Respirátory nefungují na vousech. Nařídí nám vláda hladkou tvář? Doktor Macek odhalil, co mu přišlo do pošty

23.02.2021 17:38

Lékař, spisovatel, překladatel a bývalý politik Miroslav Macek se ve svých pravidelných úterních glosách věnuje dění na české politické scéně. Naplno říká, jak je to s respirátory. Občany je prý třeba přidusit. Proč zdražuje mouka? „Nestěžujte si, řepky bude dost.“ A na závěr pár čísel o tom, jak to asi je s tou vražednou epidemií.

Respirátory nefungují na vousech. Nařídí nám vláda hladkou tvář? Doktor Macek odhalil, co mu přišlo do pošty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

„Od včerejška nejsou roušky vyrobené svépomocí či šály považovány za dostatečnou ochranu. Před pondělkem samozřejmě dostatečnou ochranou byly, protože jinak by nás je přece nikdo nenutil nosit. Je ovšem nezbytné zpupné občanstvo ještě více přidusit,“ poukazuje Macek na jeden z mnoha veletočů současné Babišovy vlády. Je třeba dodat, že vláda platnost nařízení o nošení respirátorů či zvojených chirurgických roušek přesunula až od čtvrtku.

V souvislosti s respirátory Mackovi prý píšou i jeho věrní čtenáři. Jistý K. P. mu prý napsal: „Dnes jsem zjistil, že v příbalovém letáku mého respirátoru FFP3 firmy General Public s.r.o. je uvedeno: Tento prostředek neeliminuje riziko kontraktace nemoci či infekce. A dále: Nepoužívejte, máte-li fousy nebo jakékoliv jiné ochlupení obličeje. Znamená to tedy, že od úterka nám vláda nařídí rovněž povinný ‚hladký obličej‘?“

Další čtenář glos, B. S., Macka zase upozornil na paradoxní problém skladování použitých respirátorů. „V bodě 4 v pokynech pro bezpečné odstranění respirátoru z obličeje se píše, že mám zajistit jeho likvidaci ve správném obalu a vyhodit do kontejneru s infekčním materiálem. Kde jsou ty infekční kontejnery, nám ovšem ani vláda, ani sdělovací prostředky nesdělily.
Prostě se to vyhodí do směsného odpadu. Kam jinam by to měl občan sídlištní vyhodit?“ táže se pisatel.

Anketa

Kdo je lepší politik?

70%
hlasovalo: 14321 lidí
Macek si také povšiml zprávičky o poměrně vysokém nárůstu ceny mouky. „Mlynáři ohlásili zdražování mouky o 20 až 25 procent kvůli vzrůstajícím cenám potravinářské pšenice, neboť té je nedostatek. Ovšem nestěžujte si, na druhé straně bude jistě dostatek řepky, jak jste mohli vloni zaznamenat,“ utrousil ironicky Macek směrem k pochybnému EU dotačnímu byznysu s řepkou, který v České republice provozuje hlavně bývalá společnost současného premiéra.

Poměry v republice pak nazývá Macek v další glose jedním slovem: Kocourkov. „Ústavní soud sice rozhodl, že uzavření maloobchodů bylo nezákonné, ale neznamená to, že budou moci otevřít.“

K úvaze také autor přikládá několik čísel: „Velmi se mi ‚líbí‘ ušlechtilá slova o tom, jak je nezbytné doslova za každou cenu zachránit každý lidský život, aniž ovšem kdokoliv vysvětlí, proč by tomu tak mělo v přelidněném světě být. Počet zemřelých s pozitivním testem na covid-19 za celou dobu trvání epidemie celkem: 2 485 386. Počet narozených pouze od počátku roku 2021: 20 445 000, tedy téměř desetkrát více…,“ a dodává posměšně: „Když si to shrneme, tak výsledek ročního boje s covidem dopadl tak, že namísto jedné roušky budeme nosit dvě.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: AZy

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…