Bývalý velvyslanec výbušně k Vrběticím: Informace jdou jen ze zpravodajské komunity. V minulosti zmanipulované. Takže...

22.04.2021 17:10

Bývalý velvyslanec ČR ve Francii Petr Drulák pro ČT24 okomentoval rozhodnutí české vlády, která se rozhodla zastropovat počet diplomatů ruské ambasády na úroveň českého zastoupení v Moskvě. Musí ji tak opustit dalších nejméně 60 lidí. Poslední mohou odjet na konci května.

Bývalý velvyslanec výbušně k Vrběticím: Informace jdou jen ze zpravodajské komunity. V minulosti zmanipulované. Takže...
Foto: Ministerstvo zahraničních věcí České republiky
Popisek: Petr Drulák

Drulák nejprve okomentoval to, co Česká republika zvolila – to znamená, že na základě článku 11 Vídeňské úmluvy zastropovala počet ruských diplomatů v České republice. Jak silný je to podle něj nástroj? „To je taková diplomacie s kladivem. Je to asi to nejsilnější, co udělat můžeme, rozhodně to není standardní nástroj. Pokud tedy Česká republika došla k názoru, že zde máme příliš ruských diplomatů nebo pracovníků ambasády, standardní postup by byl, že se sejdou oba ministři zahraničí, proberou to a pokusí se stanovit plán, který by třeba počty těch pracovníků ambasád upravoval. Ale to, že si jedna či druhá strana zve velvyslance, předává jim nóty, kde jim vlastně říká, kolik lidí dokdy má opustit zemi, to rozhodně je diplomacie s kladivem,“ pojmenoval to Drulák. 

„Používá se to v těch krajních situacích, v podstatě, když zjistíte, že někteří diplomaté se věnují činnosti, která je v rozporu s jejich posláním diplomata. Obvykle to bývá zpravodajská činnost, popřípadě jiná činnost, která porušuje zákony dané země. V té chvíli se takovéhle nástroje používají,“ dodal Drulák.

Je podle Druláka Česko v takové situaci? Zvolila země adekvátní zbraň? „Myslím si, že přijaté kroky jsou nešťastné. Je nešťastné jejich načasování, kdy vlastně dva vysocí ústavní představitelé v sobotu večer vystoupí na tiskové konferenci, seznámí veřejnost s velmi závažným podezřením, a okamžitě bezprostředně potom vlastně oznámí vyhoštění osmnácti diplomatů. To je velmi neobvyklé. To znamená, že bych minimálně čekal, že se o tom povede určitá debata uvnitř České republiky, se spojenci, ty informace se budou ověřovat, ale to, že se to udělalo takhle narychlo, to musím říci, že budí celou řadu otázek,“ poznamenal.

Anketa

Je Vladimir Putin nebezpečím pro Českou republiku?

5%
94%
hlasovalo: 38074 lidí
„Premiér v sobotu večer řekl, že si je vědom vážnosti situace a že na základě toho zveřejní všechno, co má. To už v pondělí neplatilo. Já jsem trochu skeptický k informacím, které přicházejí pouze ze zpravodajské komunity, protože máme zkušenost z minulosti, že tyto informace byly opakovaně manipulovány, takže mně skutečně nestačí jenom říci, že si to myslí Bezpečnostní informační služba. Pro mě to dostatečné není,“ sdělil. 

Situace je podle něj vážná, a tak by zpravodajská služba měla vyložit věci na stůl. „My tady mluvíme o tom, že ukončujeme v podstatě své politické vztahy s Ruskem. A to by mělo být řádně obhájeno. Nejenom odkazem na něco, co je někde utajováno,“ dodal.

On sám by chtěl vidět všechny příslušné doklady. „Z toho, co se dočteme ve veřejném prostoru, není zřejmé, jestli agenti vůbec areál ve Vrběticích navštívili, není jasné, jakou výbušninu použili, není vlastně spousta věcí jasná. Je to stejné jako u soudního řízení: chcete-li někoho odsoudit, tak tam musí být plný řetězec jednoznačné evidence, který vede od pachatele k tomu činu. A to jsem zatím nikde neviděl,“ podotkl. 

Závěrem Drulák rozebral i to, jakou on sám očekává reakci ze strany Ruska. „Bude reciprocita. Dojde k výměně kus za kus, přinejmenším. Teď jsme vyhostili osmnáct, oni vyhostili dvacet, uvidíme, jak dopadne druhé kolo. Velvyslanec náš byl pozván na ministerstvo zahraničí v Moskvě a uvidíme, s čím přijde. Ale očekávám tedy, že Rusko bude vlastně reagovat podobným způsobem. Že počet vyhoštěných z České republiky bude odpovídat počtu vyhoštěných Čechů z Ruska,“ zakončil Drulák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…