Teroristé přímo ve vládě. Režisér Svoboda připomněl Petříčkovi se Zaorálkem a knížetem, za koho se přimlouvají

25.05.2020 20:39

Režisér Jiří Svoboda kritizuje ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka (ČSSD), ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) i Karla Schwarzenberga (TOP 09), kteří vystoupili proti záměru připojit židovské osady na Západním břehu Jordánu k Izraeli. Podle Svobody má Izrael na takový akt právo, protože Palestinci opakovaně odmítají jakékoliv mírové dohody.

Teroristé přímo ve vládě. Režisér Svoboda připomněl Petříčkovi se Zaorálkem a knížetem, za koho se přimlouvají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček, ministr zahraničních věcí

„Plně se ztotožňuji se stanoviskem České pobočky Židovského národního fondu a České společnosti přátel Izraele k článku ministra zahraničí Tomáše Petříčka, Lubomíra Zaorálka (oba ČSSD) a Karla Schwarzenberga (TOP 09) v sobotním deníku Právu, v němž ostře kritizovali záměr připojit židovské osady na Západním břehu Jordánu k Izraeli,“ píše Svoboda na svém blogu na serveru Aktuálně.cz.

Podle Svobody se uvedení politici ani slovem nezmiňují o „opakovaném zamítavém stanovisku reprezentace Arabů, žijících na Západním břehu Jordánu, OOP, obdobně jako arabských států, k velkorysým mírovým nabídkám Izraele po drtivě vyhrané šestidenní válce. Nezmínili se ani o tom, že tato negativistická politika je dodnes zastávána tzv. palestinskou samosprávou, která v loňském roce odmítla pozvání arabských zemí na konferenci v Bahrajnu o mírovém plánu,“ má jasno Svoboda, že chyba není na straně Izraele.

„Uvedení politici se vůbec nezmínili o pravidelném ostřelování Izraele z pásma Gaza stovkami raket. Ani o tom, že vládu na těchto územích tvoří islamistická organizace Hamás, která je na seznamu teroristických organizací EU,“ pokračuje Svoboda. A dodává, že státy Evropské unie minulý týden o záměru připojit židovské osady k Izraeli jednaly, ale k žádné dohodě kvůli rozdílnosti názorů nedošlo.

Proti slovům Petříčka a ostatních politiků se postavila Česká pobočka Židovského národního fondu a Česká společnost přátel Izraele. Podle nich tito politici „projevují obavy o budoucí demokracii v Izraeli, přičemž zcela pomíjejí, že za celou historii tzv. palestinské autonomie se tam nepodařilo vybudovat demokratický systém, že tam vládnou orgány nikým nevolené a že ani nynější palestinské vedení nebylo zvoleno v řádných volbách…“.

„Věřím, že evropské národy nezapomněly na temné skvrny vražedného antisemitismu, na němž se střídavě téměř všechny podílely. Stát Izrael vznikl jako důsledek nacistické genocidy, jako domovina Židů, kteří, na rozdíl od jiných národů do té doby neměli domovinu, kam by se mohli uchýlit, a národní stát,“ připomíná Svoboda.

Lidé v židovských osadách jsou podle něj „rukojmím arabských států k vyvolávání nepřátelství vůči státu Izrael a žijí převážně na účet bohatých subvencí ze zahraničí (včetně EU, 300 milionů eur ročně).“ Proto Svoboda volá po tom, aby Izrael mohl tyto osady připojit ke svému území.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…