Brabec slíbil do Bruselu dodržení klimatické neutrality. Klaus mladší zuří, padla slova o páté koloně

25.05.2020 18:17

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) v dopise Evropské komisi potvrdil, že Česká republika podporuje unijní cíl dosáhnout klimatické neutrality do roku 2050. K této metě se zavázal premiér Andrej Babiš v prosinci loňského roku na summitu lídrů evropských států, ale v době koronavirové pandemie prohlásil, že by Evropa od tohoto cíle měla ustoupit.

Brabec slíbil do Bruselu dodržení klimatické neutrality. Klaus mladší zuří, padla slova o páté koloně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Richard Brabec

O dopise, který do Bruselu poslal ministr Brabec, informují Hospodářské noviny. Brabec v něm ujišťuje, že česká vláda podporuje unijní cíl dosáhnout klimatické neutrality do roku 2050. To znamená, že do tohoto roku by státy EU měly produkovat jen tak malé množství skleníkových plynů, které dokážou pohltit lesy a nově vyvinuté technologie. Konkrétní podobu opatření a energetických úspor, které povedou ke snižování emisí a k lepšímu hospodaření s odpadem, představí Evropská komise v příštích měsících a letech.

Brabec v dopise jménem české vlády podporuje „vysoké environmentální ambice“ Evropské unie. Opatření ale podle ministra životního prostředí nesmí poškodit evropskou ekonomiku a konkurenceschopnost evropských firem. Záměr klimatické neutrality je podle Brabce možné spojit s „efektivním procesem obnovy hospodářství“, které bylo zasaženo koronavirovou krizí.

Brabec ale zároveň po evropských lídrech požaduje podporu z evropského rozpočtu. Redukce emisí podle něj „bude mít v různých oblastech různou náročnost a bude komplikovaná především pro chudší, silně průmyslové nebo strukturálně postižené regiony“. A právě Česká republika patří, spolu s Irskem, mezi země nejvíce závislé na průmyslu a české hospodářství je zatím stále pod evropským průměrem.

Předseda hnutí Trikolóra Václav Klaus mladší to na sociálních sítích komentoval, že Brabcův slib do Bruselu je typickou ukázkou vlády ANO a jejího nebezpečí. Českým voličům totiž premiér Babiš vykládá něco zcela jiného, než co potom vláda v Bruselu koná. „Je to mnohem nebezpečnější než ta pátá kolona, která např Green Deal otevřeně podporuje,“ dodává k tomu Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…