Souboj starců. S Rychetským z Brna si ještě můžeme užít spoustu legrace, obává se komentátor

26.02.2021 17:55

Novinář a komentátor Petr Holec ve svém článku pro INFO.cz poukazuje na problém tzv. soudcokracie, před níž již před lety varoval prezident Václav Klaus. V tomto případě jde o Ústavní soud a zejména o jeho předsedu Pavla Rychetského. „Ten nedostatkem času a peněz netrpí a o Babišovi může debatovat u sebe v kanceláři u vína.“ Podle Holce se Rychetský nikdy vůbec neměl stát soudcem. Promluvil také o „souboji starců“. A jaké nebezpečí hrozí opozici.

Souboj starců. S Rychetským z Brna si ještě můžeme užít spoustu legrace, obává se komentátor
Foto: Repro XTV
Popisek: Petr Holec

Anketa

Kdo je pro vás nejdůvěryhodnější?

57%
2%
hlasovalo: 25406 lidí

V politice dle Holce platí vždy jedno pravidlo: „Nechte jakoukoli státní instituci uzurpovat si pro sebe více moci, a už nikdy se o ni nenechá připravit. Ostatně zeptejte se třeba prezidenta Miloše Zemana, jenž o tom ví své. V posledním měsíci to potvrdil i Ústavní soud.“ Novinář tím naráží na nedávné zrušení částí volebního zákona, označení některých vládních restrikcí přímo za neústavní a v nejbližší době rozhodování o daňovém zákoně.

„Za všemi třemi ústavními případy stojí opozice, která dnes ovládá Senát. A která nyní prostě zjistila, že jí většina ústavních soudců ‚rozumí‘. Je to nebezpečný precedent, v němž primárně nejde o volební zákon, protiepidemické restrikce a případně o daňový balík, ale o ústavní roli Ústavního soudu.“ Ten jako by se, podle Holce, inspiroval prezidentem Zemanem, který se moci také nebojí.  

„Ano, některé vládní restrikce určitě pozbývaly logiku, jak už to v politice bývá. Ať se ale o ně serve parlament a případné nesmysly odhalují i média, ostatně vláda po kritice některé zákazy ‚narovnala‘ i bez Ústavního soudu,“ míní Holec.

Zarážející je pro něj i komunikace šéfa Ústavního soudu Pavla Rychetského, který z výšin své údajně nestranné funkce označil premiéra Babiše za „závadného“. „Ústavní soudci úplně netrpí deficitem času ani peněz a Rychetský si tohle měl nechat za zdmi své instituce, jestli jí chtěl nechat klíčovou ‚apolitičnost‘; místo toho mohl u sebe v kanceláři otevřít lahev slušného bordeaux a o Babišovi i populistech s kolegy debatovat tady,“ navrhuje Holec.

Zajímavý je pro novináře i vztah Rychetského se samotným prezidentem Zemanem. „Rychetský je duší politik a také bývalý věrný stín prezidenta Zemana. Dnes tak nejspíš sledujeme souboj dvou ‚starců‘, kteří se veřejně vzájemně zavrhli a do souboje vyzbrojili vlastními vysokými ústavními funkcemi. Svůj duel zřejmě hodlají dohrát až do trpkého konce bez ohledu na to, že se celá země ústavně mele mezi nimi. U Zemana to není nic nového, na Hradě určitě nezraje jako víno. Rychetský nám ale až nyní dokazuje, že bývalý vysoký politik by neměl být ústavním soudcem. Vždycky totiž zůstane i politikem.“

Pozor na Ústavní soud by si měla dávat podle komentátora i opozice. „Je to jen týden, co se vláda s opozičními poslanci dohodla na podobě pandemického zákona. Jenže poslední verdikt Ústavního soud může zrušit i tenhle křehký smír, jak naznačují opoziční senátoři, kteří chtějí zákon přepsat.“ Zatopit by mohl soud také v případě již zmiňovaného daňového balíčku, který byl prosazen s hlasy poslanců ODS, a dalo by se říct, že proti vůli jejich kolegů ze Senátu. Opozici a hlavně ODS tak znovu hrozí „rozdvojení“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…