Kdybys to neblokovala... Maláčová a Schillerová jsou v sobě. A je to tak drsné, že zvedly ze židle i šéfku TOP 09

27.02.2021 15:28

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) jsou opět v sobě. Tentokrát je předmětem sporu příspěvek za karanténu nebo izolaci. „Bude stačit, když to nebudeš blokovat,“ obořila se na sociální síti Maláčová na šéfku státní kasy, která jí nabídla pomocnou ruku při opakované snaze návrh na tento příspěvek prosadit. Zástupci opozice jejich komunikaci kritizují.

Kdybys to neblokovala... Maláčová a Schillerová jsou v sobě. A je to tak drsné, že zvedly ze židle i šéfku TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Maláčová

Anketa

Jaká opatření NEBUDETE dodržovat?

hlasovalo: 5560 lidí
Poslanci v pátek neschválili příspěvek až 370 korun denně lidem v nařízené karanténě. Pro jeho prosazení chyběl vládní koalici pouze jeden hlas.

Sněmovna nejprve neschválila senátní verzi s pozměňovacím návrhem a měla hlasovat o tom, že setrvává na svojí verzi. K tomu bylo zapotřebí nejméně 101 poslanců, pro jich ale hlasovala jen rovná stovka. Zdrželi se tři poslanci ANO, i když jinak pro sněmovní verzi hlasovali s vládní koalicí i poslanci SPD, KSČM a část lidovců.

Vládní návrh tak skončil a ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) chce tuto tzv. „izolačku“ opět předložit a hlasovat znovu.

Ministryně Schillerová o den později přišla za Maláčovou s nabídkou podání pomocné ruky pro narovnání situace. „Ve Sněmovně neprošel příspěvek 370 Kč/den pro zaměstnance v karanténě či izolaci. Ti teď musí čekat. Pro OSVČ v karanténě ale bonus 500 Kč/den už platí. To musíme narovnat a najít rychle s opozicí i Senátem řešení. Na ministerstvu financí na tom pracujeme. Janě Maláčové nabízím pomoc ruku,“ napsala Schillerová ve svém tweetu.

Její návrh Maláčovou spíše rozčílil, než potěšil. „Děkuji za nabídku, ale naprosto postačí, když to nebudeš blokovat. Máš obrovský podíl na tom, že si lidé musí vybírat mezi zdravím a výdělkem,“ reagovala Maláčová ve svém tweetu.

Schillerová jí nato uštědřila radu, jak se má o věcech správně vyjednávat. „Doporučuji příště více naslouchat a hledat kompromis. Jak se říká, prostě si to odpracovat. Zkrátka všechno se na sílu protlačit nedá. Tím méně s problematickými přílepky svých spolustraníků. Škoda, bez nich by prý zákon prošel jako nůž máslem,“ napsala Maláčové.

Že si ministryně vjíždějí do vlasů v době krize, namísto toho, aby konstruktivně hledaly společná řešení, kritizovali někteří opoziční zástupci.

„Nic nedodá občanům v téhle situaci více optimismu, než když se dvě ministryně hádají na twitteru. Člověk hned ví, že jsme v dobrých rukou. Tohle není vládní koalice, to je bordel na kolečkách,“ povzdechla si na svém twitteru předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Útoky ministryně Maláčové kvůli neschválené „izolačce“ na opozici odsoudil i poslanec Jan Skopeček (ODS). „Byl to nesmysl, opozice dopředu varovala, že schválí jen senátní verzi zaručující lidem příspěvek bez nové byrokratické zátěže pro zaměstnavatele. Dnes za to může koaliční partner. Kdo zítra?“ napsal ve svém tweetu.

Lidem v nařízené karanténě měla „izolačka“ přinést příspěvek k náhradě mzdy po dobu 10 dnů. Senát chtěl prodloužit tuto dobu až na 14 dní. Chtěl také vypustit z předlohy tři změny, které se do ní dostaly ve Sněmovně na základě pozměňovacích návrhů poslanců ČSSD. Opoziční poslanci i senátoři je označovali za přílepky. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) je naopak hájila a senátní verzi odmítala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…