Jen pro silné povahy! Arménský velvyslanec prozradil, co muslimští vojáci z Ázerbájdžánu provádí civilistům v Náhorním Karabachu

20.01.2021 19:19

Arméni v Náhorním Karabachu stále čelí vražedným útokům a násilnému vytlačování ze svého historického území. Ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz to říká arménský velvyslanec v Praze Ašot Hovakimjan. Podle něho Ázerbájdžán s násilím proti jeho lidu nepřestal ani po přijetí třístranné dohody zprostředkované Ruskem. Hovakimjan nám dále popsal, čeho všeho se muslimští vojáci na dobytém území dopouštějí.

Jen pro silné povahy! Arménský velvyslanec prozradil, co muslimští vojáci z Ázerbájdžánu provádí civilistům v Náhorním Karabachu
Foto: Velvyslanectví Arménie v ČR
Popisek: Ašot Hovakimjan, Velvyslanec Arménie v ČR

Koncem loňského září se po letech opět rozhořel násilný konflikt mezi arménským národem v Náhorním Karabachu a Ázerbájdžánem. Tamní islámský autoritářský režim prezidenta Alijeva útok na Armény dlouho plánoval a dočkal se významné materiální i další podpory ze strany Turecka. 

Oficiální konec bojů nastal poté, co Arménie s Ázerbájdžánem pod patronátem Ruské federace podepsala dohodu o ukončení bojů. Jak ale vysvětluje velvyslancec Arménie v České republice Ašot Hovakimjan, rozhodně nejde o definitivní řešení. “Vskutku, třístranné prohlášení je třeba chápat nikoliv jako konečné politické a trvalé urovnání náhorně-karabašského konfliktu, včetně budoucího statusu Arcachu,” konstatuje. Pro vysvětlení, Arcach je původní arménský název Náhorního Karabachu.

Anketa

Zachrání nás vakcína proti covidu-19?

27%
73%
hlasovalo: 10416 lidí

Válka vedená Ázerbájdžánem byla podle velvyslance nejen válkou proti nezávislosti, svobodě a důstojnosti arménského lidu, ale také hrozbou pro samotnou jeho existenci a právo na život v jejich historické vlasti. “Genocida a další masová zvěrstva jsou obvykle předem plánována a provádějí se se zaměřením na civilní obyvatelstvo, na ničení kulturního a náboženského dědictví spolu se šířením extrémní nenávisti,” míní Hovakimjan.

Dále jmenuje i konkrétní činy, kterých se islám vyznávající vojáci Ázerbájdžánu dopustili na arménském obyvatelstvu. Dokonce i stínali hlavy. “Agrese proti Arcachu, kterou Ázerbájdžán rozpoutal za nepřetržité podpory a povzbuzování Turecka, byla nejen předem plánovaná, ale byla také doprovázena četnými hrubými porušeními zákonů a zvyklostí platných v ozbrojených konfliktech, válečnými zločiny včetně úmyslného cílení na civilní obyvatelstvo a na nezbytnou infrastrukturu za použití zakázané kazetové munice a chemických zbraní, poprav, nelidského nebo ponižujícího zacházení s válečnými zajatci a civilními zajatci, stětí, mrzačení mrtvých těl a dalších dobře zdokumentovaných zločinů. To vše za účelem vyhlazení arménské populace ze země jejich předků,” upozorňuje diplomat. 

“Stejnému osudu byly vystaveny předměty historicko-kulturního dědictví arménského lidu úmyslným ničením, nebo v některých případech umělou „albanizací“, což má umožnit další ázerbájdžánsko-turecké aspirace na etnické čistky. Všechny tyto činy byly provedeny obyvatelům Arcachu během války a odehrávají se i nadále, a to i po vstupu v platnost třístranného prohlášení o zavedení příměří, což svědčí o genocidním záměru proti arménskému lidu. Nové oběti genocidních akcí svědčí o tom, že arménský lid byl znovu vystaven existenční hrozbě,” popisuje dále v textu pro PL arménský velvyslanec.

Všechna tato zvěrstva podle jeho slov vycházejí podněcované antiarménské politiky ze strany vedení nejen Ázerbájdžánu, ale i Turecka, které se pod diktátorským vedením prezidenta Erdogana ze sekulárního státu proměnilo v zemi řídící se islámem, jeho zákony a zvyklostmi.

Ázerbájdžánci prý z jedné strany na mezinárodních fórech mluví o příměří a mírovém soužití, skutečná praxe je však dle Hovakimjana opačná. “Denně jsme svědky případů porušování dohodnutých ustanovení, brutálních vražd, mučení a ponižování arménských civilistů a válečných zajatců ázerbájdžánskými ozbrojenými silami, které jsou natáčeny, a následně v ázerbájdžánském segmentu sociálních médií široce šířeny a chváleny,” konstatuje. ParlamentníListy.cz už dříve informovaly o ničení arménských hrobů, což si ázerbájdžánští vojáci natáčeli na mobilní telefony a sdíleli na sociálních sítích.

Arménský národ prý čelí genocidním záměrům, které byly veřejně vyhlašovány i na nedávné vojenské přehlídce v Baku, která byla pořádána jako oslava vítězství ve válce. Dokonce byly podle arménského velvyslance vyzdvihováni autoři arménské genocidy ze strany Turků, kteří počátkem 20. století povraždili zhruba 1 a půl milionu Arménů.

“Nedostatečné odsouzení a beztrestnost za minulé zločiny vytvářejí úrodnou půdu pro popírání a ospravedlňování genocidy, zatímco popírání genocidy se stává základem státní ideologie, která dále podporuje netoleranci a xenofobii. Negativní stereotypy, projevy nenávisti a prohlášení vykazující nesnášenlivost jsou v Ázerbájdžánu a Turecku podporovány na nejvyšší politické úrovni. Státem propagovaná nenávist vůči Arménii a Arménům dále vytváří podmínky pro páchání zločinů z nenávisti vůči Arménům,” varuje arménský diplomat. 

Cestou z tragické situace podle něho může být pouze politicky vyjednané urovnání, které bude respektovat práva všech, nic jiného mír a stabilitu v regionu nepřinese. Zvláště Turci by se dle jeho přesvědčení měli zbavit štvavých a destabilizujících kroků, které jen podněcují další napětí. 

“Za daných okolností zůstává zásadní prioritou zajištění komplexní bezpečnosti Arménů v Arcachu. Arménie zdůrazňuje potřebu nastolení statutu Arcachu na základě práva jeho lidu na sebeurčení, deokupaci území Arcachu, které se ocitlo pod ázerbájdžánskou kontrolou a zachování jeho náboženského a kulturního dědictví. Vyzýváme všechny země a zejména Českou republiku, aby se jasně vyjádřily k akcím Ázerbájdžánu zaměřeným na porušení režimu příměří, k provádění politiky etnických čistek a obsazování arménských obcí i k destruktivní roli Turecká v regionu,” dodává arménský velvyslanec v Praze Ašot Hovakimjan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…