Čína zuří, prý jsme „překročili červenou linii“. Jde o ministerský dokument, kde je Tchaj-wan označen jako „země“

25.05.2020 21:10

Napětí mezi Českou republikou a Čínou neopadá. Poté, co někdejší předseda Senátu Jaroslav Kubera čelil výhružkám, že nemá jezdit na Tchaj-wan, a pokud pojede, tak na to doplatí české firmy působící v Číně, je tu další roztržka. Čínští komunisté do Prahy vzkázali, že Češi už překračují červenou linii.

Čína zuří, prý jsme „překročili červenou linii“. Jde o ministerský dokument, kde je Tchaj-wan označen jako „země“
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Velký kormidelník Mao kyne čínskému městu Kašgar

Podle Deníku N se Čína opět hněvá na Česko. Tamním komunistům se nelíbí, jak česká diplomacie mluví o Tchaj-wanu. V českých dokumentech je ostrov označován za „zemi“. Podle politických představitelů nejlidnatější země světa tím Česká republika překročila červenou linii, neboť čínská strana považuje Tchaj-wan jen a pouze za svou provincii.

„(Politický rada velvyslanectví) Čang Mao-ming vyjádřil zásadní nesouhlas, aby byl v České republice Tchaj-wan označován jako ‚země‘. Tchaj-wan není zemí, ale provincií. Podobně jako Hongkong a Macao se na něj uplatňuje princip jedna země, dva systémy,“ stěžoval si zástupce čínského velvyslance.

Tchajwanci sami sebe vnímají jako svébytný a samostatný národ, který si volí vlastní politické představitele a má vlastní prezidentku. Ta ve svém nedávném inauguračním projevu zdůraznila, že Tchaj-wan se odmítá podřizovat Číně a chce najít nějaký model, jak by vedle sebe obě země mohly mírově existovat.

Čeští diplomaté na čínskou stížnost již zareagovali. Zdá se jim, že Čína jen slovíčkaří.

„Celá tato debata o slovíčkaření je zbytečná. Proč se Peking ozývá až nyní, když dlouhá léta označení ‚země‘ nevadilo? Jedná se o další přitvrzení?“ otázal se David Steinke, vedoucí oddělení pro Čínskou lidovou republiku Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Za „zemi“ označovalo Tchaj-wan ministerstvo zdravotnictví, když informovalo o vývoji koronavirové pandemie v různých částech světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…