Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

23.04.2024 12:12 | Tisková zpráva

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s místopředsedou vlády Marianem Jurečkou

Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Petr Pavel

Dobrý den, dámy a pánové,

téma důchodové reformy považuji za natolik zásadní, že jsem se rozhodl ujmout se role moderátora v diskuzi mezi vládou a opozicí, kterou především svým zájmem zatím reprezentovalo hnutí ANO. To první jednání bylo svoláno právě v důsledku toho, že jak ze strany vlády, tak ze strany hnutí ANO zaznívaly argumenty o nedostatku komunikace, nedostatku vstřícnosti, neschopnosti naslouchat argumentům druhé strany. To jednání mělo za cíl právě otevřeným přístupem, soustředěním se na argumenty, na fakta dosáhnout alespoň nějaké základní elementární shody.

My jsme se na tom jednání sešli v počtu přibližně patnácti lidí a domluvili jsme se na několika základních principech. Já bych je tady s dovolením odcitoval. Byly to, dobrá víra, tedy, že do té debaty jdeme všichni s tím, že máme skutečný zájem na řešení problému, tedy na stabilizaci důchodového systému. Zadruhé argumentace na základě dat a analýz, tedy, že budeme opravdu vycházet z prognóz, z kalkulací a ne z emocí. Zatřetí, budeme se soustředit na budoucnost a nebudeme ztrácet čas tím, že bychom poukazovali na to, kdo kdy co udělal, případně neudělal. A začtvrté budeme společně komunikovat výstupy z tohoto jednání. Na těchto principech jsme se všichni shodli a s tím jsme do toho jednání šli.

Já musím říct, že jsem z toho prvního jednání měl opravdu dobrý pocit, tak, jak jsem tady řekl při tiskové konferenci, protože to jednání probíhalo věcně a musím říct, že i účastníci jednání, včetně zástupců hnutí ANO, se shodli na stejném pocitu z toho jednání. Kdybych měl říct to, na čem jsme se domluvili, tak opět zdůrazním hlavní body. Zaprvé jsme se domluvili na tom, že nekonat nic není variantou, že tedy musíme učinit změny, protože necháme-li stávající důchodový systém bez jakékoliv úpravy, tak se brzy stane neudržitelným, protože bude neustále prohlubovat deficit na úkor ostatních součástí veřejných financí, především investicí do oblastí, které potřebujeme rozvíjet.

Dále jsme se shodli na tom, že v rámci parametrů, které jsou k dispozici, tedy bavíme se tady o prvním pilíři, tak ten, který budeme muset řešit, je prodloužení odchodu věku do důchodu, ne mechanismus. Domluvili jsme se, že o tom mechanismu se budeme bavit dále, ne počet nebo periodicita, případně automatičnost toho výpočtu, ale shodli jsme se na tom, že tento parametr bude nutné měnit. Stejně tak, jako bude nutné měnit výši důchodů, protože ten zbývající třetí parametr vzhledem k výši odvodů už v dnešní době je neprůchozí. Na těchto bodech došlo ke shodě.

Dále jsme se shodli také na tom, že důchodový účet v rámci veřejných financí nikdy nebude ziskový, ale že přijatelná míra deficitu je okolo jednoho procenta. I tady byla shoda. Shodli jsme se na tom, že si navzájem předložíme materiály, které obě strany požadovaly k upřesnění toho, co zaznělo na jednání. Byly to konkrétně materiály, které se týkají zprávy o stavu důchodového systému ze strany Ministerstva práce a sociálních věcí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

koalice

Paní Konečná, dobrý den, musí se vám nechat, že umíte mluvit a máte tah na branku. Chci se ale zeptat na důvod, proč KSČM nekandiduje sama za sebe? Protože nikoho jiného ani podle názvu strany z té vaší koalice neznám. Myslíte, že vám ta spolupráce přinese víc hlasů nebo se jen bojíte kandidovat pod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Soudruh, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 23.04.2024 12:31:52
se mylně domnívá že,,jeho,, převzatý názor někoho zajímá,,Klaus a Zeman byli prezidenti, mluví srozumitelně, má to hlavu,patu,, Věděli o čem mluví,,Ale toto???ANOA udělalo dobře že se nesnížilo ke krivarne s důchody,, A nějak zapomněl na SPD které fandí stále víc voličů,,

|  6 |  0

Další články z rubriky

Hejtman Schrek: Transformace energetiky přináší nové výzvy a příležitosti pro inovace

6:23 Hejtman Schrek: Transformace energetiky přináší nové výzvy a příležitosti pro inovace

Tento týden se v Telči setkali zástupci samospráv, firem, vysokých škol a podnikatelských subjektů z…