,” uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš.

Aplikaci eDoklady si mohou občané stáhnout z App Store a Google Play. Pro používání eDokladů potřebují pouze smartphone a Identitu občana, která je nezbytná pro přihlášení. Aplikace pak funguje jak online, tak offline. Elektronická varianta občanského průkazu má navíc lepší zabezpečení a při ztrátě telefonu ji lze na dálku deaktivovat přes Portál občana.

Úspěch Česka rezonuje i v Evropě. Na posledním setkání vlivné eurokomisařky Margrethe Vestager s Ivanem Bartošem hovořila o tom, že se Česká republika tímto krokem zařadila mezi průkopníky směrem k plánované evropské digitální peněžence. Význam tohoto kroku potvrdila i při prezentaci českých digitálních priorit pro příští Evropskou komisi.

V průběhu roku 2026 vstoupí v platnost evropská digitální peněženka, která umožní občanům v případě potřeby prokázat svou totožnost v celé EU, přihlásit se ke službám, sdílet dokumenty nebo v případě nutnosti prokázat konkrétní osobní informaci, například při žádosti o lékařské potvrzení, při podání daňového přiznání nebo při předkládání přihlášky na univerzitu kdekoli v EU. Díky eDokladům bude přechod snazší a občané i úřady se na jejich používání zvyknou.

„eDoklady jsou takovým předskokanem evropské digitální peněženky. Pomohou naučit úřady i veřejnost běžně se prokazovat pouze chytrým telefonem. Evropské digitální peněženky přinesou uživatelům řadu benefitů a větší kontrolu nad svými údaji a nad tím, komu svoje údaje poskytnou.” doplnil Martin Mesršmíd, ředitel DIA.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama