Budeme mít premiérku. Mám informace od ruských tajných služeb, padlo v XTV, kam dorazil Plesl

16.01.2021 15:10

Šéfredaktor MF Dnes se v internetové televizi XTX pořádně rozjel. Rýpl do ministra zdravotnictví Jana Blatného, zasadil slovní štulec Německu, zavzpomínal na Adolfa Hitlera, připomněl, co je vidět v Izraeli, vysmál se Pirátům se Starosty. Předsedovi ODS Petru Fialovi doporučil, aby se krotil. V tu chvíli se ozval Luboš Xaver Veselý a vyrukoval s informací, kterou prý získal od ruských tajných služeb.

Budeme mít premiérku. Mám informace od ruských tajných služeb, padlo v XTV, kam dorazil Plesl
Foto: Repro XTV
Popisek: Šéfredaktor Mladé fronty DNES, Jaroslav Plesl

Hned v úvodu rozhovoru s Lubošem Xaverem Veselým kroutil Plesl hlavou nad tím, že u nás v tuto chvíli dostávají vakcínu i jiní lidé, než jen lékaři a lidé starší osmdesáti let. Připomněl, že v Polsku či na Slovensku se dělo totéž a prasklo to jako velký skandál, ale lidé v Česku jsou podle jeho názoru asi nepoučitelní a zkoušejí totéž.

Plesl předpokládá, že s vakcínou se bude obchodovat. „Prostě jako se šmelí se vším nedostatkovým zbožím, tak se bude asi šmelit i s vakcínou,“ řekl před kamerou bez obalu. Nedokáže si prý představit, jak tomu chce ministr zdravotnictví za hnutí ANO Jan Blatný bránit. „Asi si vezme praporek a půjde dělat regulovčíka, já nevím,“ poznamenal Plesl.

Pokud jde o konec pandemie, je šéfredaktor MF Dnes, kterou v roce 2013 koupil stávající premiér Andrej Babiš (ANO), lehkým optimistou. Upozorňuje však, že i v Izraeli, kde očkování probíhá opravdu masivně, mají lidé i nadále zdravotní obtíže spojené s nemocí covid-19.

„Víme, že Izrael, který má proočkované 2 miliony lidí, má taky 180 lidí v těžkém stavu po očkování. Teď nemyslím v souvislosti s vakcínou, ale v tom, že to očkování nefungovalo proti covidu. Takže je zjevné, že ta vakcína nechrání obyvatele dokonale, ale zase na druhou stranu, 180 lidí ze 2 milionů není tak moc, takže to mě naplňuje mírným optimismem,“ prohlásil.

Nejlepší by podle něj bylo, kdyby se očkování chopila armáda, která i v koronavirové krizi prokázala, že v této zemi dokáže dobře fungovat.

Anketa

Kdo si podle Vás nezaslouží státní kompenzace?

3%
hlasovalo: 10188 lidí
Pár slov věnoval nákupu vakcín v celé EU. V německém tisku v těchto dnech zaznívá, že EU nenakoupila víc vakcín kvůli Francii a kvůli zemím na východ od Německa. A Plesl před kamerami varoval: „Když Němci hledají viníka, tak je to vostrý, ale tohle, myslím, že nedělají moc dobře,“ upozornil Plesl. S tím, že tohle oslabuje EU, když Němci ukazují prstem jak na Francii, tak na země východní Evropy. „Může se stát, že po Britech budou Němci neefektivnějšími rozbíječi EU,“ upozornil Plesl.

Jedním dechem připomněl, že německý deník Bild označil Česko za nebezpečného souseda – to se podle něj stalo naposledy někdy ve 30. letech 20. století, kdy byl u moci Adolf Hitler. Proto bychom, podle Plesla, měli zpozornět.

V Německu se mají na pozoru před Čechy kvůli tomu, že Česko je momentálně jednou z nejzasaženějších zemí, pokud jde o nemoc covid-19.

Poté kroutil hlavou nad tím, co tři čtvrtě roku před volbami do Sněmovny předvádí koalice Pirátů a Starostů a nezávislých. Předseda STAN Vít Rakušan už naznačil, že si předsedu Pirátů Ivana Bartoše umí představit v roli premiéra a sám sebe v pozici ministra vnitra. „Je super, že si kluci rozdělují resorty už tři čtvrtě roku před volbama,“ smál se Plesl. A ihned připomněl, že je napřed nutné vyhrát volby a sestavit koaliční vládu.

Při pohledu na předvolební průzkumy se mu zdá, že Bartoš má blíž k tomu být premiérem, než předseda ODS Petr Fiala, který už nejednou prohlásil, že premiérem bude. „Je pravděpodobnější, že to bude pan Bartoš, než pan Fiala a myslím si, že tohle by měl pan Fiala zohlednit a trochu se v těch svých výrocích krotit, protože s 15 procenty se premiérem určitě nestane,“ konstatoval Plesl. „Vsadil bych boty na to, že pan Fiala premiérem nebude,“ dodal.

Pokud už by někdo z ODS měl být premiérem, tak větší šanci má prý stávající jihočeský hejtman Martin Kuba.

Zato dalšího muže, předsedu Senátu Miloše Vystrčila, nešetřil. „Je potvrzením toho, že člověk se ve svém kariérnímu postupu může dostat o příčku výš, než na co má,“ vyjádřil svůj názor Plesl.

„A já si myslím, že premiérkou bude žena, jen nemůžu specifikovat která. Mám informace od ruských tajných služeb,“ přisadil si Xaver Veselý. Naznačil, že by příští premiérkou mohla být stávající ministryně financí za hnutí ANO Alena Schillerová.

Plesl konstatoval, že to nelze vyloučit, protože covid může s volbami velmi čarovat. „Covid sebral vítězství Donaldu Trumpovi,“ konstatoval Plesl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…