Pospíšil (TOP 09): Praha podpoří integraci Ukrajinců dvaceti miliony

20.05.2024 19:05 | Tisková zpráva

Rada hl. m. Prahy jednala o podpoře ve výši 20 milionů korun v rámci „Programu podpory aktivit integrace cizinců na území hl. m. Prahy pro rok 2024 – 2. kolo – Ukrajina“. Celkem má v plánu Praha podpořit deset žádostí, přičemž část z nich musí ještě schválit Zastupitelstvo hl. m. Prahy.

Pospíšil (TOP 09): Praha podpoří integraci Ukrajinců dvaceti miliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Cílem programu je podpora aktivit vztahujících se k adaptaci a integraci ukrajinských uprchlíků na území Prahy, a to v sociální oblasti, oblasti bydlení (zabydlování), dále také pro oblasti jako jsou terénní služby a interkulturní práce nebo oblast duševního zdraví.

„Praha se staví k řešení situace ukrajinských uprchlíků dlouhodobě velmi zodpovědně. Financujeme rozsáhlou podporu napříč neziskovým sektorem, abychom těmto lidem pomohli adaptovat se a integrovat do české společnosti. Považuji to za náš morální závazek vůči Ukrajině, která statečně bojuje za svobodu a demokracii. Poskytujeme útočiště a důstojné životní podmínky těm, kteří prchají před hrůzami války. Schválení dotací ve výši 20 milionů korun by zajistilo udržitelnost a další rozvoj těchto klíčových aktivit,“ říká náměstek primátora hl. m. Prahy pro kulturu, cestovní ruch, péči o památky, výstavnictví a animal welfare Jiří Pospíšil.

Anketa

Jsou za pokus o atentát na Roberta Fica zodpovědní činitelé liberální opozice, médií a neziskových organizací?

96%
2%
hlasovalo: 27003 lidí

Celkem bylo pražskými radními podpořeno 10 žádostí v celkové výši 20 milionů korun. Jedná se o tři projekty ve výši 2 200 000 korun, které již nemusí schvalovat Zastupitelstvo hl. m. Prahy. Konkrétně se jedná například o Arcidiecézní charitu Praha, jejíž cílem je podpora adaptace a integrace uprchlíků před válkou na Ukrajině prostřednictvím interkulturní a terénní práce na území metropole.

Součástí projektu je také psychoterapeutická podpora duševního zdraví uprchlíků. Této organizaci město poskytne 800 000 korun. Dále byla podpořena Poradna pro integraci, z.ú. Hlavním cílem všech projektových aktivit v rámci programu je pomoc Ukrajincům adaptovat se v České republice a přebírat zodpovědnost za samostatné řešení životních situací, do kterých se podporované osoby dostanou. Praha podpořila projekt částkou 900 000 korun.

Ostatní projekty s navrženou souhrnnou částkou 17 800 000 korun musí ještě schválit Zastupitelstvo hl. m. Prahy, jelikož podpora každé žádosti je vyšší než jeden milion korun. Jedná se například o projekty Organizace pro pomoc uprchlíkům, z.s., Pražského Majdanu, z.s. nebo Integračního centra Praha o.p.s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Evropské volby, kde kandidáti SPOLU kážou vodu a pijí víno

8:04 Vích (SPD): Evropské volby, kde kandidáti SPOLU kážou vodu a pijí víno

V pátek 7. června se ve 14 hodin otevřou volební místnosti v České republice, zavřou se 8. června op…