Kajínek je při útěku zesměšnil. Jindy policisty zmydlil železnou tyčí. Proč ho lidé mají rádi? Podobnost s Havlem očima Josefa Klímy

17.10.2020 17:42

„Zločinec, ze kterého udělali celebritu,“ investigativní novinář Josef Klíma se v youtubovém pořadu Brocast zaměřil na kauzu  omilostněného vězně Jiřího Kajínka, který byl odsouzen za dvojnásobnou nájemnou vraždu z roku 1993 a o jehož vině část společnosti dodnes pochybuje.

Kajínek je při útěku zesměšnil. Jindy policisty zmydlil železnou tyčí. Proč ho lidé mají rádi? Podobnost s Havlem očima Josefa Klímy
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Jiří Kajínek

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19? (Ptáme se od 15.10.2020)

74%
26%
hlasovalo: 21991 lidí
V neděli vpodvečer dne 30. května 1993 rozstřílel v Plzni vrah bílou mazdu, ve které na schůzku s tajemným doktorem Lebedou přijel majitel plzeňského fitness s dvěma ochránci. Vše se odehrálo kousek od borské věznice. Z trojice mužů v autě střelbu přežil pouze jeden z bodyguardů.

O tři čtvrtě roku později, v únoru 1994, policisté zatkli v Praze 33letého recidivistu Jiřího Kajínka a obvinili ho z plzeňské dvojité vraždy. V té době byl Kajínek rok na útěku před vězením, kde si měl odpykávat trest za loupežné přepadení policistů, jimž sebral i zbraně.

Klíma úvodem zmínil Kajínkovy majetkové delikty: „Kajínek byl solitér, který odjakživa kradl, a okradl spoustu lidí. Když ho chytali policisté, zmydlil je železnou tyčí nebo ujel autem. Vražda tam vyloženě nikdy nebyla.“

Jestli Kajínek někdy vraždil, o čemž se dodnes vedou kontroverze, pak podle Klímy vraždil jako nájemný vrah. „Tím se liší od Mrázka nebo od Krejčíře. Stal se slavným jen díky tomu, že utekl dobrodružným způsobem z nedobytného Mírova a aniž by někomu ublížil,“ označil Klima tuto akci za „akrobatický výkon, který zesměšnil Vězeňskou službu“.

To, že ho policisté pak chytli a zřejmě z pomsty zveřejnili, jak ho zadrželi nahého, vyvolalo prý úplně opačný efekt. „Ženské tam viděly nahého chlapa pod těžkooděnci. Viděli chlapa, který nemluví, ale koná, na rozdíl od manželů, které mají doma, a už to jelo. Především ženy jsou fascinovány vrahy,“ pokračoval novinář Klíma.

Když viděl, že se z Kajínka stává fenomén a hrdina, snažil se s kolegy veřejnosti předložit, že tomu tak není. „Jako první jsme s ním dělali rozhovor do pořadu Na vlastní oči. Když jsme viděli, jak se stává populárním a jak se z něj stává fenomén, tak jsme rychle odvysílali i to, že je zloděj a jak nám popisoval, jak se učil krást, a že to není žádný hrdina. Ale už to bylo nezastavitelný,“ vzpomněl Klíma.

Kajínkův rychlý nárůst popularity přičítá i době velké  korupce a nedořešených případů. „Kajínka vnímali jako lidového hrdinu, který se stal obětí justičního omylu a svým útěkem bojuje za svou svobodu. Tehdy byl první veřejný průzkum, kdyby byla přímá volba prezidenta, kdo by jím byl. Kajínek se umístil na pátém místě. Havel byl taky zavřený a byl prezidentem, tak to lidi brali,“ doplnil Klíma.

Jak již zbylo zmíněno, Kajínek byl nakonec odsouzen za dvě vraždy, a po mnoha letech jeho pobytu ve vězení pak byl omilostněn současným prezidentem Milošem Zemanem. „Kajínek je vnímán jako frajer, který utekl z vězení. A jestli někoho zabil, tak zabil dva hajzly, kteří údajně, podle některých, byli brutální vymahači. Kdyby zabil dítě, tak to společnost vidí jinak,“ sdělil Klíma závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…