,,Bojí se mít děti. Hysterici.” To jsou prý odborníci na klima

14.05.2024 11:26

Jedno ze stále aktuálních témat je vedle ruské agrese proti Ukrajině či války v Gaze i globální oteplování. Někteří experti, které citoval server britského listu The Guardian, mají za to, že se planeta Země oteplí o více než 1,5 °C. Britský publicista Toby Young jejich závěry zpochybnil a konstatoval, že citovaní experti jsou mnohdy lidé, kteří se zdráhají přivést na svět děti.

,,Bojí se mít děti. Hysterici.” To jsou prý odborníci na klima
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stávka za klima k oslavě pátého výročí od první stávky za klima Fridays For Future v ČR. Oslavy to byly více než skromné

„Stovky předních světových klimatologů očekávají, že globální teploty v tomto století vzrostou alespoň o 2,5 °C (4,5 °F) nad předindustriální úrovně, čímž překročí mezinárodně dohodnuté cíle a způsobí katastrofální následky pro lidstvo a planetu, odhalil exkluzivní průzkum,“ napsal k tématu server listu The Guardian.

Odborníci podle The Guardian uvedli, že cítili beznaděj, rozhořčení a děs z neschopnosti vlád jednat navzdory předloženým jasným vědeckým důkazům.

„Myslím, že v příštích pěti letech směřujeme k velkému společenskému rozvratu,“ řekla Gretta Pecl z University of Tasmania. „(Úřady) budou zavaleny extrémní událostí za extrémní událostí, výroba potravin bude narušena. Nemohla jsem pociťovat větší zoufalství z budoucnosti.“

The Guardian konstatoval, že klimatická krize již způsobuje hluboké škody na životech a živobytí po celém světě.

Britský publicista Toby Young uvedl, že deník Guardian upozornil na průzkum mezi 383 „odborníky na klima“. „A - šok - ukázalo se, že mnozí z nich jsou emocionálně labilní hysterici, kteří se obávají přivést na svět děti,“ napsal Young.

Toby Young promlouvá

Odvolal se na text uveřejněný na serveru Daily Sceptic. Který si položil otázku, zda bylo vůbec nutné podobný průzkum dělat. A jedním dechem dodal, že je dobré podívat se i na názory vědců. Názor sice není věda, ale podle serveru je dobré názory vědců stejně znát.

Jednou z oslovených vědkyň byla i Lorraine Whitmarsh z University of Bath.

„Whitmarsh ale není ani klimatolog. Podle jejího akademického profilu v Bath získala bakalářský titul v oboru teologie a náboženských studií s francouzštinou na University of Kent, kterou ukončila v roce 1997. Poté získala magisterský titul v oboru ,Věda, kultura a komunikace' a poté dokončila doktorát z psychologie v roce 2005,“ napsal server Daily Sceptic s tím, že tato vědkyně teď řídí Centrum pro změnu klimatu a sociální transformace (CAST) a zkoumá „vnímání a chování ve vztahu ke změně klimatu, energii a dopravě“ a „pravidelně radí vládním a jiným organizacím v otázkách nízkouhlíkového chování a klimatu změnit komunikaci“.

Server Daily Sceptic k tématu dodal, že ne všichni vědci vidí budoucnost planety tak černě. Ale jejich názory nebyly zahrnuty, protože by se pravděpodobně nehodily do celkového vyznění průzkumu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak to dopadá, když se děcka místo matematiky, fyziky,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 14.05.2024 11:58:12
přírodních věd, zabývají ideologií. Pak jim může každý indoktrinátor nalít do hlavy kdejaký nesmysl. Ony jsou nevzdělané, neschopné si najít fakta z různých oborů a stran a skončí s tím, že se nebudou učit, ale budou demonstrovat za ideologii.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Nový „mesiáš“ proti Orbánovi. Rozvedený s ministryní, s kufříkem nahrávek

15:44 Nový „mesiáš“ proti Orbánovi. Rozvedený s ministryní, s kufříkem nahrávek

Péter Magyar, dříve věrný příznivec maďarského premiéra Viktora Orbána, se stal hlavní postavou opoz…