Hrušínský, Geislerová a korýtka v ČT. Publicistka nešla pro ránu daleko. Kvůli útoku na Lipovskou

27.11.2020 6:41

„Snad nikdy nebylo v ČT takové dusno jako teď, kdy začala konečně úřadovat Rada České televize a dělat svoji práci,“ píše ve svém komentáři k dění kolem veřejnoprávní televize po odvolání dozorčí komise Rady ČT publicistka Jordanka Jirásková. Radní ČT a ekonomka Hana Lipovská je podle ní terčem mnoha výpadů zejména od stoupenců „staré“ dojné veřejnoprávní televize, která krmila hromadu „vyžírek českého showbyznysu“. Padla i jména známých moderátorů a došlo na Noru Fridrichovou, Marka Wollnera či Václava Moravce. „Korýtka“ mají být v ohrožení.

Hrušínský, Geislerová a korýtka v ČT. Publicistka nešla pro ránu daleko. Kvůli útoku na Lipovskou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace na podporu České televize před její budovou na kavčích horách. Pořadatel Milion chvilek ji pojal jako demonstraci v autech

Anketa

Jste pro otevření obchodů a restaurací?

59%
41%
hlasovalo: 21549 lidí
Podle blogerky se stálé tváře obrazovek veřejnoprávní televize zalekly hned při zvolení nových členů Rady České televize, jimiž se stali moderátor Luboš Xaver Veselý, publicista a šachista Pavel Matocha a ekonomka Hana Lipovská. Značný rozruch se podle ní spustil zejména kvůli tomu, že radní zvolení v tomto roce „jsou lidé jiného smýšlení, než byly doposud veřejnoprávní stálice zvyklé“.

„Že právě to je správně? Že by v radě měla být zastoupena všechna názorová spektra? Že je dobré, aby se členkou rady stala vzdělaná žena a vynikající ekonomka? Ano, ale to by nemělo být hospodaření České televize tak… řekněme zvláštní, aby se pan ředitel nemusel hystericky obávat jeho zveřejnění,“ glosuje publicistka nejasnosti, jež se vlečou okolo rozpočtu ČT a který si noví radní v čele s Lipovskou vzali na starost.

A to se mnohým nelíbí. „Právě Hana Lipovská je pro svoji snahu zredukovat mrhání financemi největším trnem v oku stoupenců ‚staré‘ dojné veřejnoprávní televize, která krmila hromadu vyžírek českého showbyznysu,“ nastínila Jirásková.

„Když chtěla Lipovská na konci léta vidět zblízka hospodaření České televize, tak si z ní ředitel Dvořák z pozice vrchního určovače pravdy veřejně vystřelil a pozval ji do hasičárny a výrobny ledu. Ohromně si u toho užíval svou nadřazenost. Odveta na sebe ale nenechala dlouho čekat a za prohlídku ledu poslala nová rada k ledu celou dozorčí komisi,“ pokračovala dále s poukazem na aktuálně nejvíce sledovanou kauzu, která hýbe děním okolo ČT a její rady posledních čtrnáct dní.

K odvolání pětičlenné dozorčí komise, která se vyjadřuje zpravidla ke všem důležitým ekonomickým otázkám, přistoupila na návrh Lipovské Rada České televize na svém jednání před dvěma týdny. Důvodem byly vážné výhrady k práci komise jako poradního orgánu rady, šlo například o miliony za pozemky v Ostravě. Pro návrh hlasovalo deset z třinácti přítomných radních.

Publicistka doplňuje, že právě činnost dozorčí komise vidí do hospodaření ČT a zároveň „přehlíží letité mrhání penězi vydřenými od koncesionářských poplatníků“. „Proč právě to vyvolalo u veřejnosti takový odpor a choutky zlikvidovat Hanu Lipovskou?“ ptá se. Lipovská by podle ní vzhledem k salvě výhrůžek a nadávek měla nyní uvažovat o osobní ochrance.

A kdo přesně se proti ekonomce ostře vymezil? Podle Jiráskové „tradiční zastánci (rádoby) liberální levice“. Jmenuje z ní principála Divadla Na Jezerce Jana Hrušínského, jenž se ozval s nařčením, že se Lipovská pokouší vyvolat v ČT krizi, jako byla na přelomu let 2000 a 2001, či herečku Aňu Geislerovou, podle níž by Lipovská měla zajet na výlet na MFF a podle které vysokoškolsky vzdělaná ekonomka a radní ČT má rozhled, morální postoj a zkušenosti „odpovídající chlebíčkům“.

Do boje se pak mají hlásit i moderátoři veřejnoprávní televize, jejichž „korýtka jsou nyní v ohrožení“.

Závěrem pak připomenula včera uskutečněnou volbu nové dozorčí komise, v jejímž průběhu bylo i tentokrát na jednání Rady ČT značně živo.

Vystoupil i radní Zdeněk Šarapatka s dopisem generálního ředitele Petra Dvořáka. „Byl to kádrový posudek kandidátů, kteří by se v žádném případě neměli dostat do dozorčí rady,“ hodnotí jeho text komentátorka.

Šarapatkův přednes byl dosti vypjatý i vzhledem k tomu, že radní nerespektoval pokyny místopředsedy Matochy. „Konstatuji, že radní Zdeněk Šarapatka narušuje jednání Rady České televize, protože nerespektuje předsedajícího,“ snažil se Pavel Matocha několikrát zasáhnout do přednesu, který mohl ovlivnit volbu. Šarapatkovi po množících se výzvách byl nucený odebrat slovo a ten se pak bránil, že zavolá policii. „Nikdy se v radě slovo nikomu neodebíralo. Zavolejte policii,“ provolával.  

Náročné jednání nakonec přineslo úspěšnou volbu členů komise, zvoleni byli Eva Hubková, Petr Juchelka, Jan Lamser, Zuzana Prokopcová a Michal Petrman.

„Tolik k dění v socialistické televizi,“ uzavírá Jirásková komentář. Zhodnotit se prý chystá i názor rady na platy dlouhodobých pracovníků ČT Wollnera, Fridrichové, Moravce a Železného, kteří se prý „drží na obrazovce České televize pevněji než Putin prezidentského křesla“.

Investigativního novináře Marka Wollnera, působícího rovněž v pozici moderátora pořadu Reportéři ČT, a moderátorku pořadu 168 hodin Noru Fridrichovou již blogerka ohodnotila v minulosti, kdy tato dvojice po zvolení nových členů Rady ČT ujišťovala, že se nemíní vzdát.

Jirásková tehdy na svém facebooku napsala, že pokud snad Nora Fridrichová či Marek Wollner v reakci na nové složení Rady ČT odejdou, tak by je zastoupila: „Vařit kafe umím, překrucovat fakta se naučím, stříhat videa, tak abych z kohokoliv udělala úplnýho idiota, umím taky a psát píčoviny na sociální sítě...? No, dosaďte si sami. Reportéři ČT, 168 hodin a Česká televize, připravte se!“

reklama

autor: rak

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …