„Málo, to není trest, Rusko se nás nebojí.“ Jakubu Jandovi reakce vlády nevoní. Jde o Dukovany

23.04.2021 7:15

Analytik lobbistického spolku Evropské hodnoty Jakub Janda zhodnotil výsledné dopady kauzy Vrbětice na česko-ruské vztahy. Ocenil, že česká vláda dosáhla něčeho, co lze srovnat s odchodem sovětských vojáků z území republiky v roce 1991. Dosáhla toho, že Rusko konečně významně sníží počet pracovníků na ambasádě v Praze. Ocenil také, že spojenci uznali důkazy českých tajných služeb z kauzy Vrbětice a podpořili nás. Ale teď podle Jandy přijde čas Rusko skutečně potrestat. A uchránit před nimi Dukovany.

„Málo, to není trest, Rusko se nás nebojí.“ Jakubu Jandovi reakce vlády nevoní. Jde o Dukovany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobbistického spolku Evropské hodnoty

V prvé řadě ocenil, že z ruské ambasády v Praze zmizí stovka pracovníků a ruská ambasáda přestane vypadat jako naddimenzovaná instituce, ve které pracuje víc lidí, než na ambasádách USA a Číny dohromady.

Anketa

Je Vladimir Putin nebezpečím pro Českou republiku?

5%
94%
hlasovalo: 38074 lidí

„Dlouhodobě jsme měli s Ruskem nevyvážené diplomatické vztahy, nepoměr zhruba 140 versus 60. Nyní dosáhneme na zhruba 40:40, to je velmi dobrý výsledek,“ pochvaloval si Janda s tím, že z českého území zmizí velké množství ruských agentů, což lze podle analytika srovnat s odsunem sovětských okupačních vojsk z roku 1991. Vojáci okupovali naši zemi od srpna 1968.

„Naše diplomacie aktivovala článek 11 Vídeňské úmluvy, což znamená, že nastaví horní limit na počet diplomatického personálu, de facto se sníží tabulkové počty míst. Je to jiné než vyhoštění konkrétní osoby, za kterou přijede někdo jiný. To je velmi dobře, protože se Kremlu těžko bude obnovovat obrovský nepoměr, který jsme tu roky měli,“ konstatoval analytik.

Uvítal také, že představitelé NATO a EU uznali kvalitu důkazů českých tajných služeb a to poté, co vyplulo na světlo, že za výbuchem ve Vrběticích z roku 2014 stáli dva ruští armádní agenti.

„Postavila se za nás celá EU i NATO, uznali věrohodnost důkazů českého státu, že za vojenským útokem na našem území stálo Rusko. Slovensko dokonce dnes jako znak solidarity s námi vyhostilo tři ruské zpravodajce, což je naprosto skvělý krok našich nejbližších spojenců,“ pokračoval Jakub Janda.

Současně se však Jandovi jeví, že Rusko nebylo za to, co provedlo ve Vrběticích, skutečně potrestáno.

„Když se podíváme na dosavadní výsledek této kauzy, tak zatím jsme dosáhli jen srovnání vzájemného počtu lidí s diplomatickým pasem. Jenomže Rusko je agresor, který nám odpálil muniční sklad a zavraždil dva občany. To je sakra málo. Snad se to v dalších týdnech změní, protože zatím Rusko za tento vojenský útok na našem území fakticky potrestáno nebylo,“ zhodnotil situaci.

„Jediným reálným trestem pro Rusko za provedený vojenský útok na našem území je srovnání počtů diplomatického zastoupení. To není žádný trest za tak závažný zločin. Má naše dosavadní odpověď odstrašující efekt? Tak aby si Rusko příště řeklo - ten útok už raději neuděláme, minule nás za to důrazně potrestali? To rozhodně zatím ne. Ale je brzo. Hraje se totiž nejen o nás: Rusko poprvé provedlo vojenský útok na území členského státu NATO - a sleduje jak tvrdou obrannou reakci vyvolá. Zatím je to velmi slabé, což je špatná zpráva pro celé NATO. Proto rozhodnou následující týdny,“ rozvedl svou myšlenku.

To, že jsme k Rusku jakožto k agresorovi vstřícní, alespoň podle Jandy dokazuje i to, že Rusko dalo českým diplomatům v Moskvě na odchod 24 hodin, zatímco česká strana Rusům dala na odchod 5 týdnů. Analytik má za to, že to dává Rusům dost času na to, aby se připravili na nové podmínky, aby nechali špiony na ambasádě, případně jinde.

Velký problém vidí v tom, že česká vláda dosud dost důrazně nesdělila Rosatomu, že se nedostane k výstavbě nového jaderného bloku v Dukovanech.  

„Mnozí si myslí, že vláda vyloučila Rosatom z tendru na Dukovany. Není to pravda. V pondělním usnesení vlády je rozhodnutí, že se pouze Rosatom nepřizve do "bezpečnostního dotazníku", který je naprosto nezávazný a není součástí tendru. Místo, aby vláda nyní zahájila tendr se třemi silnými demokratickými uchazeči bez Ruska, tak zachránila Rusku situaci. Nevyhlásila tendr, vymyšleným dotazníkem získala půl roku, takže další vláda pod Zemanovým vlivem může na podzim přidat Dukovany Moskvě. Nic tomu nebrání, protože současná vláda ruskou účast fakticky ubránila,“ prohlásil Janda.

Jakub Janda k Vrběticím

Jakub Janda k Vrběticím

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…