Schillerová oznámila novou vlnu kompenzačních bonusů. Odkládá i EET

16.10.2020 19:00

Vláda dnes schválila kompenzační bonus ve výši 500 korun denně pro podnikatele, kteří kvůli nejnovějším opatřením vlády museli uzavřít provozy nebo jim bylo zamezeno podnikání. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) to dnes uveřejnila na brífinku po jednání vlády. Živnostníci s dětmi do 10 let budou mít rovněž nárok na ošetřovné ve výši 400 korun na den po celou dobu uzavření škol. Prodloužení se dočká program COVID III, a to minimálně do poloviny příštího roku. A odkládá se i EET.

Schillerová oznámila novou vlnu kompenzačních bonusů. Odkládá i EET
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová, ministryně financí

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19? (Ptáme se od 15.10.2020)

74%
26%
hlasovalo: 21991 lidí
Živnostníci budou mít i při druhé vlně epidemie koronaviru nárok na ošetřovné. Bude ve výši 400 korun na den po celou dobu uzavření škol. Podporu lidé získají na dítě do 10 let, schválila to dnes vláda. Po mimořádném jednání kabinetu to řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Žádosti bude stejně jako při první vlně podpory přijímat Ministerstvo průmyslu a obchodu. Podle šéfa resortu Karla Havlíčka (za ANO) bylo v tomto programu schváleno 190.000 žádostí za 2,2 miliardy korun.

Při první vlně osoby samostatně výdělečné činné (OSVČ) dostávaly nejdříve 424 korun za den, od dubna vláda schválila zvýšení částky na 500 korun.

Těm podnikatelům, kteří museli zavřít své provozy nebo jim bylo zamezeno podnikání, vláda schválila kompenzační bonus ve výši 500 korun denně. „O bonus mohou požádat podnikatelé, kterým jsme přímo usnesením vlády vypnuli podnikání a zamezili podnikat,“ uvedla na brífinku Schillerová.

Podmínkou o žádost je, že příjmy z podnikání musí být u žadatele větší než polovina z celkových příjmů. Žádosti bude možné podávat v době nouzového stavu, který byl vyhlášen od 5. října na 30 dnů.

Žádost bude možné podat jako u předchozích příspěvků na finanční úřad e-mailem, datovou schránkou, prostřednictvím aplikace Elektronická podání pro Finanční správu (EPO), prostřednictvím poštovních služeb nebo osobně. Vyplácený příspěvek je fakticky podle zákona vratkou daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti.

Záruční program COVID III pak bude prodloužen minimálně do poloviny příštího roku. Česká republika chce přitom vyjednat s Evropskou komisí jeho prodloužení až do konce příštího roku.

Podmínky pro poskytnutí úvěrů se státní zárukou zůstanou podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) stejné. Program podle ní umožní získat podporu firmám, které by na půjčku za běžných okolností nedosáhly. V dalším období umožní jejich řádné fungování a přispěje k udržení zaměstnanosti, uvedlo Ministerstvo financí.

Program COVID III funguje ve spolupráci s komerčními bankami od června. Za půjčky v něm ručí stát prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB). Živnostníci a podniky do 250 zaměstnanců mají nárok na záruku až 90 procent, firmy s více pracovníky, maximálně ale 500, mohou získat záruku do 80 procent. Délka ručení jsou tři roky. Maximální výše úvěru je 50 milionů korun. Kapacita programu je 500 miliard korun.

COVID III měl původně fungovat do konce roku. Rozdělen měl být to několika výzev. V první finanční instituce mohou živnostníkům a firmám poskytnout úvěry až 167 miliard korun. Vláda do programu vyčlenila 150 miliard korun, díky zapojení komerčních bank by tak podnikatelé zasažení v souvislosti s koronavirem mohli získat až 500 miliard korun.

Na COVID III se vztahuje tzv. dočasný rámec stanovený Evropskou komisí. Jedná se o uvolnění pravidel státní pomoci. Členským státům umožnil okamžitě podpořit ekonomiku. Komise ho tento týden prodloužila do konce června příštího roku.

Kabinet v pátek rozhodl také o odkladu EET o další dva roky do konce roku 2022 pro všechny obory. Dosud byla evidence odložena pro všechny do konce roku. „Firmy se budou muset první vzchopit, zejména mnoho těch malých bude ve ztrátě,“ uvedla ministryně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…