Jihočeský kraj: Systém autobusových spojů umožňujících přepravu jízdních kol

15.05.2024 19:02 | Tisková zpráva

Jihočeský kraj ve spolupráci s Jihočeským koordinátorem dopravy (JIKORD) a smluvními dopravci opět připravil pro letošní sezonu systém autobusových spojů umožňujících přepravu jízdních kol (cyklobusů). V provozu budou od 18. 5. 2024 - 13. 10. 2024. Pro cestující je připravena v letošním roce nabídka cyklobusů umožňujících přepravu jízdních kol. V provozu bude celkem 11 linek (9 linek jezdí celou sezonu a 2 linky jsou prázdninové). Linky spojují krajská a okresní města s oblastmi Šumavy, Lipenska, Novohradských hor, Orlíku, Třeboňska a České Kanady.

Jihočeský kraj: Systém autobusových spojů umožňujících přepravu jízdních kol
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

Oproti loňskému roku došlo k výraznému rozšíření nabídky dopravy v oblasti Lipenské přehrady včetně dlouho požadovaného propojení Lipenska s centrální Šumavou. „Konktrétně se jedná o prodloužení trasy Vltavské linky, která původně spojovala České Budějovice s Horní Planou, v letošním roce se cestující touto linkou dostanou přes Volary až na Kvildu. Zároveň přibyly nové spoje mezi Vyšším Brodem a Horní Planou rozložené v průběhu dne. Dále je rozšířen provoz po centrální Šumavě prostřednictvím nového spoje mezi Kvildou, Horskou Kvildou a Vimperkem“ uvádí Jiří Kafka, jednatel společnosti JIKORD.

„V současné době je v okolí Lipna přibližně 200 kilometrů cyklostezek, které jsou vhodné pro cyklisty všech úrovní zdatnosti. Stezky jsou dobře značené a vedou krásnou krajinou okolo lipenského jezera a podél řeky Vltavy. V květnu došlo k slavnostnímu otevření další části cyklostezky mezi Lipnem nad Vltavou a Vyšším Brodem, která představuje významnou krajskou investici. I proto je zajištění odpovídající dopravní obslužnosti v oblasti Lipenska logickým krokem.“ říká Antonín Krák, náměstek hejtmana Jihočeského kraje pro oblast dopravy.

I letos v rámci zajištění co nejvíce návazností je umožněno přestupovat mezi jednotlivými cyklospoji. A to jak mezi autobusy navzájem, tak i mezi autobusy a vlaky, jako je tomu např. ve Vyšším Brodě či v Nové Peci. Na Kvildě je zajištěna naváznost na cyklobusy Plzeňského kraje, cestujícím je tak umožněno dostat se např. na Bučinu, Srní, do Sušice či do Želené Rudy.

Linky jsou provozovány malokapacitními a klasickými autobusy, kapacita přepravy kol se pohybuje dle linky od 5 do 25 kol. Na systému je uplatňován smluvní tarif Jihočeského kraje a je zde akceptována jihočeská krajská jízdenka JIKORD plus, která nabízí zvýhodněné cestování především pro rodiny či skupiny. „Teď nastal ten správný čas nechat se odvézt cyklobusem a vyzkoušet všechny cyklostezky v okolí,“ dodává závěrem náměstek Krák.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 563 000 000

11:44 ČEZ číslo týdne: 563 000 000

563 000 000 hokejových puků by bylo třeba k zaplnění jedné chladicí věže jaderné elektrárny Temelín.