Zelený jed. Polští zemědělci do toho znovu šlápli

12.05.2024 20:20

Nespokojenost zemědělců, kteří oznámili svůj další protest v Praze, bobtná nejen v Česku. Tisíce protestujících zemědělců prošly v pátek ulicemi Varšavy; i oni upozornili na dopady Green Dealu a klimatické politiky Evropské unie, a že v protestech hodlají pokračovat, dokud neuslyší, jak konkrétně chtějí politici jejich situaci řešit. „Pryč s Green Dealem, pryč s Evropskou unií“, „zelený jed“, znělo v ulicích polské metropole.

Zelený jed. Polští zemědělci do toho znovu šlápli
Foto: Repro X @@Opozycja_pl
Popisek: Protest zemědělců ve Varšavě (10. května 2024)

Anketa

Prospěla by české demokracii korespondenční volba občanů ze zahraničí?

hlasovalo: 31083 lidí
Čeští zemědělci se kvůli pokračování nelehké situace, kterou dle nich česká vláda nikterak neřeší, rozhodli pro pokračování protestů – svou nespokojenost chtějí dát najevo již 22. května v Praze. Zemědělci vládu žádají, aby spustila program na podporu zaměstnanosti na venkově formou slevy na sociálním pojištění, dále aby došlo k navrácení národních dotací na úroveň roku 2022, ke snížení daně ze zemědělské půdy, k nezdaňování evropských dotací. Vadí jim i přebytky zemědělských produktů na evropském trhu a žádají o omezení dovozu ze třetích zemí či o podporou exportu.

Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal upozornil, že zemědělci čelí složité byrokracii a že na ně mj. doléhá zvýšení daně z nemovitostí. „My máme obrovský propad příjmů, k tomu, jak tady bylo řečeno, nám narůstají náklady,“ poukázal pro ČT24, co je největší problém.

Dle Doležala do Prahy zemědělci i se svými traktory zamíří proto, aby si problému všimla i veřejnost. „Nezbývá nám nic jiného, v současné době, než těmito protesty upozornit veřejnost na to, že opravdu máme velké problémy a že je potřeba ty problémy řešit,“ prohlásil.

Podobnou taktiku volí zemědělci také v dalších evropských zemích, přičemž nemalé protesty lidé ze zemědělského sektoru v tomto týdnu spustili v sousedním Polsku, kde v pátek Varšavou prošly tisíce protestujících.

Také polští zemědělci upozorňují na problémy s narůstajícími náklady, avšak namísto dotací, které značně rezonují mezi jejich českými kolegy, protestující ve Varšavě ukazovali zejména na klimatickou politiku EU, jež jim dle jejich výtek znemožňuje nadále podnikat.

Server Euractiv.com dodává, že zemědělci ve Varšavě nezůstali osamoceni, ale připojili se k nim rovněž zástupci dalších odvětví sdružených v odborovém svazu Solidarita, který protest organizoval. V ulicích polské metropole tak pochodovali též horníci a pracovníci z automobilového průmyslu.

Přítomní se vyjadřovali proti omezením, která na ně uvaluje Green Deal v rámci klimatické politiky Evropské unie. Mnozí si vedle odborových transparentů a polských vlajek přinesli na protest rovněž žluté vesty či poutače s hesly jakož „zelený jed“ či „pryč s Green Dealem, pryč s Evropskou unií“.

Jeden z farmářů ze středního Polska dle serveru například pronesl, že Green Deal je zralý akorát tak k „vyhození do koše“. „Zvyšuje náklady na výrobu, běžné každodenní náklady, náklady na vytápění, náklady na energii,“ jmenoval.

Protestující, které podporuje také část politiků předchozí polské vlády expremiéra Mateusze Morawieckého, již dostali slíbeny od polské vlády a EU ústupky spočívající ve vyplacení 2,1 miliardy zlotých (12,16 miliard korun) na dotacích coby kompenzaci zemědělcům za nízké ceny obilí, a proto se rozhodli během minulého měsíce přestat s blokací hraničních přechodů s Ukrajinou. Problémy, které jim přináší klimatická politika EU, to však dle nich nikterak neřeší.

Server RMF24 odkazuje na slova zemědělců, kteří ujišťují, že jejich požadavky nejsou politické a jde jim o to, aby namísto slibů přišly reálné kroky. „Zatím jsme však nic konkrétního neslyšeli. Dozvídáme se pouze, že existují nějaké nápady, že se něco zpracovává atd. A my chceme slyšet, kdy konkrétně tyto nápady vstoupí v platnost a jaké budou mít dopady,“ řekl dle serveru zástupce Svazu farmářů „Orka“ Mariusz Borowiak. Dokud se tak nestane, chtějí polští zemědělci v protestech i nadále pokračovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nový „mesiáš“ proti Orbánovi. Rozvedený s ministryní, s kufříkem nahrávek

15:44 Nový „mesiáš“ proti Orbánovi. Rozvedený s ministryní, s kufříkem nahrávek

Péter Magyar, dříve věrný příznivec maďarského premiéra Viktora Orbána, se stal hlavní postavou opoz…