Migrační pakt schválen. A Vít Rakušan přiznal české zásluhy

14.05.2024 18:10 | Monitoring

Evropská unie v úterý formálně stvrdila přijetí migračního paktu dnes, když jako první smlouvu ratifikovali ministři financí jednotlivých členských států. Český šéf resortu financí Zbyněk Stanjura (ODS) se při hlasování zdržel, a zopakoval tak vládní postoj, že konečná podoba paktu je v řešení problému migrace příliš měkká.

Migrační pakt schválen. A Vít Rakušan přiznal české zásluhy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Zbyněk Stanjura

Členské státy EU v úterý definitivně potvrdily už dříve odsouhlasený migrační balíček. Jako první tak učinila Rada Evropské unie pro hospodářské a finanční záležitosti. Stejně jako při předchozích hlasováních se čeští zástupci hodlají zdržet, protože finální verze paktu podle nich není tak přísná jako ty předchozí.

O schvalování na Radě Ecofin informoval na síti X ministr financí Zbyněk Stanjura. „Není neobvyklé, že Rada Ecofin coby první ministerská rada EU formálně schvaluje již odsouhlasený migrační pakt. Kvalifikovaná většina EU je jednoznačně pro přijetí, Česko se ale hlasování zdrží. Nejsme spokojeni se změkčením jeho podmínek a chceme nelegální migraci čelit důrazněji,“ napsal Stanjura.

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) je dobře, že byla přijata alespoň tato podoba migračního paktu, ačkoliv k ní má Česko velké výhrady. „Vidím, že řadu diskutujících tady ‚trápí‘ to, že se ČR při finálním hlasování o paktu zdržela. Důvody jsem vysvětlil opakovaně, a většina diskutujících je tedy dobře zná. Původně dojednaný text paktu byl přísnější než jeho finální podoba. A méně byrokratický. I přesto jsem rád, že ho evropské země schválily. Důsledky absence dohody evropských zemí na otázkách azylu a migrace můžeme poslední roky sledovat všichni. A zřejmě nikdo z nich není nadšený. Jenže pouhou kritikou nefunkčního stavu, s kterou si vystačí populisté, se nic nezlepší. Ani v oblasti migrace, ani jinde,“ vzkázal Rakušan.

Podle Rakušana má velkou zásluhu na přijetí migračního paktu i české předsednictví EU. „Dnešním schválením migračního paktu se završilo osmileté období marných pokusů zemí EU najít shodu v tom, jak postupovat vůči nelegální migraci. Povedlo se to až teď a velkou zásluhu na tom má naše předsednictví EU. Dojednali jsme společný, solidární postup bez povinných relokací, který znamená bezpečnější evropský prostor a lepší kontrolu nad tím, kdo a proč do něj vstupuje,“ má jasno Rakušan.

Ten je přesvědčen, že coby ministr vnitra předsednické země měl na schválení lví podíl. „Stejně aktivně se chci v řešení migrace angažovat i dál. Dohodu mezi státy EU je potřeba doplnit dohodami s třetími zeměmi, na kterých už pracujeme. Protože problémy jsou od toho, aby se řešily,“ dodal Rakušan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

VIDEO z Mannheimu. Jen pro otrlé. Útok nožem, pak nastupuje policie

11:28 VIDEO z Mannheimu. Jen pro otrlé. Útok nožem, pak nastupuje policie

Nožem s dlouhou čepelí zranil v pátek na tržišti v Mannheimu muž s „migračním pozadím“ několik lidí,…