Blatného bolavá tiskovka. S vakcínou se podvádí? Těžké chvíle u pultíku

13.01.2021 20:29

Po jednání vlády, která ve středu odpoledne odsouhlasila očkovací strategii proti nemoci covid-19, ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) uvedl, že bude muset řešit problémy s předbíháním, píše iDNES.cz. Státní zdravotní ústav rozdělil tisícovku vakcín mezi své pracovníky a jejich příbuzné. „Po řediteli budu chtít nekompromisně vysvětlení,“ oznámil šéf resortu zdravotnictví.

Blatného bolavá tiskovka. S vakcínou se podvádí? Těžké chvíle u pultíku
Foto: Repro ČT
Popisek: Jan Blatný

Anketa

Je nemorální chodit na oběd či pivo do hospody, když je to teď zakázané?

hlasovalo: 8782 lidí
Jako první má být očkovací látka podána seniorům v domovech pro seniory, zdravotníkům a příslušnému personálu. O změnách v prioritách očkování informoval server Seznam Zprávy. Pracovníci Státního zdravotního ústavu jsou sice vedeni podle zákona jako zdravotnický personál, ale většina z nich podle serveru nepatří do ohrožených skupin a s pacienty přicházejí do styku jen výjimečně.

Šéf resortu na brífinku po jednání vlády oznámil, že si kvůli tomu předvolá šéfa Státního zdravotního ústavu a bude od něj požadovat vysvětlení. „Ředitel instituce je jednoznačně zodpovědný za to, co se v instituci děje. Nebudu tolerovat, pokud se prokážou informace, o kterých jste informovali,“ řekl Blatný.

Mluvčí ústavu Klára Doláková odmítá, že by byli očkováni i příbuzní zaměstnanců ústavu. „Především se jedná o laboratorní a technické pracovníky, kteří přicházejí do kontaktu s infekčními vzorky, ale i další zaměstnance. V rámci organizačního a technického zajištění očkování byl rozeslán pokyn určený výhradně našim zaměstnancům, aby se k danému očkování přihlásili,“ uvedla.

Očkování spustila Fakultní nemocnice Brno v prostorách na výstavišti v pondělí. Nejprve na něj šly desítky hasičů a policistů, kteří pomáhají v nemocnici jako dobrovolníci. Zatím v něm bylo naočkováno 1 500 lidí. Očkováno proti covidu bylo oficiálně 61 474 lidí podle nahlášených údajů. Česko zatím dostalo 169 650 vakcín. Vláda podle premiéra nařídí zdravotníkům každý den hlásit počet očkovaných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…