Mgr. Jana Mračková Vildumetzová

  • ANO 2011
  • Karlovarský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.05.2024 8:05:00

Memorandum s Chebem? Jen PR divadlo ministra za STAN

Memorandum s Chebem? Jen PR divadlo ministra za STAN

V lednu letošního roku vešla v platnost novela zákona o investičních pobídkách, kterou ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo ve spolupráci s agenturou CzechInvest.

 Změnu zákona ale tvrdě kritizují poslankyně a krajští zastupitelé za hnutí ANO v Karlovarském kraji. Právě jejich region je totiž jedním ze tří strukturálně postižených, které přišly o výjimku pro příchod investorů.

„Tahle vláda bohužel na ty, kteří to potřebují, absolutně nemyslí. Karlovarský a Ústecký kraj pomoc potřebují a investiční pobídky by měly jít převážně tam. Všechny kraje jsou ale od ledna na stejné úrovni a to prostě není fér,“ říká k tomu krajská zastupitelka za hnutí ANO a předsedkyně zastupitelského klubu Jana Mračková Vildumetzová.

Ze židle jí a její kolegy nadzvedlo to, že na začátku května přijede do Chebu ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, který chce podepsat s městem memorandum o strategické průmyslové zóně. „Proč jen Cheb? Proč ne Sokolovsko? Karlovy Vary? Nebo Ostrov? Jde jen o předvolební PR, které ale celému regionu trn z paty nevytrhne,“ hřímá starosta Sokolova Petr Kubis.

A Vildumetzová ho doplňuje. Díky jejímu tlaku se totiž málem povedl husarský kousek a to rovnou ve spolupráci s poslancem hnutí STAN. Nakonec ale ze všeho sešlo.

„Asi šlo i o stranické tričko, nevím. Na začátku za mnou ale přišel poslanec od Starostů z Moravskoslezského kraje s tím, že má nápad, jak tři postižené regionu vrátit do hry. Nachystal pozměňovací návrh k liniovému zákonu. Území kraje Karlovarského, Ústeckého a Moravskoslezského by podle něj bylo vnímané jako strategické území, což by bylo pro příchod investorů procesně jednodušší a daleko rychlejší. Souhlasila jsem. Jenže nakonec mu asi v jeho straně vysvětlili, že ten svůj pozměňovací zákon nechce. V návrhu se nepočítá s celým Karlovarským krajem, ale pouze s Chebem,“ vysvětluje své rozladění Vildumetzová.

„Nelíbí se mi to a přijde mi to neskutečné a velmi nespravedlivé,“ podporuje její slova i europoslanec Ondřej Knotek, který zároveň dodává, že současná vláda do Karlovarského kraje nezavítala jako celek ani jednou a za celé tři roky nepřinesla do regionu skoro žádného investora.

V Karlovarském kraji nebude ani Gigafactory. Vláda totiž projekt nakonec nasměrovala do Plzeňského kraje, kde o něj nebyl zájem, a tak Gigafactory v České republice asi nebude vůbec.

Naopak předchozí vláda Andrej Babiše podpořila v kraji investiční pobídku na vybudování testovacího okruhu na autonomní vozidla BMW. Loni byl okruh slavnostně otevřen a v rozvoji se bude nadále pokračovat.

„Nelíbí se mi, jak zůstáváme na okraji zájmu. Současný hejtman si nedovolí proti vládě ani pípnout, a tak jsme za to biti. Ministři si sem k nám občas přijedou udělat PR, nebo něco naslibují, ale reálná pomoct, ta tady není,“ uzavírá Jana Mračková Vildumetzová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama