U Pirátů padlo: Zdanit nemovitosti, ať můžeme rozdávat úplně všem

23.04.2021 8:30

Pirátská strana v rámci své pracovní skupiny přednesla návrhy řešení na zvýšení příjmu státního rozpočtu, který se nachází v tristním stavu i proto, že reflektuje přetrvávající dopady koronavirové pandemie. Chtějí totiž vyplácet základní příjem úplně všem. Mezi možnostmi jak zlepšit stav veřejných financí, zmiňují například zdanění nemovitostí, u ní pracovní skupina na rozdíl od ostatních zmíněných variant nezmiňuje žádné negativní dopady. Jak na svém webu Piráti zdůrazňují, uvedené návrhy nejsou součástí jejich aktuálního volebního programu.

U Pirátů padlo: Zdanit nemovitosti, ať můžeme rozdávat úplně všem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Piráti na Palackého náměstí v Praze představili své kandidáty do Senátu i volební autobus do krajů

Piráti sestavili tzv. „cestovní mapu“ pro zavedení a financování nepodmíněného základního příjmu (NZP) v Česku. Věří, že za předpodkladu, že NZP bude postupně zaveden v celé Evropské unii, může zde naše země jako její člen sehrát roli průkopníka.

Anketa

Je Vladimir Putin nebezpečím pro Českou republiku?

5%
94%
hlasovalo: 38074 lidí

Mezi zásadní řadí Piráti přínos nepodmíněného základního příjmu pro podnikatele a vysokopříjmové skupiny, kde očekávají jejich vyšší ochotu platit daně v případě, že se vybrané prostředky nebudou ztrácet v různých černých dírách a přebujelé státní byrokracii. „V zemi s fungujícím NZP a kvalifikovanou, tvůrčí a vitální pracovní silou a spokojeným obyvatelstvem je podnikání smysluplnější,“ věří Piráti, že tak by se mohla realizovat proměna Česka ze současné montovny v budoucí mozkovnu.

Konkrétně se pak věnují hned několika možnostem, kde by bylo možné najít další prostředky k navýšení NZP nad 5000 korun měsíčně, právě tuto výši podle jejich propočtu současný rozpočet umožňuje.

Jako jeden z prvních bodů zmiňují například progresivní zdanění, které však nepovažuje řada liberálních ekonomů za vhodné řešení. „Podobný efekt daňové progrese (daně z příjmu) přináší již samotné zavedení NZP, podobně jako současná sleva na poplatníka,“ dodává pracovní skupina. V tomto případě, že je však problém nutné zavádění příslušné nové administrativní zátěže a zvětšení prostoru k možným podvodům. Zvýšení výběru daní lze tedy jednoduše realizovat navýšením jednotné daňové sazby.

Mezi dalšími návrhy se pak objevuje také daň z finančních transakcí nebo daň z obratu firem anebo již zrušená daň z převodu nemovitosti. Tyto nové daně by podle Pirátů přinesly maximálně nízké desítky miliard korun, jejich regulační efekt na vysoce spekulativní transakce by mohl být větší než jejich přínos do státního rozpočtu.

„Obchodníci by se jistě vyhýbali transakcím, u kterých by bylo citelné zdanění. Tobinova daň najde uplatnění na burze cenných papírů, především na úhradu nákladů fungování samotné burzy. Pokud by zdanění bylo nasazeno plošně na veškeré finanční transakce, lidé by nejspíše nosili peníze po kapsách a platili hotově,“ věří Piráti.

Podobnou daní by byla i daň z převodu nemovitosti, která je v Česku již zrušena. Jako nepříznivý efekt uvádí neochotu lidí se stěhovat za lépe placenou prací a administrativní náklady spojené s jejím výběrem, „Tyto daně nejsou tedy pro financování NZP příliš perspektivní,“ dodává skupina ve svém návrhu zveřejněném na webu PirátskéListy.cz.

Rovněž navrhují i zdanění nemovitostí, to podle Pirátů může přinést stovky miliard korun ročně a zlepšit dostupnost cen nemovitostí k bydlení. „Při zvýšení efektivního zdanění nemovitostí na 1 % lze získat 200–800 miliard korun ročně,“ uvádějí.

Efektivní zdanění nemovitostí v USA se dle Pirátů pohybuje mezi 0,3–2,21 % a v EU 0,05–1,93 % z ceny nemovitosti. Současné efektivní zdanění v Česku se pohybuje kolem 0,01–0,04 % z ceny nemovitostí (bez daně z nabytí nemovitých věcí).

Vedlejším kladným efektem vyššího zdanění nemovitostí je podle Pirátů například lepší regulace trhu s bydlením a efektivnější využití nemovitostí ve smyslu vyřešení situace s neobsazenými byty a také posílení vlivu obcí prostřednictvím rozpočtového určení daní (na okraj podle sčítání lidu z roku 2011 je 651 937 bytových jednotek v rodinných i bytových domech neobydlených). „Vyšším zdaněním nemovitostí můžeme odhadem navýšit NZP přibližně o 500–2000 korun,“ shrnují své propočty.

Spolehlivě by se navyšování NZP podle Pirátů dařilo například také se zavedením sektorové a digitální daně, lepším výběrem daní, s růstem mezd na průměrnou úroveň EU, zamezením odlivu prostředků z české ekonomiky do daňových rájů či s vyšším zdaněním firem.

Při prvotním nasazení NZP nelze zcela přesně odhadnout jaké detailní důsledky jeho zavedení bude mít, proto je nutné na počátku uvažovat o takové výši NZP, která negativně neovlivní státní rozpočet, umožní realizaci nutných veřejných investic a nezpůsobí velké tlaky na zvýšení inflace.

Při zavedení nižší počáteční částky základního příjmu se počítá i se zachováním penzí a s rezervou na podpůrné dávky. Prostředky k dalšímu navýšení o 2000–4000 Kč lze postupně získávat změnami v oblasti výběru daní, zvýšení mezd a zamezení daňových úniků. „Nově získané prostředky a možné přebytky ve státním rozpočtu použít k umoření státního dluhu a až poté k navýšení NZP,“ dodávají s tím, že v budoucnu možná vyhotoví detailnější studie možných dopadů.

Dnes Piráti vydali prohlášení, kterým se proti svým vlastním materiálům vymezují. „Zvyšovat daň z nemovitosti na 1 % ceny v žádném případě nebudeme!“ slibují a dodávají, že vyšší zdanění nemovitostí je jen jednou a teoretickou možností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…