Hlas samospráv: Odsuzujeme střelbu na Fica. Útok na základy demokracie

16.05.2024 12:43 | Monitoring

Střelbu na předsedu vlády Slovenské republiky Roberta Fica odsoudila také iniciativa Hlas samospráv, v jejímž čele stojí hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Jde o útok na základy demokracie,“ poznamenává iniciativa na svém facebookovém profilu.

Hlas samospráv: Odsuzujeme střelbu na Fica. Útok na základy demokracie
Foto: Archiv ČSSD
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

„Ostře odsuzujeme dnešní střelbu na předsedu vlády Slovenské republiky. Jde o útok na základy demokracie. Pokus o vraždu se nedá ospravedlnit nikdy a ničím. Právě v této chvíli zdůrazňujeme blízkost slovenského a českého národa. Robertu Ficovi přejeme mnoho sil a myslíme na jeho blízké,“ píše Hlas samospráv.

Jde o iniciativu napříč politickým spektrem, jež spojuje zkušenost s dlouhodobou prací na úrovni místních a krajských samospráv. „Územní samosprávy jsou nedílnou součástí vládního sektoru a podílejí se na vytváření hodnot, celkové spotřebě a velké míře veřejných investic, které jsou významnou součástí tvorby tuzemského HDP. Bohužel v posledních letech, především však nyní po schválení tzv. konsolidačního balíčku, dochází k ohrožení pozice samospráv z hlediska jejich financování, a to i přes to, že obecní i krajské samosprávy prokázaly, že jsou výrazně lepšími hospodáři, než stát samotný a zajistily významný rozvoj svého území a péči o kvalitu života svých občanů. Proto více než 20 let po uskutečnění reformy veřejné správy založené mimo jiné na její decentralizaci a dekoncentraci považujeme za správné upozornit na aktuální rizika, kterým samosprávy čelí schválením konsolidačního balíčku,“ zmiňuje iniciativa v představení na svém webu.

„Činíme tak jako lidé, kteří získali mandát od občanů ve městech, obcích a krajích, jelikož dopady vládních návrhů se budou našich občanů přímo i nepřímo dotýkat. Rozvoj krajů, měst a obcí vnímáme jako jeden z nezastupitelných prvků rozvoje celé České republiky. Naším cílem je, aby vláda České republiky naplnila své aktualizované programové prohlášení a podpořila další rozvoj samospráv, investic do regionální ekonomiky a kvality života v našich regionech. Proto jsme připravili Říjnovou výzvu samospráv, ve které jsou popsány všechny podstatné body vysvětlující naše konání ve prospěch měst, obcí, krajů, a tím také celé České republiky. Jsme přesvědčeni, že se s naším návrhem ztotožňují právě zástupci místních samospráv, a proto bychom chtěli směrem k vládě vyslat jasný signál podpořený peticí podepsanou právě těmi, kterých se vládní kroky týkají. Jsme připraveni jednat ve prospěch nalezení konstruktivního řešení a pevně věříme, že vláda České republiky zodpovědně přistoupí k našim návrhům ve prospěch rozvoje celé České republiky,“ dodává iniciativa, jejímž zástupcem je mimo jiné hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Za iniciativou kromě něj stojí například také starosta Božího Daru Jan Horník, primátor Mostu Marek Hrvol, senátor Jan Paparega, radní Pardubického kraje a starosta Hlinska Miroslav Krčil, starosta Chrastavy Michael Canov či starosta Letohradu Petr Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nový „mesiáš“ proti Orbánovi. Rozvedený s ministryní, s kufříkem nahrávek

15:44 Nový „mesiáš“ proti Orbánovi. Rozvedený s ministryní, s kufříkem nahrávek

Péter Magyar, dříve věrný příznivec maďarského premiéra Viktora Orbána, se stal hlavní postavou opoz…