Arenbergerovi nejde o pomoc zemi, je to kariérista s pohnutky v EU, upozorňoval v ČT Vondra

13.04.2021 20:28

Ministerstvo zahraničních věcí bude zatím dál řídit šéf resortu vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Lubomír Zaorálek zatím na jeho nabídku, aby úřad převzal, nekývl, k fungování Černínského paláce má výhrady. „Dělá drahoty, chce vyjednávat,“ soudil v pořadu Interview ČT24 někdejší šéf české diplomacie Alexandr Vondra (ODS). Vyhazov Tomáše Petříčka z vlády byla podle něj ryze vnitrostranická záležitost. Zalitoval i odchodu Jana Blatného z resortu zdravotnictví, jeho následovníkovi Petru Arenbergerovi prý nejde primárně o záchranu lidí.

Arenbergerovi nejde o pomoc zemi, je to kariérista s pohnutky v EU, upozorňoval v ČT Vondra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Je velký problém, že Česko nemá plnohodnotného šéfa zahraničí, upozornil úvodem Vondra a doplnil: „Vláda se rozkládá a je to jeden z mnoha symptomů. Jako by to byla skoro norma, že jeden ministr řídí dvě ministerstva,“ podotkl.

Resorty vnitra a zahraničí, které dočasně vede Hamáček, se podle něj nedají dělat společně. „Dá se to takto týden dva, je to neudržitelné. Situace si žádá, aby tam byl legitimní ministr zahraničí,“ zopakoval i s ohledem na eskalaci napětí na východní Ukrajině.

Ohlédl se za ministerskou érou Tomáše Petříčka: „Politika je mocenská záležitost, ta není za zásluhy. Ve vládě Petříček patřil ke slušným lidem, ale na slušnost se v této vládě moc nehraje a nehrálo. Bruslil mezi prezidentem a premiérem, jak mohl,“ zhodnotil europoslanec. Kromě vymezení se vůči Izraeli podle něj žádné velké chyby nedělal.

Ocenil Petříčka za jeho postoj v otázce dostavby Dukovan. „Určitě prokázal velkou míru odvahy v pozici k výstavbě dukovanského jaderného bloku. I když věděl, že bude narážet na Pražském hradě a ve významné části své vlády, projevil pevný postoj.“

Odchod Petříčka podle něj primárně souvisí s vývojem v ČSSD. „Balancují na hraně politického přežití a volitelnosti. Petříčkovi tleskaly kruhy, které ČSSD stejně nevolí, Hamáček to riskl, rozhodl se před volbami oslovovat více tradiční voliče ČSSD. Petříček prohrál boj s Hamáčkem o křeslo předsedy ČSSD a vymezil se proti němu. Dalo se čekat, že skončí. Hradu to samozřejmě vyhovuje, ale pro prezidenta je to vedlejší efekt, určitě od něj nezazněl do strany takový pokyn,“ míní.

Zaorálek s nástupem na nový úřad váhá, což Vondra chápe. „Myslí to vážně a hraje i hru. Dělá drahoty a zkouší vyjednávat. Ví, že je to kontroverzní krok, kulturní obec je svérázná. Birkeho nechce, protože je to standardní politický manažer, Zaorálek to ví a chce tam některé věci zřejmě dokončit,“ přemítal.

Bude podle Vondry Zaorálek příštím ministrem zahraničí? „Vyjednává o lepší pozici, aby to ministerstvo nebylo tak vykuchané, ale je s podivem, že když mluví o vykuchanosti, tak kdo za to může? Pokud by Zaorálek nabídku nepřijal, neví, kdo jiný by z ČSSD mohl funci ministra zahraničí zastávat.“

Kromě Petříčka skončil také Jan Blatný na Ministerstvu zdravotnictví, ani jeho výměna nebyla podle Vondry namístě. „Je to podobný příklad jako u Petříčka. Slušný člověk, lékař, který chtěl pomoct, hodně v tom bruslil. Výměna ale nebyla k ničemu lepší. Vnutil se tam Arenberger, je to typický příklad kariéristy, nevěřím, že ten chce zemi pomoct. Může mít různé pohnutky v EU, kupříkladu budou v rámci budoucího rozpočtu na výzkum rakoviny. To je člověk jinak ustrojený než Blatný,“ dodal Vondra závěrem, že samotný Arenbergerův start v pozici minitra je špatný.

reklama

autor: nab

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…