Romové, kteří utekli do Británie, jsou úspěšní. Naše ostuda! Úder z Rozhlasu „rasistickým“ Čechům

26.01.2021 16:08

Komentátor Luboš Palata tvrdí, že čeští Romové i po brexitu budou chtít zůstat ve Velké Británii. Podle něj je tam přes 60 tisíc českých Romů, kteří jsou mnohem úspěšnější než u nás, což je „nelichotivým zrcadlem pro českou, stále ještě rasistickou a diskriminační realitu“. V Británii totiž podle něj nikdo neřeší, zda je člověk Rom, ale jakou má pracovní výkonnost.

Romové, kteří utekli do Británie, jsou úspěšní. Naše ostuda! Úder z Rozhlasu „rasistickým“ Čechům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Romská vysokoškolačka

„Ve Velké Británii máme desítky tisíc českých Romů, některé odhady mluví o 60 až 70 tisících Čechů romského původu. Přes brexit a komplikace, které také jim odchod Velké Británie z Evropské unie přináší, chce však drtivá většina z nich na britských ostrovech zůstat,“ tvrdí v podcastu Českého rozhlasu Palata. Díky britskému statusu usedlíka by se to mohlo větší části Romů podařit a v Británii zůstanou.

Hlavní důvod, proč chtějí čeští Romové v Británii zůstat, je podle Palaty úspěšnější život než v České republice. „Romové jsou v tamní společnosti překvapivě úspěšní, mnohem úspěšnější než v Česku. A to přesto, že mnoho z nich na ostrovy přicházelo i bez znalosti angličtiny. I tu jim pomohl britský sociální imigrační systém se naučit, stejně jako jim poskytl minimální sociální standard v podobě dostupného bydlení, peněz na výchovu dětí a dalšího základního zaopatření,“ všímá si Palata.

Právě toho podle něj není český sociální systém schopen, a romské děti proto často končí na zvláštních školách a nedostanou se leckdy ani k maturitě. „Romové v Británii studují ve velkém střední i vysoké školy, jsou úspěšní v náročných profesích,“ upozorňuje na kontrast Palata.

Anketa

Měl by Milan Hnilička odejít z čela Národní sportovní agentury?

76%
24%
hlasovalo: 5406 lidí
„Úspěšnost českých Romů – jejich symbolem je Petr Torák, bývalý policista, nositel vysokého britského vyznamenání a budoucí český honorární konzul ve střední Anglii – je nelichotivým zrcadlem pro českou, stále ještě rasistickou a diskriminační realitu,“ kritizuje Palata stav české společnosti.

Podle Toráka jsou i mezi Angličany rasisté a xenofobové, ale celkové nastavení společnosti a lepší soudní a právní systém utváří pro Romy v Británii zcela jinou realitu, kde se neřeší barva pleti, ale pracovní výkon.  

„Mnoho Čechů si možná z tohoto komentáře vezme jen v uvozovkách uklidňující údaj, že z naší země odešly desítky tisíc Romů a že se nechtějí vrátit. Mně to ale přijde vlastně smutné. Ne proto, že bych českým Romům jejich úspěch na ostrovech nepřál. Ale proto, že kvůli evidentnímu selhání našeho státu, naší společnosti, nedokázali uspět tady, v naší a jejich vlasti,“ pokračuje Palata v kritice české společnosti.

Desítky tisíc vzdělaných, pracujících a úspěšných českých Romů budou podle něj chybět jak zdejší české romské komunitě, tak celé republice. „V zemi, odkud odcházejí z rasových důvodů její občané jinam, je něco špatně. Zamysleme se nad tím. Kvůli nám samotným,“ burcuje na závěr Palata.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…