Dohra masakru z Francie: Muslimové mají právo Francouze potrestat, napsal bývalý premiér

30.10.2020 10:50

Bývalý malajsijský premiér Mahathir Mohamad ve své twitterové reakci na krvavé útoky teroristů, kterým Francie čelí v Nice a v Avignonu, prohlásil, že „muslimové mají právo zabíjet miliony Francouzů“. Sociální síť později jeho příspěvek smazala, zveřejnila jej na svém webu CNN Prima News.

Dohra masakru z Francie: Muslimové mají právo Francouze potrestat, napsal bývalý premiér
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Ve francouzském městě Nice zemřeli před jedním z kostelů tři lidé

Anketa

Zaslouží si herec Josef Dvořák státní vyznamenání?

88%
12%
hlasovalo: 17898 lidí
„Muslimové mají právo na to zabíjet miliony francouzských občanů jako odplatu za masakry v minulosti,“ vyjádřil svůj názor někdejší malajsijský předseda vlády na teroristické útoky, které se odehrály ve čtvrtek ve Francii. Twitter tento příspěvek později smazal, další kontroverzní výroky zatím ponechal.

Mohamad připomněl, že i Francouzové zabíjeli: „Francouzi během historie zabili miliony lidí, mnozí z nich byli muslimové,“ napsal ve svém tweetu dále. „Zabíjení není něco, co bych jako muslim schvaloval. A i když věřím ve svobodu projevu, nemyslím si, že by měla zahrnovat urážení ostatních lidí. Nemůžete přijít za člověkem a proklít ho jen pro to, že věříte ve svobodu slova,“ doplnil.

Útok, který je vyšetřován jako teroristický, si v kostele v jihofrancouzském městě Nice vyžádal tři mrtvé a několik zraněných. Pachatelem je podle úřadů 21letý imigrant z Tuniska.

Kromě Nice se ve čtvrtek odehrály závažné incidenty i v dalších částech Francie. V obci Montfavet u Avignonu policie zastřelila muže, který kolemjdoucí ohrožoval nožem. Šlo o Francouze, který měl psychické problémy a hlásil se k protiimigrační skupině, v minulosti napadl osoby severoafrického původu.

Západ by podle Mohamada neměl být neuctivý k hodnotám, jež islám vyznává. „Západ už žádné své náboženství nedodržuje. Jen si říkají křesťané. To je jejich právo. Ale nesmí být neuctiví vůči hodnotám druhých, vůči náboženství druhých. Je to měřítkem úrovně dané civilizace, že dokáže projevit respekt. Macron neukazuje, že je civilizovaný. Ve chvíli, kdy obviňujete muslimy a islám z toho, co udělal jeden naštvaný člověk, mají muslimové právo potrestat Francouze,“ konstatoval expremiér Mohamad. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…