Josef Sláma

Místopředseda Trikolory
  • Trikolora
  • Praha 3
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.05.2024 17:56:24

Projev v Malé pevnosti Terezín

Projev v Malé pevnosti Terezín

Dnes je mnohými zatracována a karikována role Rudé armády, nehodlám naskakovat na tento módní a lživý trend. Rudá armáda nese nejvyšší zásluhu na osvobození naší země a patří jí za to vděk a respekt. Byla to právě ona která Terezín osvobodila



Vážené dámy, vážení pánové. Dnes si zde připomínáme 79 výročí popravy českých vlastenců. Berlín byl již dobyt Rudou armádou, všichni a to včetně nacistů si byli vědomi brzkého konce války a totální prohry třetí říše. Co se ten osudný den druhého května 1945 stalo? Na příkaz nechvalně proslulého K H. Franka vypracovalo gestapo seznam sedmdesáti jmen. Ráno začali dozorci vyvolávat vězně z hromadné cely na čtvrtém dvoře Malé pevnosti. Lidé se z počátku hlásili bez obav. Den předtím byli totiž propuštěni někteří vězni nemocní tuberkulózou. Pak ale byla slyšet střelba.Ti zbývající pochopili, o co se jedná. A někteří z nich už odmítli z cel vyjít. V Terezíně v té době řádila epidemie skvrnitého tyfu, tak se příslušníci SS neodvažovali vstoupit. Toho dne popravili nacisté 51 mladých vězňů a jednoho konfidenta. Je třeba si tyto hrůzy a bezpráví připomínat. Německá okupace byla tím nejhorším úsekem našich novodobých dějin, šlo o samotnou existenci našeho národa. Brzy si připomínáme pražské povstání a osvobození naší země. Dnes je mnohými zatracována a karikována role Rudé armády, nehodlám naskakovat na tento módní a lživý trend. Rudá armáda nese nejvyšší zásluhu na osvobození naší země a patří jí za to vděk a respekt. Byla to právě ona která Terezín osvobodila Tím že dnes zde stojíme a připomínáme si tyto události spjaté s okupaci a poslední hromadnou popravou na našem území, dáváme tím najevo úctu obětem, historii naší země Děkuji Vám jménem svým i jménem Trikolory za účast a také děkuji za vaši pozornost.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama