„Měl jsem návštěvu z WHO.“ Michálek chce obrat ty, kdo rádi sladké. O tři miliardy

14.05.2024 19:35 | Monitoring

Pirátský poslanec Jakub Michálek se zasazuje o zavedení spotřební daně ze slazených nápojů. Zvýšilo by rozpočtové příjmy o 2,7 miliardy korun a znamenalo by miliardové úspory zdravotních a sociálních nákladů a pomohlo též snížit obezitu. Už u sebe kvůli tomu měl zástupce Světové zdravotnické organizace WHO, jak informoval na sociálních sítích.

„Měl jsem návštěvu z WHO.“ Michálek chce obrat ty, kdo rádi sladké. O tři miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Michálek

Světová zdravotnická organizace (WHO) dlouhodobě poukazuje, že většina zemí nevyužívá daně k motivaci ke zdravějšímu chování, jako je například zdanění nezdravých produktů v podobě slazených nápojů.

Pirát Jakub Michálek odkázal na studie společnosti PAQ Research, z nichž vyplývá, že danění slazených napojů by zvýšilo rozpočtové příjmy o 2,7 miliardy korun a znamenalo by miliardové úspory zdravotních a sociálních nákladů.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Jak Michálek informoval na sociální síti X, o problematice jednal přímo se zástupci WHO. „Měl jsem návštěvu z WHO. Prezentovali mi úspěšné příběhy cukrové daně. Seberme ty tři miliardy ze země, které se válejí ve sladkých nápojích!“ uvedl.

Poukázal na jiné evropské státy, které již tuto daň úspěšně zavedly: „Poláci a Maďaři to zvládli,“ zdůraznil a dodal, že zmíněné tři miliardy mohou pak jít jednoduše do zdravotní prevence a třeba dostupnějšího sportu.

Nadměrná konzumace cukru přispívá k řadě civilizačních nemocí, jejichž léčba stojí miliardy korun ročně a snižuje produktivitu. Česko patří mezi země EU, kde je nadváha velmi rozšířená, zároveň se zde nadprůměrně pijí slazené nápoje.

Efektivní zdokumentovanou cestu ke snížení spotřeby cukru a spojených rizik představuje zatížení slazených nápojů spotřební daní. PAQ Research hotnotil různé způsoby danění a navrhl tzv. polský model, ve kterém se daň váže na koncentraci cukru v litru nápoje.

„Polský model“ od PAQ Research naproti tomu navrhuje: spotřební daň pro nápoje s hustotou cukru 50 g/l ve výši 3,4 Kč/l. Variabilní komponent ve výši 0,35 Kč/l za každých 10 g/l cukru nad základní hustotou 50 g/l. Spotřební daň pro nápoje obsahující alespoň jedno umělé sladidlo ve výši 1 Kč/l. Zakotvit v legislativě automatickou valorizaci sazeb o inflaci či medián růstu mezd.“

Anketa

Pakliže by se našel spolehlivý právní nástroj, měli by ukrajinští bojeschopní muži být vráceni na Ukrajinu?

51%
44%
hlasovalo: 11414 lidí
To by znamenalo, že například půllitr nápoje se 72 g cukru by tak byl zdaněn ve výši 2,225 Kč. Celkově dopady odhadujeme následujícím způsobem: na základě zahraniční zkušenosti a předpokládané elasticity poptávky lze očekávat 10–20% snížení konzumace slazených nápojů, daň navíc motivuje výrobce ke snížení koncentrace cukru ve svých výrobcích.

Ročně může tato spotřební daň přinést 2,7 miliardy korun rozpočtu a miliardy úspor zdravotních a sociálních nákladů. Zdanění by jen omezeně zasáhlo výrobce, kteří budou motivováni snižovat koncentraci cukru a prodávat neslazené nápoje.

Neplatí přitom, že by zavedení daně bylo složité, ve Velké Británii stálo jen 2,4 procenta jejího ročního výběru. 

„Nadměrná konzumace cukru přispívá k obezitě, cukrovce, kardiovaskulárním nemocem, rakovině nebo špatnému stavu zubů. Spotřební daň na cukr proto představuje důležitý nástroj pro zlepšení zdraví a také úspor. Největší potenciál úspor pro české zdravotnictví spočívá právě v prevenci, do níž patří i daňová politika,“ uvedl lékař a ekonom Pavel Hroboň, který je členem Národní ekonomické rady vlády (NERV) a studii jako odborník připomínkoval.

Ve světě zavedlo daň v různých podobách přes 50 zemí, z čehož dvanáct zemí je evropských. Naposledy šlo o Chorvatsko (2020) a Polsko (2021). 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

VIDEO z Mannheimu. Jen pro otrlé. Útok nožem, pak nastupuje policie

11:28 VIDEO z Mannheimu. Jen pro otrlé. Útok nožem, pak nastupuje policie

Nožem s dlouhou čepelí zranil v pátek na tržišti v Mannheimu muž s „migračním pozadím“ několik lidí,…