Systém očkování nefunguje dobře, podle SPD by klíčovou roli měli hrát praktičtí lékaři

25.01.2021 22:29

Očkování je hlavním tématem již od konce minulého roku. V současné chvíli je vakcín nedostatek a termíny se neustále posouvají. „Vládní systém očkování nefunguje dobře. Občané v rizikových skupinách, kteří očkování dobrovolně chtějí, by měli být naočkováni rychle,“ uvedl svůj názor předseda SPD Tomio Okamura.

Systém očkování nefunguje dobře, podle SPD by klíčovou roli měli hrát praktičtí lékaři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

SPD zastává názor, že očkování by mělo být dobrovolné a odmítá diskriminaci lidí, kteří se nechtějí nechat naočkovat. Tomio Okamura na svém facebooku zhodnotil současný registrační systém a strategii očkování. „Tento materiál přichází jednak v časovém skluzu a je také závislý na dostupnosti očkovacích látek pro definované skupiny obyvatelstva s cílem proočkování minimálně 70 procent celkové populace. Podle první fáze má být prováděno v souladu se stanovenou prioritizací nejrizikovějších skupin, tedy skupina seniorů (80+), senioři v zařízeních pobytových sociálních služeb a personál o ně pečující, klienti v domovech pro osoby se zdravotním postižením a odlehčovacích služeb a zdravotníci přednostně poskytující péči pacientům s nemocí covid-19,“ uvedl Okamura s tím, že schéma je komplikované a pro běžné důchodce bez znalosti internetu těžko pochopitelné. 
 

Anketa

Zachrání nás vakcína proti covidu-19?

27%
73%
hlasovalo: 10416 lidí
Navíc upozornil na fakt, že systém po uvedení do provozu dne 15. ledna v 08:00 hodin po 90 minutách zkolaboval. 
 
„Pokud je ale kvůli EU vakcín nedostatek a nevíme kolik a jakých druhů jich budeme v následujících měsících mít, je logistika a metodika strategie očkování na vodě. K tomu je zároveň potřebný dostatek vakcinačního materiálu (jehly, stříkačky) a zejména kapacit na provádění vakcinací. Ty však ve všech krajích a státních zdravotnických zařízeních nejsou,“ varuje Okamura. 
 
Klíčovou roli by měli podle názoru SPD hrát zejména praktičtí lékaři, kteří znají své pacienty. „Mají podmínky pro očkování, a nikoliv vládou vytváření nějakých alternativních paralelních registračních způsobů, když údaje o svých pojištěncích mají např. i zdravotní pojišťovny,“ myslí si předseda SPD. 
 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…