Kecáte hlouposti. „Zásah kvůli roušce“: Bordel, odpadky a nadávky. Zase vše jinak

01.03.2021 16:21

V minulých dnech se po sociálních sítích hojně šířilo video, které zachytilo zákrok berounských městských strážníků. K němu byl doplněn komentář, že čtrnáctiletý chlapec byl policisty „zpacifikován“ kvůli nenasazené roušce. Nyní se však ukazuje, že video, které bylo mimo jiné sdíleno i ve skupině někdejšího šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty, bylo vytrženo z kontextu.

Kecáte hlouposti. „Zásah kvůli roušce“: Bordel, odpadky a nadávky. Zase vše jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta

„Po sociálních sítích se šíří video vytržené z kontextu, zachycující zákrok hlídky Městské policie Beroun. Lidé, kteří o celé události nevědí zhola nic, často popisují celou situaci jako zákrok kvůli nenasazené roušce. Jak už tomu ale v podobných případech bývá, všechno bylo tak trochu jinak. Více v oficiálním vyjádření zástupců města Berouna,“ poznamenává k hojně sdílenému videu Týdeník Policie na své sociální síti. 

A jak tedy zřejmě celá situace probíhala? Na skupinku mladistvých si stěžovali tři občané. Nikdo ze skupiny totiž nedodržoval vládní nařízení a navíc rozhazovali odpadky a ničili městský majetek. „V okamžiku, kdy je hlídka zastavila, neměl nikdo ze skupiny nasazenou roušku. Strážníci chtěli tuto situaci, stejně jako ve stovkách podobných případů předtím, řešit domluvou. Většina osob si na jejich pokyn roušku nasadila. Avšak v popisovaném případě reagovala kontrolovaná osoba na adresu vládních opatření vulgárně a výzvu nerespektovala. Vše se vyhrotilo při ověřování totožnosti, kdy strážník dotyčného vyzval, aby vyčkal na místě. Ten však začal odcházet a opět nešetřil vulgárními slovy. Na pokus o zastavení reagoval agresivními pohyby. V souladu se zákonem tedy strážníci použili hmaty a chvaty ke zklidnění agresivity dotyčného. Ke zranění nedošlo,“ popisuje Týdeník Policie.

„Tento incident opět ukázal, co dokáže napáchat video vytržené z kontextu. Z tohoto důvodu starostka města rozhodla o pořízení speciálních videokamer, které budou strážníci využívat při každodenní práci v terénu. Případů, kdy je městská policie nucena zakročit proti mladým lidem, často pod vlivem alkoholu nebo návykových látek, v poslední době přibývá. Obyvatelé Berouna si na chování mládeže stěžují opakovaně. Běžně městská policie řeší posprejované fasády, rozbité lavičky, rozsypané koše i poničená elektrokola. Období pandemie však situaci výrazně zhoršilo, projevů vandalství a agresivního chování bohužel přibývá. Není výjimkou ani případ, kdy nezletilé osoby měly u sebe zbraň,“ píše se pak také na oficiálních stránkách města Beroun.

„Před několika dny se na sociálních síti Facebook vyskytlo video ze zákroku Městské policie Beroun. Bohužel se tento příspěvek objevil i v naší skupině Tým Roberta Šlachty. To, co jsem četl za komentáře pod tímto příspěvkem a nejen v naší skupině, tak to opravdu nechci prezentovat, ale lichotivé to nebylo. Dokonce někteří zašli tak daleko, že se vyjadřovali, že ‚gestapo‘ bije naše děti apod.,“ vysvětloval mimo jiné také jeden z přispěvatelů v Týmu Roberta Šlachty, jenž je soukromou skupinou na sociální síti Facebook. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …