Drsný žert. Covid zabil nacistu. Jenže je to jinak

16.04.2021 15:15

Ze serveru Novinky.cz si někdo ošklivě vystřelil. Server rozjel projekt, který má číslům zemřelých s covidem dát jména a tváře. Do těchto tváří ovšem někdo propašoval nechvalně proslulého nacistu, který brutálně potlačil Varšavské povstání a v počtu mrtvých mohl s covidem směle soupeřit. A dotyčný vtipálek vzpomínal, jak babička „poctivě pracovala" a její smrt byla „blesk z čistého nebe".

Drsný žert. Covid zabil nacistu. Jenže je to jinak
Foto: Repro Novinky.cz
Popisek: Upravená fotografie Oskara Dirlwangera

Jak je známo, lidé reagují více na příběhy než na čísla. Zřejmě proto server Novinky.cz spustil speciál „Nejsme jen čísla", který uvádí jednak počet zemřelých s koronavirem a také krátké medailonky s fotografiemi, které mají dát zemřelým tvář.

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí

Instrukce pro ty, kdo mají zájem, jsou jednoduché: „Novinky.cz zřídily tento web jako místo vzpomínky na oběti pandemie nemoci covid-19, aby do historie nevešly jen jako tragické číslo. Máte-li zájem přidat vzpomínku na blízkého, který Vám během pandemie zemřel, napište nám o něm pár řádek a pošlete jeho fotografii na covid@novinky.cz. Potom čísla dostanou jména."

Ze serveru si ovšem někdo krutě vystřelil a do galerie přihlásil „Jasmínu". Zvláštní jméno je ovšem jen první indícií.

„14. března nás navždy opustila naše milovaná maminka a babička Jasmína. Její odchod přišel jako blesk z čistého nebe - i v pokročilém věku žila zdravě a aktivně a přesto covidu po krátké hospitalizaci na jednotce intenzivní péče podlehla.

Babička celý život poctivě pracovala v založeném oddělení a měla právě před důchodem. Těšila se, jak si bude užívat stáří ve společnosti rodiny a vnoučat, hrát jim a zpívat, byla totiž nadaná hudebnice. Budeme na tebe vzpomínat, babičko. Na tebe i tvé krásné písně. Odpočívej v pokoji..." napsal neznámý vtipálek o Jasmíně.

„Jasmína" je ovšem ve skutečnosti známý válečný zločinec a nacista Oskar Dirlewanger, upravený v některé z grafických aplikací, které odhadnou, jak by dotyčný vypadal jako druhé pohlaví. Distinktivní je zejména pravé oko. Slova „jako blesk z čistého" pak nabírají nový význam, vzhledem k tomu, že Dirlewanger byl členem SS. „Založené oddělení" je také odkaz na internetový slang. Když informace o žertu začala kolovat na internetu, Novinky.cz „Jasmínu" stáhly.

Válečný zločinec Oskar Dirlewanger (1895-1945)
Zdroj: Bundesarchiv, Bild 183-S73495 / Anton Ahrens / CC-BY-SA 3.0

Dirlewanger opravdu nebyl někdo, o kom je záhodno dělat žerty. Podle svého životopisu boj vyhledával, bojoval v první i druhé světové válce a navíc ještě ve Španělské občanské válce, za svou vojenskou kariéru byl celkem dvanáctkrát raněn. Byl také alkoholik, sexuální deviant, sadista, násilník a vrah.

V meziválečném období byl několikrát odsouzen za nelegální držení zbraní a za zpronevěru. V roce 1934 byl odsouzen za znásilnění 14leté dívky na dva roky vězení a také za to, že odcizil státní vůz a v opilosti ho naboural. Za tyto zločiny byl vyloučen ze strany, byla mu odebrána vyznamenání získaná v první světové válce i titul doktora politických věd, který obdržel po vystudování na univerzitě ve Frankfurtu. Ovšem díky známostem se dostal znovu do SS a odešel bojovat do Španělska.

Ve druhé světové válce se Dirlewanger sám přihlásil do služby a získal hodnost Obersturmführera. Jeho jednotka, složená z trestanců, se nakonec rozrostla na celou divizi. Válečné zločiny proti Židům, Polákům i jiným národnostem pak páchal v Polsku a v Bělorusku, kde bojoval proti partyzánům. Dirlewangerova brigáda byla například nasazena při potlačování Varšavského povstání. Při masakru ve čtvrti Wola dle výzkumu historiků popravil 40 000 civilistů za dva dny a vypálil tři nemocnice s pacienty uvnitř, sestry pak nechal znásilnit a pověsit, spolu s doktory.

Po válce se skrýval, ale byl 1. června ve francouzské okupační zóně nalezen a zadržen. Zemřel mezi 5 a 7. červnem v zajateckém táboře Altshausen. Okolo jeho smrti je řada nejasností, francouzské zdroje tvrdí, že zemřel na zástavu srdce, polské zdroje hovoří o špatném zacházení. Existují i teorie, že utekl, ovšem většinový názor je, že v Altshausenu zemřel, kvůli pověstem bylo jeho tělo dokonce exhumováno a smrt v táboře potvrzena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …