Kubisková (Přísaha): S notorickými zneužívači sociálních dávek se mělo zatočit už dávno

07.04.2024 16:14 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dávkám sociální pomoci.

Kubisková (Přísaha): S notorickými zneužívači sociálních dávek se mělo zatočit už dávno
Foto: Facebook
Popisek: Karolína Kubisková

S notorickými zneužívači sociálních dávek se mělo zatočit už dávno. Proto je  třeba zjednodušit systém sociálních dávek a nastavit transparentní pravidla pro jejich čerpání i systém účinných kontrol.

V tomto směru vítám vládní návrh na sloučení čtyř dávek (příspěvku na bydlení, doplatku na bydlení, příspěvku na děti a na živobytí) do jedné dávky, stejně jako fakt, že bude jejich čerpání podmíněno např. plněním povinné školní docházky dětí, snahou pracovat či majetkovým testem. Co mě ale zaráží, jsou konkrétní kritéria majetkového testu, které vláda představila.

Opravdu je domácnost, kdy na jednoho dospělého připadá jedno auto, dvě nemovitosti a 200 tisíc na účtu chudá a má mít nárok na dávky? S tím rozhodně nesouhlasím. Dávky by měl dostat jen ten, kdo je skutečně potřebuje a nemá peníze na základní potřeby.

Lustrovat lidem účty navíc souvisí s otázkou porušení bankovního tajemství a může být snadno obcházeno. Účty se dají lehce vybrat a navíc ti, kteří systém zneužívají, většinou žijí z ruky do úst a na účtech peníze nemají. Stejně tak není nikde řečeno, zda se budou zkoumat také majetkové účasti (akcie, dividendy, podílové listy apod.) a hlavně kdo a jak to bude ověřovat? Bude vláda zřizovat další zbytečné instituce plné úředníků, které bude platit z našich daní?

Nepřijde mi navíc spravedlivé, aby třeba člověk, který celý život poctivě pracuje a šetří, nedostal v případě, že upadne do tíživé životní situace nic, a naopak ten, kdo celý život hýří, vše utratí a nic si nikde nespoří, aby natahoval ruce po dávkách.

Taková pravidla bohužel zas jen trestají slušné lidi a nahrávají těm, kdo je chtějí obcházet. Proto musí být podmínky i systém kontrol nastavený ještě přísněji a hlavně tak, aby dávky dostávali jen ti, kteří je skutečně potřebují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Vážený pane učiteli Rakušane, to myslíte jako vtip?

10:04 Mašek (ANO): Vážený pane učiteli Rakušane, to myslíte jako vtip?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ministru Rakušanovi.