Bitka ve Sněmovně zvedla ze židle i generála Pavla. Toto veřejně napsal

22.01.2021 6:30

Čtvrteční bitka u řečnického pultíku, jejímž hlavní aktérem se stal poslanec Lubomír Volný, sklidila zhodnocení už i od generála Petra Pavla, jenž se netají tím, že by mohl kandidovat na funkci prezidenta. „Politici musejí být při řešení nejhlubší krize naší novodobé historie příkladem a vyhnout se aroganci a ignorantství,“ radí po sněmovní bitce generál Pavel, který se rovněž aktuálně soustředí na poskytování rad, jak zvládat krizové situace, prostřednictvím iniciativy Spolu silnější.

Bitka ve Sněmovně zvedla ze židle i generála Pavla. Toto veřejně napsal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel

Pavla k reakci přimělo dění ve Sněmovně na čtvrtečním jednání o prodloužení nouzového stavu, které vyvolal poslanec Lubomír Volný poté, co mezi ním a místopředsedou Sněmovny Tomášem Hanzlem (ČSSD) vygradoval spor kvůli řečnění nezařazeného poslance Mariana Bojka bez roušky. Tu si odmítl nasadit i Volný.

„Pane předsedající, vaším prostřednictvím k vám samotnému. Pan Marian Bojko se nemusí stydět, protože on není členem zkorumpované politické partaje, která si nazvrací do úst, kdykoliv jde o to, že by mohla přijít o svoje socanská místa ve vládě. Vy jste tady už několikrát předvedli, jací jste vy, socani, zbabělci,“ spustil Volný k Hanzlovi, ten jej však varoval, že buďto bude hovořit k věci, nebo jej „vypne“.  

„Já budu hovořit, jak chci, jsem zvoleným zástupcem lidu, nepřerušujte mě,“ nesouhlasil Volný s tím, že když tak půjde k předsednickému stolu, sedne si Hanzelovi na klín a řekne to do jeho mikrofonu. „Tak přijďte,“ utrousil místopředseda Sněmovny, přičemž zřejmě netušil, že to Volný myslí zcela vážně.

Volný ještě stačil začít poslancům vykládat, že místopředsedovi Poslanecké sněmovny se v Karviné přezdívá Hanzel desítka. Sdělení však Hanzel utnul vypnutím jeho mikrofonu, a poslanec se tak skutečně vydal vstříc jeho místu. Došel k předsednickému stolu a začal se probíjet k mikrofonu Hanzela, přičemž vše skončilo bitkou, při níž Volný ještě krátce stihl Sněmovně sdělit, že Hanzel „dostane flákanec“.

Než si stihla ochranka Volného převzít, stihl ještě doplnit vzkaz: „Já jsem vás varoval!“ Pak již následoval jeho nucený odchod a schůzi přeťala patnáctiminutová přestávka.

Generál Pavel událost okomentoval se slovy: „Emoce pracují a frustrace se nevyhýbá ani poslancům.“

Následně ale položil dotaz, v němž se táže: „Kdo jiný než volení zástupci občanů by měl mít respekt k zákonům, pravidlům a přijatým opatřením?“

„Politici musejí být při řešení nejhlubší krize naší novodobé historie příkladem a vyhnout se aroganci a ignorantství,“ radí generál ve výslužbě a bývalý předseda vojenského výboru NATO.

Generál Pavel se snaží mimo své twitterové příspěvky poskytovat rady vládě. Na jaře 2020 založil iniciativu Spolu silnější, která má jako cíl boj proti covidu-19 a dalším krizím. Na podzim své rady nabídl i premiérovi Andreji Babišovi (za ANO), když ho prostřednictvím videokonference seznámil s tím, jak si podle jeho závěrů vede vláda se zvládáním koronavirové krize, a šéfovi vlády nabídl své zapojení do revize a koordinace odborníků, tak aby se podle něj Česko rychle poučilo a bylo lépe připravené na další vlny epidemie a krize v budoucnu. „Jde mi o nepolitickou revizi, jak fungovalo krizové řízení, jak komunikovaly instituce a úřady, jak se dařilo komunikovat s byznysem, jak to fungovalo ve zdravotnictví, školství nebo jak stát systematicky zapojoval dobrovolníky,“ nabízel generál.

Kromě bilancování nad postupem státu během epidemie se Pavel netají tím, že zvažuje možnost kandidovat na funkci naší hlavy státu. „Chci kandidovat na prezidenta, pokud po tom bude poptávka,“ vyjádřil se dříve Petr Pavel pro CNN Prima News. Podle něj je podpora lidí cítit. O současném prezidentovi Miloši Zemanovi usuzuje, že je unavený a má potíže vykonávat všechny povinnosti spojené s funkcí hlavy státu. „Nevytváří to dobrý obraz a nepůsobí to důstojně,“ vyjádřil se Petr Pavel v listopadu 2019 během rozhovoru pro Reflex.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…