Samá duha, ale jde vám o kšefty. „Klondike v neziskovkách“. Peklo ve slovenském parlamentu, opozice řvala sprosťárny

11.05.2024 6:04 | Monitoring

Slovenský parlament zažil v pátek během jednání o odvolání tamní ministryně kultury Martiny Šimkovičové (za Slovenskou národní stranu) horké chvíle. Projev místopředsedy strany Směru-SD Ľuboše Blahy nezvládl opoziční poslanec Jozef Pročko (OĽaNo) a začal po sále pobíhat a vykřikovat vulgarity. „Ať si sedne zpět do klícky,“ vyzval řvoucího poslance Blaha, jenž předtím zmínil, že chce opozice dosáhnout odvolání Šimkovičové i kvůli svým finančním zájmům. „Vy to tu hrajete na všelijaké agendy, ideologie, duha neduha, ale v konečném důsledku vám jde o kšefty,“ padlo s tím, že jde dle něj slovenské opozici o její „Klondike v neziskovkách“.

Samá duha, ale jde vám o kšefty. „Klondike v neziskovkách“. Peklo ve slovenském parlamentu, opozice řvala sprosťárny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Luboš Blaha, poslanec Národní rady SR

Anketa

Prospěla by české demokracii korespondenční volba občanů ze zahraničí?

hlasovalo: 31081 lidí
Blaha hned se na úvod obrátil k poslancům Progresivního Slovenska s doporučením, aby „byli shovívaví“ a vyjádřil obavu, že poté, co od něj v projevu uslyší, „odejdou z místnosti“. „Drazí kolegové, čím víc pištíte, tím je to lepší znamení, že paní ministryně dělá svoji práci velmi dobře, protože čistí tu vaši chobotnici a já ji v tom plně podporuji,“ pronesl následně během projednávání odvolání slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové.

Mimořádnou schůzi k hlasování o vyslovení nedůvěry Šimkovičové iniciovali opoziční poslanci ze strany Svoboda a Solidarita a z Progresivního Slovenska a dle mínění Blahy k tomu mají ideologické či osobní důvody. „Střetly se tu dva pohledy na kulturu a společenský život na Slovensku: Jeden je ten fanatický progresivistický extrém, který de facto odmítá cokoliv slovenského a národního… Chtějí tu mít něco cizího. Oni se stydí za Slovensko, za to, že jsou Slováci – to je to příšerné, co my odmítáme,“ kritizoval opozici, která dle něj chce Šimkovičovou „odvolat jen proto, že chce chránit národní kulturu“.

Že opoziční poslanci posbírali pro odvolání Šimkovičové téměř dvě stovky tisíc podpisů dle něj nehraje roli. „Nemá to úroveň. Před několika měsíci jsme dostali mandát, abychom provedli změny i v kultuře. Volby jste prohráli. Stále si to nedokážete uvědomit, ale vy jste prohráli volby,“ pronesl Blaha směrem k Progresivnímu Slovensku.

Důvodem, proč opozice na Slovensku chce tamní ministryni odvolat, pak jsou dle slovenského poslance Směru-SD rovněž finance. „Vy to tu hrajete na všelijaké agendy, ideologie, duha neduha, ale v konečném důsledku vám jde o kšefty. O váš byznys. Jste tam všichni necucnutí ve vašich neziskovkách na zdroje od státu, máte tam úplný Klondike, a teď vám ho Martina Šimkovičová zatrhla. Jednoduše vám ty peníze přestaly téct a jste nervózní. A proto ji odvoláváte, o tom to je,“ mínil.

Na místo peněz na LGBT menšiny či boj proti dezinformacím, půjdou dle Blahy miliony na filharmonii či divadlo a „normální národní kulturu“. „Co je na tom špatného? Na toto jsme dostali mandát,“ řekl a obvinil opozici, že ji jde o „kšefty“.

Upozornil, že se dle něj jedná o velké téma také v rámci nadcházejících eurovoleb, avšak v tom jej během rozpravy přerušil poslanec Jozef Pročko (OĽaNo), načež jej Blaha poprosil, aby přestal. „Proboha přestaňte, pane Pročko, vždyť se chováte jako plný orangutan,“ vyzval jej.

Poté se do opozice opět pustil s tvrzení, že dle něj nedokáže přijmout jiné názory. „Každý, kdo má na Slovensku jiný názor, podle vás šíří dezinformace, hoaxy, je ruský agent a nevím, co všechno. Už ty unavujete lidi… A není to jen otázka aktuální války na Ukrajiny, v minulosti to bylo očkování – někdo měl jiný názor na očkování a okamžitě byl dezolát… Jednoduše nedokážete přijmout jiný názor. To je ten problém. A v tom je ten zásadní kulturní rozdíl mezi námi. Máme své pevné přesvědčení, jsme vlastenci, jsme levičáci, ale nikdy bychom si nedovolili zavřít například média, jak jste to udělali vy. Nikdy bychom si nedovolili zavřít opoziční webové stránky, což jste udělali vy. A dnes vykřikujete o svobodě médií,“ uvedl Blaha a odsoudil také osobní útoky na Šimkovičovou.

„Vy máte vztah k rodině takový, jaký máte a netušíte, jaké je to bát se o své děti,“ pokračoval, načež jej opět přerušil Pročko, který začal pobíhat po sále a vykřikovat vulgarity. „Ty hajzle, ty zbabělče,“ křičel opoziční poslanec, po čemž jej Blaha vyzval, aby si „sedl zpět do klícky“. „Toto je úroveň – Pročko. Tohle je Progresivní Slovensko a OĽaNo, ať se jim to líbí, ať si podají ruce,“ komentoval Pročkovo chování Blaha. „Absolutně nepřipravený na jakoukoliv diskuzi, psychicky labilní, zakomplexovaný a hlavně nevzdělaný a nezpůsobilý,“ pustil se ještě do opozičního poslance.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Slovensko se asi stane normální stát jak Maďarsko, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekarelhrabě , 11.05.2024 10:12:02
Tento krát tam jedu zase po několika letech na dovolenou ,podpořit jejich ekonomiku ! Dovolená v Čechách ??Ani náhodou jen na Moravě a mimo BRNA !Voličům pětikoalice nedám nic !!

|  17 |  0

Další články z rubriky

VIDEO z Mannheimu. Jen pro otrlé. Útok nožem, pak nastupuje policie

11:28 VIDEO z Mannheimu. Jen pro otrlé. Útok nožem, pak nastupuje policie

Nožem s dlouhou čepelí zranil v pátek na tržišti v Mannheimu muž s „migračním pozadím“ několik lidí,…