Hamáček: Pokud rozvolníme, sousedé vůči nám zpřísní

27.01.2021 12:26

Předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) oznámil, že epidemická situace v Česku se nijak nezlepšuje. Bohužel zůstává stále stejně špatná. S rozvolněním proticovidových opatření nelze počítat. Pokud by vláda sáhla k rozvolnění opatření, skutečně by hrozilo zhroucení nemocnic a mohlo by dojít i k tomu, že nebude možné pečovat např. o občany po infarktech. A navíc by se na nás velmi přísně dívali naši sousedé z Německa a dalších zemí.

Hamáček: Pokud rozvolníme, sousedé vůči nám zpřísní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček

Před novináře předstoupil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který po jednání Ústředního krizového štábu oznámil, že koronavirová čísla byla v poslední době poněkud příznivější, ale to prý dneškem končí.

„Ty poklesy se více méně zastavily. My jsme v situaci, kdy máme stále přes 9 tisíc nových případů za včerejšek, počet hospitalizovaných se pohybuje kolem 6 tisíc, což znamená, že ta zátěž nemocnic je stále velmi vysoká. A stále se na našem území objevuje mutace, které se říká britská. Takže z mého pohledu je situace vážnější, než v těch minulých týdnech,“ varoval Hamáček před kamerami ČT.

Podle jeho názoru tu proto neexistuje prostor pro rozvolňování proticovidových opatření, protože by to vedlo k okamžitému přetížení českého zdravotnictví. „Já předpokládám, že nás v dohledné době žádné zásadní rozvolňování nečeká. Chápu, že to není dobrá zpráva, že to všechny naše obyvatele štve a zlobí, ale je to realita a já prosím jen o jedno. Abychom to všichni společně vydrželi,“ žádal Hamáček.

„My jsme na tom v nemocnicích hůř než na jaře, ale i hůř než na podzim,“ řekl Hamáček s tím, že by jakékoli rozvolnění mohlo vést ke zhroucení nemocnic, které už by se nestačily starat ani o občany s infarktem. Proto se staví jasně proti otevření skiareálů.  

Varoval, že epidemická situace v České republice opravdu není dobrá a pokud by snad vláda sáhla k rozvolňování opatření, došlo by pravděpodobně k tomu, že by naši sousedé svá opatření ve vztahu k Česku jen zpřísnili.

„Na opatření je třeba hledět i tou optikou, jak jsme vnímáni v okolních státech a co by případné rozvolnění vyvolalo u našich sousedů,“ uvedl Hamáček.

Poté oznámil, že cestu z epidemie i nadále vidí v očkování, ale očkování drhne, protože dávky vakcín dočasně poklesly na úroveň 60 až 80 procent původní objednávky. Vedle toho přichází vakcína od firmy Moderna a stále se čeká na vakcínu od firmy AstraZeneca.

„Objevují se nám tady diskuse ve veřejném prostoru o neschválených vakcínách. Tím myslím ruské nebo čínské. Já zastávám názor, že pokud bychom měli očkovat občany dalšími vakcínami, tak ty vakcíny musí být schválené, protože musí být pro občany bezpečné,“ zdůraznil Hamáček.

Do Česka prý také míří více injekcí i jehel, aby bylo čím očkovat.

Podle Hamáčka zůstává prioritou vlády očkovat občany starší osmdesáti let. Vláda se tyto seniory chystá oslovovat i dopisem a dát jim možnost registrovat se také po telefonu.

Nakonec konstatoval, že nošení respirátorů prozatím nebude povinné. Ve státních zásobách je 16 milionů respirátorů a Česko je schopné vyrobit 20 milionů respirátorů týdně. Pokud by se povinnost nosit respirátory zavedla, Hamáček by následoval německý model, kde nejchudším lidem hradí nákupy respirátorů stát. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…