Putin i Zelenskyj. I celý Brusel. Zděšení z atentátu na Fica spojilo svět

15.05.2024 20:09

Světoví lídři v šoku kvůli střelbě na Slovensku. Slovenskému předsedovi vlády Robertu Ficovi vzkazují brzké uzdravení a odsuzují pokus o atentát všichni představitelé sousedních států Slovenska, ale i čelní představitelé Evropské unie. Francouzský prezident Emmanuel Macron svůj vzkaz Ficovi dokonce napsal slovensky. Skrze Zuzanu Čaputovou Ficovi slova podpory zaslal také Vladimir Putin.

Putin i Zelenskyj. I celý Brusel. Zděšení z atentátu na Fica spojilo svět
Foto: Screen Youtube
Popisek: Postřelený Robert Fico

Slovenský premiér Robert Fico (SMER-SD) byl po jednání svého kabinetu postřelen. Ochranka ho následně rychle odvedla, načež byl Fico převezen do nemocnice v Banské Bystrici. Jeho stav by měl být vážný, údajně byl zasažen dvěma až třemi ranami.

Útok na Fica odsoudili všichni lídři sousedních států Slovenska.

„Byl jsem hluboce šokován ohavným útokem na mého přítele, premiéra Roberta Fica. Modleme se za jeho zdraví a brzké uzdravení! Bůh žehnej jemu a jeho zemi!“ napsal na sociální síť X maďarský premiér Viktor Orbán.

K „šokující zprávě ze Slovenska“ se vyjádřil také polský premiér Donald Tusk: „Roberte, mé myšlenky jsou v této velmi těžké chvíli s tebou.“

Aby byl Fico co nejdříve v pořádku, si přeje i premiér Česka Petr Fiala. Ke svému vzkazu na X připojil i důsledné varování, že pro násilí ve společnosti není místo. „Zpráva o postřelení slovenského premiéra Roberta Fica je šokující. Přeji panu premiérovi, ať je co nejdříve v pořádku. Násilí nesmíme tolerovat, nesmí mít ve společnosti místo,“ uvedl Fiala.

S přáním brzkého uzdravení se připojil dále rakouský kancléř Karl Nehammer. „Atentát na mého slovenského kolegu Roberta Fica mě hluboce šokoval. Před několika dny jsme spolu telefonovali a intenzivně hovořili o bezpečnostních otázkách. Přeji mu brzké a úplné uzdravení!“ vzkázal Ficovi na Slovensko. „Nenávist a násilí se v našich demokraciích nesmějí prosadit a je třeba proti nim co nejrozhodněji bojovat!“ dodal podobně jako český premiér.

Útok proti premiérovi „sousedního partnerského státu“ odsoudil prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj, který obyvatelům Slovenska vyjádřil solidaritu. „Útok na slovenského premiéra Roberta Fica je otřesný. Důrazně odsuzujeme tento násilný čin proti hlavě vlády našeho sousedního partnerského státu. Je třeba vynaložit veškeré úsilí, aby se násilí nestalo normou v žádné zemi, formě ani sféře. Upřímně doufáme, že se Robert Fico brzy uzdraví, a vyjadřujeme solidaritu s obyvateli Slovenska,“ uvedl prezident Zelenskyj.

„Jsem hluboce otřesen zprávou o zbabělém atentátu na slovenského premiéra Fica. Násilí nesmí mít v evropské politice místo. V těchto hodinách jsem v myšlenkách s Robertem Ficem, jeho rodinou a občany Slovenska,“ připojil se také německý kancléř Olaf Scholz.

Francouzský prezident Emmanuel Macron odsoudil útok dokonce ve Ficově rodném jazyce: „Som šokovaný streľbou na slovenského premiéra Roberta Fica. Tento útok dôrazne odsudzujem. Moje myšlienky a solidarita sú s ním, jeho rodinou a slovenským národom.“

„Tato hrozná zpráva mě šokovala. Všichni myslíme na premiéra Fica a jeho rodinu,“ napsal premiér Velké Británie Rishi Sunak.

„S hlubokým šokem jsem přijal zprávu o zbabělém útoku na slovenského premiéra Roberta Fica. Všechny mé myšlenky jsou s ním, jeho rodinou a mým přítelem, slovenským lidem. Také jménem italské vlády bych ráda vyjádřila co nejostřejší odsouzení všech forem násilí a útoků na základní principy demokracie a svobody,“ vzkázala do světa italská premiérka Giorgia Meloniová.

 

 

Na Fica i jeho rodinu myslí též předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová.

„Důrazně odsuzuji podlý útok na premiéra Roberta Fica. Takové násilné činy nemají v naší společnosti místo a podkopávají demokracii, naše nejcennější společné dobro. V myšlenkách jsem s premiérem Ficem a jeho rodinou,“ napsala na X von der Leyenová.

Roberta Metsolaová útok odsoudila jménem celého Evropského parlamentu. „Jsem šokována hrůzným útokem na slovenského premiéra Roberta Fica v Handlové. Jménem Evropského parlamentu odsuzuji tento násilný čin. V myšlenkách jsem s ním a jeho rodinou v této velmi těžké chvíli,“ uvedla.

„Jsem šokován a zděšen postřelením premiéra Roberta Fica. Přeji mu sílu k brzkému uzdravení. V myšlenkách jsem s Robertem Ficem, jeho blízkými a obyvateli Slovenska,“ vzkázal generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na sociální síti X.

K útoku na Roberta Fica se vyjádřil také prezident Spojených států amerických Joe Biden. On i jeho manželka Jill Bidenová se za Ficovo brzké uzdravení budou modlit, americké velvyslanectví je připraveno pomoci. „Se znepokojením jsem přijal zprávy o útoku na slovenského premiéra Roberta Fica. Jill a já se modlíme za jeho brzké uzdravení a myslíme na jeho rodinu a lid Slovenska. Odsuzujeme tento hrozný násilný čin. Naše velvyslanectví je v úzkém kontaktu se slovenskou vládou a je připraveno pomoci,“ uvedl Biden v oficiálním prohlášení Bílého domu.

Ve zprávě Zuzaně Čaputové útok jako „neospravedlnitelný“ popsal prezident Ruské federace Vladimir Putin. „Tento zrůdný zločin nelze nijak ospravedlnit. Roberta Fica znám jako odvážného a silného člověka. Pevně doufám, že mu tyto vlastnosti pomohou přežít tuto obtížnou situaci. Vyřiďte mu, prosím, slova nejupřímnější podpory a přání brzkého a úplného uzdravení,“ cituje Putina agentura Reuters.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nový „mesiáš“ proti Orbánovi. Rozvedený s ministryní, s kufříkem nahrávek

15:44 Nový „mesiáš“ proti Orbánovi. Rozvedený s ministryní, s kufříkem nahrávek

Péter Magyar, dříve věrný příznivec maďarského premiéra Viktora Orbána, se stal hlavní postavou opoz…