Studenti zdravotních oborů povinně nástup do nemocnic, hlásí Blatný. Druhá strana zuří

05.03.2021 15:30

Blatný povolává do nemocnic studenty zdravotních oborů. Těm se příliš nechce. Doposud pomáhali jen na základě dobrovolnosti. Proti jsou i děkani lékařských fakult. Ministr to prý chápe, budou zde i výjimky.

Studenti zdravotních oborů povinně nástup do nemocnic, hlásí Blatný. Druhá strana zuří
Foto: Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS
Popisek: Jan Blatný v pořadu Partie

Ministr zdravotnictví Jan Blatný ve čtvrtek ohlásil nařízení pracovní povinnosti pro studenty zdravotnických oborů. Uvedl, že se na tom prý dohodl s vedením vysokých škol a Ministerstvem školství. Rozhodnout by se mělo v pátek, pravděpodobně o tom bude jednat vláda.

Anketa

Má vláda Andreje Babiše dovládnout do voleb?

85%
15%
hlasovalo: 20036 lidí
Proti takovým opatřením se následně ohradila Studentská komora Rady vysokých škol (SK RVŠ), ta s návrhem Ministerstva zdravotnictví zásadně nesouhlasí. „Připojujeme se k dlouhodobému názoru Asociace děkanů lékařských fakult a apelujeme zejména na ministra zdravotnictví, aby si uvědomil, jakým velkým zásahem do studijního a osobního života studentů je vyhlášení pracovní povinnosti s ohledem na jejich roční obětavé zapojení do boje proti koronaviru,“ prohlásil předseda SK RVŠ Michal Farník s tím, že během pandemie měli studenti možnost se zapojit na základě dobrovolnosti. Vláda by také měla dbát na jejich práva, zejména pak na právo na vzdělání.

Dle Blatného by se pracovní povinnost v nemocnicích neměla dotýkat prvních a šestých ročníků. Ministerstvo zároveň ale chce údajně povolávat i některé středoškoláky. Proti pracovní povinnosti mediků trvale vystupovali i děkani lékařských fakult.

Blatný již dnes oznámil, že mluvil s děkany vysokých škol a chápe jejich požadavky, aby nebyli studenti nadměrně zatěžováni. „Domluvili jsme se na nějaké formě možnosti povolávání. Tato bude dnes finalizována do návrhu usnesení vlády, který bude předložen,“ uvedl ministr. Dodal, že by měli být nasazováni tak, aby to co nejméně ovlivnilo jejich výuku.

Pracovní povinnost studentům zdravotnických oborů uložila vláda za epidemie koronaviru zatím dvakrát, působili především jako pomocný zdravotnický personál. Od čtvrtka mohou také krajští hejtmani a vedení Prahy povolávat do přetížených nemocnic zdravotníky z ambulantního sektoru. Jen některé kraje zatím oznámily, že těchto možnosti využijí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…