Okamura: Pokud vláda není schopná řešit tuto situaci, nemůže to svádět na občany. Odpovědní lidé by měli podat demisi

23.02.2021 20:01

Předseda hnutí SPD zveřejnil na svém Youtube kanále pravidelné video s posledními aktualitami. V tom posledním se věnoval novému nařízení ohledně povinného nošení respirátorů v obchodech či v MHD. Vyjádřil se také k slibovanému otevření obchodů, které se nakonec nekonalo. „Opatření vlády proti epidemii covid-19 nefungují. Pokud není vláda schopna řešit tuto situaci, nemůže to svádět na občany,“ uvedl Okamura.

Okamura: Pokud vláda není schopná řešit tuto situaci, nemůže to svádět na občany. Odpovědní lidé by měli podat demisi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Od 25. února bude nově platit povinnost nosit respirátor FFP2 nebo dvě chirurgické roušky najednou, a to při vstupu do obchodů, nemocnic, MHD či do dalších míst s větší koncentrací lidí. Podle předsedy SPD by měla vláda tuto ochranu občanům zajistit. „Protože je řada občanů, kteří si je nemůžou dovolit denně kupovat. Navíc respirátorů FFP2 je na trhu v současné době nedostatek,“ myslí si Okamura. 
 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec
 
Jako další likvidaci obchodníků považuje neotevření maloobchodů. „Vláda ANO, ČSSD s podporou KSČM nepovolila od 22. února otevření maloobchodů, které slibovala, a naopak opět zpřísnila plošná protiepidemická opatření. Neotevření obchodů je další likvidací obchodníků omezující jejich možnosti výprodeje zimního sortimentu zboží, zejména oblečení a bot. Tímto jim zároveň budou chybět potřebné finanční prostředky na nákup jarních druhů zboží a toto by jim vláda měla patřičným způsobem také kompenzovat. Navíc Ústavní soud v pondělí 22. února 2021 zrušil část usnesení vlády z 28. ledna 2021 zakazující maloobchodní prodej a služby. Státu tak hrozí tisíce žalob ze strany živnostníků a podnikatelů ohledně škod, které jim byly způsobeny některými krizovými opatřeními, které v rámci tohoto usnesení nebyly patřičně odůvodněny,“ uvedl Okamura.
 

Anketa

Kdo je lepší politik?

70%
hlasovalo: 14321 lidí
 
Opatření vlády proti epidemii covid-19 podle něj nefungují. „Pokud není vláda schopna řešit tuto situaci, nemůže to svádět na občany. Epidemická situace v ČR v souvislosti s pandemií covid-19 není dobrá a dále se kvůli jednotlivým mutacím koronaviru zhoršuje. Patříme mezi nejhorší státy v Evropě, chybí dostatek vakcín pro potřebné, systémy e-rouška a trasování nefungují, stejně jako protiepidemický systém tzv. PES, na který se vláda ANO, ČSSD s podporou KSČM dlouhodobě odvolávala. Docházejí nemocniční lůžka JIP a nemocniční personál je přetížený. Vše trvá dlouho,“ řekl předseda SPD. 
 
Za zcela katastrofální Tomio Okamura považuje vyjádření ministra zdravotnictví Jana Blatného z minulého týdne, kdy uvedl, že pacienty s lehčím průběhem onemocnění covid-19 by v případě vyčerpání lůžkových kapacit umísťoval do tělocvičen. „Pan ministr Blatný by jako člen vlády měl vědět, že na tyto a podobné krize existují příslušné krizové plány, které s těmito situacemi počítají v rámci tzv. doléčovacích zařízení, například lázní, kde je i odborný personál. Pokud není vláda schopna řešit tuto situaci, nemůže to svádět na občany, a v takovém případě by měli odpovědní lidé podat demisi,“ říká rázně Okamura. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Barbora Richterová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…