Další podraz na živnostníky, vláda jejich podporu odmítá, zlobí se Okamura

27.11.2020 20:11

„Ve čtvrtek došlo ve Sněmovně k dalšímu podrazu na živnostníky a malé české podnikatele a jejich zaměstnance,“ informoval předseda hnutí SPD Tomio Okamura na sociální síti. Jde o to, že kompenzační bonus pro živnostníky nemohou čerpat ti, kteří již čerpají antivirus pro své zaměstnance. SPD to chtělo napravit, ale v hlasování ve Sněmovně bylo osamocené.

Další podraz na živnostníky, vláda jejich podporu odmítá, zlobí se Okamura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

„Vládní poslanci hnutí ANO, ČSSD a KSČM zamítli návrh, aby měli nárok na kompenzační bonus, který činí 500 korun na den, také živnostníci, kteří již pro své zaměstnance čerpají antivirus, aby udrželi pracovní místa. Vláda totiž před měsícem zpackala zákon a v současnosti tyto živnostníky nepochopitelně trestá tím, že nemají nárok na kompenzační bonus, přestože se snaží udržet svoje zaměstnance a platí jim alespoň nějaké mzdy, přestože sami mají ekonomické problémy. Jak víme, podpora antivirus jde přímo na mzdy zaměstnancům, a nikoliv živnostníkovi, který je zaměstnává,“ napsal Okamura. 
 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec
 
Poslankyně SPD Lucie Šafránková podala ve Sněmovně návrh na narovnání stavu, aby bylo možné v krizi podpořit i tyto živnostníky, ale vláda podporu odmítla. 
 

Bc. Lucie Šafránková

  • SPD
  • poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • poslankyně
 
„A ve čtvrtek došlo ve Sněmovně ještě na další hlasování proti živnostníkům a malým podnikatelům a jejich zaměstnancům. Je to neuvěřitelné. Poslanec SPD Jan Hrnčíř podal návrh, aby stát odpustil do 31.12.2021 odvody DPH z nápojů a jídla prodaného v restauracích a dalších stravovacích zařízeních, abychom podpořili restaurace a jejich zaměstnance, kteří by přišli o práci. V pohostinství se prudce zvýšila nezaměstnanost a lidé jsou zoufalí. Je nutné udržet pracovní místa,“ informuje o návrhu Okamura. 
 
Ani to ale neprošlo. „K našemu nemilému překvapení malé české podnikatele a jejich zaměstnance podrazila hlasovací koalice poslanců hnutí ANO, ČSSD, STAN a TOP 09, kteří svorně hlasovali proti. Pokrytecky k našemu návrhu přistoupili poslanci ODS, KSČM, Pirátů a KDU-ČSL, kteří se zdrželi,“ zlobí se předseda SPD.  
 
„Po čtvrtku se opět ukázalo, že hnutí SPD konzistentně bojuje za české živnostníky a malé a střední české firmy a jejich zaměstnance. Ale jsme ve Sněmovně často osamoceni,“ uzavřel Okamura.  
 
 

reklama

autor: Barbora Richterová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz, včetně upozornění na soci…